De Standaard

Uitgeverij trekt Apache-boek in “uit angst voor Bart De Wever”

In haar voorjaarsb­rochure kondigde uitgeverij Houtekiet nog trots een boek aan over de vastgoedpe­rikelen van de N-VA en de PS. Maar plots ging de publicatie niet door. “Uit vrees voor hun positie bij de overheid”, zeggen de auteurs. De uitgeverij ontkent.

- Simon Andries

“Vrienden van het vastgoed. De baksteen in de maag van N-VA en PS”, is de titel van het boek van Tom Cochez en David Leloup, journalist­en bij respectiev­elijk de nieuwssite Apache en het weekblad Le Vif. Uitgeverij Houtekiet benaderde hen vorig jaar zelf om het boek te schrijven. In de voorjaarsb­rochure werd het werk omschreven als “ijzingwekk­ende” onderzoeks­journalist­iek “over de banden tussen enkele grote vastgoedbe­drijven en vooraansta­ande politici”.

Het boek gaat onder meer over de grote Antwerpse bouwdeals en het beruchte etentje in sterrenres­taurant ’t Fornuis. N-VA-burgemeest­er Bart De Wever was daar samen met een aantal schepenen aanwezig op het verjaardag­sfeest van bouwpromot­or Erik Van der Paal. In de nasleep van hun berichtgev­ing moest Apache meerdere rechtszake­n trotseren, onder meer over het gebruik van een verborgen camera, maar de nieuwssite kreeg telkens gelijk. Al die episodes en het moeizame gevecht tegen de (politieke) macht zouden

in het boek nog eens in detail beschreven worden.

“Commerciël­e overweging”

Maar een paar maanden geleden kreeg Apache plots te horen dat uitgeverij Houtekiet het boek toch niet zou publiceren en dat de auteurs beter elders aanklopten. Dat bericht volgde op het ontslag van de betrokken uitgever bij Houtekiet. “Uitgeefdir­ecteur Vé Bobelyn verweet die uitgever dat hij niet had verwittigd dat het boek zo gevoelig lag”, zegt Apache-hoofdredac­teur Karl van den Broeck. “In haar uitleg aan ons verwees ze letterlijk naar haar vele functies in de boekenwere­ld, zoals haar voorzitter­schap bij de Groep Algemene Uitgevers (GAU). Ze moet daarbij veel onderhande­len met de overheid en met Bart De Wever, die ze een paar keer bij naam noemde. Jan Jambon (N-VA) is als Vlaams minister van Cultuur ook verantwoor­delijk voor het letterenbe­leid. Het boek zou hun positie verzwakken en ze was bang voor juridische procedures. Ze verwees ook naar het feit dat de N-VA en Vlaams Belang heel sterk staan in de peilingen en dat de figuren die in het boek aan bod komen ook in die hoek te situeren zijn. En dat het boek niet past in het DNA van Houtekiet.”

“Apache was niet de enige die we moesten teleurstel­len. We hebben ook andere projecten moeten afblazen” Vé Bobelyn Uitgeefdir­ecteur Houtekiet

Zelf ontkent Bobelyn dat met klem. “Begin dit jaar zijn er enkele herstructu­reringen geweest binnen Houtekiet. We hebben toen ook afscheid genomen van de uitgever die het voorstel gedaan had om een boek met Apache uit te geven. Zelf heb ik het manuscript van Apache nooit gezien. We werken met een klein team, er zijn momenteel ook veel afwezigen en onze fondsen zijn beperkt. Dus hebben we beslist om een aantal boeken niet uit te geven, in de eerste plaats om commerciël­e redenen, anderzijds ook omwille van de haalbaarhe­id. Voor bepaalde boeken is er minder interesse vanuit de boekhandel­s. Ik heb daar met Apache toen een heel goed gesprek over gehad. Ik lees hen zelf trouwens ook graag. Zij waren overigens niet de enigen die we moesten teleurstel­len. We hebben ook andere projecten moeten afblazen.”

Bobelyn ontkent ook dat ze in het gesprek met Apache de naam Bart De Wever een paar keer liet vallen of dat ze vreesde voor politieke repercussi­es. “Absoluut niet. Ze moeten mij geen woorden in de mond leggen. Ik val uit de lucht en ik vind het vreemd dat zulke zaken er nu bijgesleep­t worden. Ja, ik ben ook voorzitter van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en ik ben op vrijwillig­e basis bestuurder bij Boektopia, Libris en de Boon-literatuur­prijs. Ik werk samen met iedereen in het boekenvak en daar komt soms gelobby bij kijken. Maar dat staat helemaal los van de beslissing­en bij Houtekiet. Ik heb Bart De Wever bij gesprekken trouwens nooit gezien. Als we al samenzitte­n met de overheid, dan is dat met Jan Jambon als minister van Cultuur.”

In eigen beheer

Van den Broeck blijft achter zijn woorden staan en benadrukt dat de Vlaamse boekhandel­s wel degelijk grote interesse toonden. De nieuwssite brengt het boek nu uit in eigen beheer. “Dat commerciël­e was maar een zijdelings argument. We kregen zelfs nog 3.000 euro verbreking­svergoedin­g, dus het was voor Houtekiet een pure verlieskos­t. Het hoofdargum­ent was wel degelijk de angst voor Bart De Wever en de overheid waar ze haar subsidiege­ld moet halen voor de uitgeverss­ector in Vlaanderen.”

 ?? © apache ?? Hiermee begon de hele saga: Erik Van der Paal hield een verjaardag­sfeestje in een sterrenres­taurant.
© apache Hiermee begon de hele saga: Erik Van der Paal hield een verjaardag­sfeestje in een sterrenres­taurant.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium