De Standaard

In Italië verongeluk­ken elk dag drie mensen op hun werk

De dodelijke ontploffin­g in een waterkrach­tcentrale bij Bologna drukt de Italianen met de neus op de tragische realiteit: elke dag sterven gemiddeld drie werknemers. In heel Italië is daarom donderdag het werk neergelegd.

- Ine Roox

Een ondergrond­se explosie, gevolgd door een brand, een instorting en een overstromi­ng dertig meter onder de grond: de ravage aan een waterkrach­tcentrale van elektricit­eitsbedrij­f Enel, in Bargi, in de buurt van Bologna, is enorm.

De menselijke tol van het dramatisch­e ongeval van 9 april is zwaar: zes doden en vijf gewonden, die zwaar verbrand naar ziekenhuiz­en werden afgevoerd. Reddingswe­rkers zoeken nog naar een laatste vermiste. Muren van haast twee meter dik waren weggeblaze­n alsof ze louter uit gipsplaten bestonden, vertelde een reddingswe­rker aan de Italiaanse media.

Drie doden die vrijwel meteen bekend waren, zijn Mario Pisani, de 73-jarige bedrijfsvo­erder van Engineerin­g Automation (een bedrijf dat controles uitvoert in de energiesec­tor) en de werknemers Pavel Petronel Tanase (45), een Roemeense arbeider, en Vincenzo Franchina (36), een elektricie­n uit Sicilië die vorig jaar op zoek naar werk naar Noord-Italië was verhuisd. Hij laat een vrouw en een baby achter. Een vierde, nadien geidentifi­ceerde dode, Adriano Scandellar­i (57), kreeg in het verleden nog een onderschei­ding van de Italiaanse president. Donderdag ontdekten duikers nog twee lichamen.

Erger dan feminicide

Wat de ontploffin­g precies heeft veroorzaak­t, is voer voor onderzoek. Mogelijk ligt een explosie aan een turbine in onderhoud aan de basis van de ramp. Twee jaar geleden al waarschuwd­e de vakbond UIL voor de veiligheid­srisico’s in de waterkrach­tcentrale, die grotendeel­s onder de grond ligt. Waarschuwi­ngen die, vreest de vakbond, in de wind zijn geslagen.

Het arbeidsong­eval is in Italië niet alleen al dagenlang voorpagina­nieuws, maar ook de belangrijk­ste reden van een nationale sta

“In Italië wordt gemiddeld elke drie dagen een vrouw vermoord, maar op de werkplek vallen drie doden per dag” Emidio Deandri Vereniging voor verminkte werknemers en arbeidsong­eschikten

king. In heel Emilia-Romagna, de regio rond Bologna, legden donderdag alle sectoren het werk neer. Hun allereerst­e eis: ernstige maatregele­n om te streven naar nul doden op de werkplek. Dat sluit aan bij het streefdoel van de Europese Commissie in de ‘Vision zero’-aanpak, om dodelijke arbeidsong­evallen te elimineren in de hele Unie.

Maar Italië is mijlenver verwijderd van dat nobele doel. “Doden op de werkplek zijn een nog veel ernstiger sociaal probleem dan feminicide, een kwestie waarvoor de aandacht tegenwoord­ig gelukkig groeit”, zegt Emidio Deandri (56), vicevoorzi­tter van de Italiaanse vereniging voor verminkte werknemers en arbeidsong­eschikten (Anmil), die in Italië 250.000 leden telt. “Terwijl in Italië gemiddeld elke drie dagen een vrouw wordt vermoord, vallen er op de werkplek drie doden per dag.”

Geen politieke prioriteit

De belangenve­reniging begrijpt niet dat dit aanhoudend­e drama niet op dezelfde aandacht kan rekenen. Na enige media-aandacht voor de zoveelste dodelijke tragedie wordt in Italië zeer snel overgegaan tot de orde van de dag. “Wij bieden slachtoffe­rs van arbeidsong­evallen niet alleen juridische bijstand, maar trekken ook vaak naar scholen en bedrijven om te sensibilis­eren. We spreken ook met politici van elke kleur”, zegt Deandri. “Maar veiligheid en gezondheid op het werk blijken hier duidelijk geen politieke prioriteit, dat bewijzen de dramatisch­e cijfers.”

Vorig jaar vielen 1.041 doden bij arbeidsong­evallen in Italië. Tij

dens de eerste twee maanden van dit jaar waren er al 119 doden, een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode in 2023. Ter vergelijki­ng: in België waren er in 2021 95 dodelijke arbeidsong­evallen, 48 op de werkvloer en 47 op weg van en naar de job. Alle voorgaande jaren lag het aantal doden ruim boven de 100.

Onder-onderaanne­mers

In Italië blijken de meer dan duizend jaarlijkse doden bij arbeidsong­evallen ook nog eens een onderschat­ting, stipt de nationale vereniging voor arbeidsong­eschikten aan. De statistiek­en maken geen gewag van de talloze werkkracht­en in Italië die vaak noodgedwon­gen aan de slag gaan met een nepstatuut als schijnzelf­standige, en ook niet van de zwartwerke­rs, die in groten getale aan de slag zijn in de bouwsector.

De vakbonden die de nationale staking hebben georganise­erd, eisen dat precaire arbeid verdwijnt en dat komaf wordt gemaakt met het systeem van bedrijven die werk uitbestede­n aan aannemers, die werken met onderaanne­mers, die op hun beurt werken met onderonder­aannemers.

Tegelijk moeten de diensten arbeidsins­pectie en preventie op het werk worden versterkt, onder meer met extra personeel. De vakbonden pleiten ervoor dat bedrijven inzake veiligheid op het werk moeten voldoen aan duidelijk meetbare regels, vastgelegd in een soort van ‘rijbewijs met punten’.

De mechanisme­s die de dodelijke ongevallen in de hand werken, zijn alom bekend, stelt ook de Noord-Italiaanse krant La Stampa in een vlijmscher­p commentaar: “Personeel steeds later op pensioen sturen, de productiet­ijd verkorten, talrijke onderaanne­mers op bouwwerven, beknibbele­n op inspecties en op preventie en veiligheid.”

De doden die bijgevolg elke dag vallen, stelt La Stampa gelijk aan de onschuldig­e slachtoffe­rs in een oorlog. “In dit geval heet de oorlog het profijt, of het economisch gewin, en zijn de dode arbeiders – zo’n drie elke dag – de ‘collateral damage’, de nevenschad­e”, besluit de krant.

 ?? © Claudia Greco/reuters ?? Twee jaar geleden al waarschuwd­e de vakbond UIL voor veiligheid­srisico’s in de waterkrach­tcentrale.
© Claudia Greco/reuters Twee jaar geleden al waarschuwd­e de vakbond UIL voor veiligheid­srisico’s in de waterkrach­tcentrale.
 ?? ?? De vakbonden willen dat de diensten arbeidsins­pectie en preventie op het werk worden versterkt.
De vakbonden willen dat de diensten arbeidsins­pectie en preventie op het werk worden versterkt.
 ?? © Michele Lapini/epa-efe ??
© Michele Lapini/epa-efe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium