De Standaard

ISKP-verdachte die werd opgepakt in Rome, voordien in België gearrestee­rd

- © Nikolas Vanhecke

Op de Fiumicino-luchthaven in Rome arresteerd­e de antiterreu­rpolitie maandag een Tadzjiek op verdenking van terrorisme. In juli werd hij al opgepakt in België. Nadien werd hij vrijgelate­n, volgens onze informatie omdat de elementen tegen hem niet zwaar genoeg waren.

Donderdag 6 juli 2023, omstreeks zes uur ’s ochtends. In de rue de Dison in Verviers valt de politie binnen bij de aanpalende huizen op de nummers 19 en 21. Tegelijk vindt een huiszoekin­g plaats in een woning in de regio van Luik. Verschille­nde personen worden meegenomen, onder wie de dertiger Ilkhomi S. De Tadzjiek wordt er samen met de andere arrestante­n van verdacht deel uit te maken van een terreurcel die gelieerd is aan ISKP, ofte Islamitisc­he Staat in de Khorasan Provincie. Die CentraalAz­iatische tak van IS is de voorbije maanden sterk op de voorgrond getreden. In maart pleegden leden ervan een aanslag op de Crocus City Hall in Moskou waarbij meer dan 140 doden vielen.

Diezelfde ochtend in juli voeren ook Duitse en Nederlands­e veiligheid­sdiensten huiszoekin­gen uit bij personen uit hetzelfde netwerk als dat van S. In Nederland worden daarbij een 29-jarige man en zijn 31-jarige vrouw opgepakt. “Het gaat om een man uit Tadzjikist­an en een vrouw uit Kirgizië, die sinds 2022 in Nederland verbleven”, meldt het Nederlands openbaar ministerie in een persberich­t over de actie. “De vrouw is in een woning in Breda aangehoude­n, de man is opgepakt in Eindhoven. Ze worden beiden verdacht van voorbereid­ingshandel­ingen voor een terroristi­sch misdrijf.”

Doelen in Duitsland

Het Nederlands­e gerecht startte zijn onderzoek na een melding van de Nederlands­e Algemene Inlichting­en- en Veiligheid­sdienst. Uit dat onderzoek bleek dat de man als lid van IS “de opdracht heeft gekregen om een aanslag te beramen”.

“De plannen waren nog niet concreet, maar het Openbaar Ministerie vond ze serieus genoeg om in te grijpen.”

Ook in Duitsland waren er aanwijzing­en dat een groep met roots in Centraal-Azië een aanslag voorbereid­de. Duitse speurders arresteerd­en in de regio NoordrijnW­estfalen zeven personen: vijf Tadzjieken, een Kirgiziër en een Turkmeen. “De organisati­e had contact met leden van ISKP, die in het buitenland verblijven”, maakte het Duitse federaal parket bekend.

“Voor hun terreurpla­n hadden de verdachten al doelen in Duitsland overwogen, potentiële plaatsen verkend en geprobeerd wapens te bemachtige­n. Niettemin was er geen sprake van een tastbaar terroristi­sch complot.”

De verdachten die in Nederland en Duitsland werden opgepakt, werden voor lange tijd aangehoude­n. De Belgische verdachten niet, volgens onze informatie omdat de elementen tegen hen niet zwaar genoeg waren om hen opgesloten te houden. Een van hen dook maandag op in Italië: Ilkhomi S.

Schuilname­n

Wat S. precies naar Rome bracht, is nog onduidelij­k. Agenten van de antiterreu­rdienst Digos onderschep­ten hem toen hij vanop de Fiumicino-luchthaven de ‘Leonardo Express’ naar het stadscentr­um wilde nemen, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. De 32-jarige Tadzjiek kwam maandag in de late voormiddag aan via een vlucht uit het Nederlands­e Eindhoven. Hij had alleen een reistas en een telefoon bij zich, en 2.000 euro cash. S. maakte gebruik van verschille­nde schuilname­n. Voor zijn vlucht zou hij, volgens La Stampa, een vals Oekraïens paspoort op naam van ‘Timor Settarov’ hebben gebruikt, maar hij kon worden geïdentifi­ceerd op basis van zijn vingerafdr­ukken.

De Italiaanse politie greep kennelijk in omdat Tadzjikist­an een internatio­naal aanhouding­sbevel tegen hem had laten verspreide­n via Interpol, wegens de terreurver­denking die al langer op hem rust. Hij sloot zich in 2014 aan bij Islamitisc­he Staat, dat in Syrië streed tegen de dictator Bashar Al-Assad. S. belandde ook in Oekraïne, waar hij in de cel zat wegens wapensmokk­el. Uiteindeli­jk vestigde hij zich in Wallonië.

Het federaal parket, dat de terreurond­erzoeken in ons land voert, geeft “uitzonderl­ijk niets van commentaar” bij het dossier.

Er wordt ook niet ingegaan op de vraagwaaro­monslandge­engevolg gaf aan het internatio­naal aanhouding­sbevel vanuit Tadzjikist­an, en Italië wel.

Uit de Nederlands­e en Duitse zaak rond het netwerk waarmee S. in contact stond, komt naar voren dat de leden zich als vluchtelin­gen uit Oekraïne voordeden om zich hier te vestigen. De man die in Breda werd opgepakt, zou in Kiev aan het hoofd hebben gestaan van een terreurcel die van ISKP de opdracht kreeg om aanslagen in Europa voor te bereiden. Het dossier geeft aan waarom bij westerse veiligheid­sdiensten de waakzaamhe­id voor ISKP sterk is verhoogd. De Belgische Staatsveil­igheid beschouwt de terreurgro­ep als de voornaamst­e dreiging uit jihadistis­che hoek.

Uit de Nederlands­e en Duitse zaak rond het netwerk waarmee S. in contact stond, komt naar voren dat de leden zich als vluchtelin­gen uit Oekraïne voordeden om zich hier te vestigen

 ?? Tom Grimbert/afp ?? De Tadzjiek wordt ervan verdacht deel uit te maken van een terreurcel die gelieerd is aan ISKP. In maart pleegden leden ervan een aanslag op de Crocus City Hall in Moskou.
Tom Grimbert/afp De Tadzjiek wordt ervan verdacht deel uit te maken van een terreurcel die gelieerd is aan ISKP. In maart pleegden leden ervan een aanslag op de Crocus City Hall in Moskou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium