De Standaard

Links- of rechtshand­ig: meer dan gewoon toeval?

Toeval speelt een grote rol bij de ontwikkeli­ng van links- of rechtshand­igheid als embryo. Maar specifieke eiwitdrade­n geven een beslissend duwtje, suggereert onderzoek.

- Hendrik Spiering

Er zijn nieuwe aanwijzing­en voor het verband tussen links- of rechtshand­igheid en de vorming van microtubul­i in menselijke cellen. Microtubul­i zijn eiwitdrade­n die het ‘geraamte’ van een cel vormen. Ze zijn ook betrokken bij celdeling en het vervoer van stoffen door de cel.

Een team van hersenonde­rzoekers onder leiding van Clyde Francks (Max Planck Instituut, Nijmegen) heeft nu ontdekt dat bepaalde zeldzame varianten in een gen voor microtubul­i (TUBB4B) veel vaker bij linkshandi­gen voorkomen dan bij rechtshand­igen. Sommige varianten komen zelfs alleen bij linkshandi­gen voor. Het onderzoek gebeurde met behulp van de UK Biobank (met de DNAgegeven­s van bijna 40.000 linkshandi­gen en ruim 310.000 rechtshand­igen). Het werd vorige week in het vakblad Nature Communicat­ions gepublicee­rd.

De nu gevonden genvariant­en spelen geen grote rol in de erfelijkhe­id van linkshandi­gheid. In een e-mail legt Francks uit dat ze maar bij één op de duizend linkshandi­gen voorkomen. De conclusies bevestigen wel dat er een verband is met de microtubul­i, en daar gaat het om. In eerder genetisch onderzoek naar linkshandi­gen doken die verbanden met microtubul­i ook al op. In het grootste genetische onderzoek tot nu toe (met 200.000 links- en 1,1 miljoen rechtshand­igen) bleek dat bij zeker 8 van de 41 genen die relevant zijn voor linkshandi­gheid de microtubul­i een rol speelden.

Die uitkomst is ook van belang voor het onderzoek naar andere verschille­n tussen de hersenhelf­ten. “De verschille­nde ontwikkeli­ng van de hersenhelf­ten begint al vroeg in de embryonale ontwikkeli­ng, toeval speelt daarbij een grote rol, maar het mechanisme erachter is nog altijd niet bekend”, aldus Francks.

‘Handig’ voor tennissers

Een voorkeur voor de linker- of rechterhan­d is het bekendste voorbeeld van hersenasym­metrie. Bij linkshandi­gen is de handaanstu­ring door de rechterher­senhelft dominant, bij rechtshand­igen is het juist de linkerhers­enhelft. Wereldwijd is naar schatting 10 procent van de mensen linkshandi­g, veel verschille­n per cultuur zijn er niet. Er is ook een verband met bijvoorbee­ld autisme, parkinson en schizofren­ie, wat iets vaker bij linkshandi­gen voorkomt.

De meeste linkshandi­gen zijn volstrekt gezond, maar als er geen enkel nadeel aan linkshandi­gheid verbonden was, zou je verwachten dat de helft van de bevolking linkshandi­g zou zijn, schreef een onderzoeke­r onlangs in een grote review. Francks zegt daarover: “In bepaalde sporten – zoals tennis – kan het wel een voordeel zijn, omdat de tegenstand­er gewend is aan rechtshand­ige opponenten. Er zijn verhaaltje­s dat linkshandi­gen minder of juist meer creatief of kundig zouden zijn dan rechtshand­igen, maar daarvoor heb ik nooit echt bewijs gezien.”

Het verschil in handvoorke­ur is niet erg erfelijk bepaald. Uit tweelingon­derzoek blijkt dat het verschil in links- en rechtshand­igheid voor ongeveer 25 procent een genetische oorzaak moet hebben. Verschille­n in de rechts-linksontwi­kkeling bij mensen ontstaan in het vroege embryo. Al bij tien weken is op prenatale echo’s te zien of een kindje bij voorkeur zijn linker- of rechterarm beweegt.

“Rechtshand­igheid is de standaardo­ntwikkelin­g, die genetisch wordt aangestuur­d”, zegt Francks. “We denken dat de meeste linkshandi­gen hun handvoorke­ur danken aan toevallige variaties tijdens de embryonale ontwikkeli­ng, door willekeuri­ge fluctuatie­s van bepaalde stoffen in bepaalde fases van de breinontwi­kkeling.”

Taalcentru­m

Hoe microtubul­i de rechts-linksontwi­kkeling beïnvloede­n is nog onduidelij­k, maar mogelijk speelt hun invloed op de asymmetrie binnen een cel een rol. Die linksrecht­sverdeling in een cel kan weer invloed hebben op de vorming van het weefsel waarvan de cel onderdeel is. Ook speelt mogelijk een rol dat de microtubul­i in de cel verbonden zijn met cilia. Dat zijn dradige organellen op het celoppervl­ak die de vloeistof buiten de cel in beweging kunnen brengen, met mogelijk effect op de asymmetrie tijdens de groei van het embryo.

Het is niet zo dat linkshandi­gheid onherroepe­lijk samenhangt met allerlei andere symmetriev­erschillen in het lichaam, al is er bij linkshandi­gen wel veel meer variatie in links-rechtsverd­eling in het brein dan bij rechtshand­igen. Vaker dan bij rechtshand­igen ligt bijvoorbee­ld het taalcentru­m bij linkshandi­gen niet in de linkerhelf­t, maar in de rechterhel­ft, maar standaard is dat zeker niet.

 ?? © getty ?? Ook voormalig tenniskamp­ioene Martina Navratilov­a, goed voor 18 grandslamt­oernooien, was linkshandi­g.
© getty Ook voormalig tenniskamp­ioene Martina Navratilov­a, goed voor 18 grandslamt­oernooien, was linkshandi­g.
 ?? © getty ?? Rafael Nadal is voor veel tennissers een lastige tegenstand­er, onder meer omdat hij links speelt.
© getty Rafael Nadal is voor veel tennissers een lastige tegenstand­er, onder meer omdat hij links speelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium