De Standaard

Samenwerki­ng met Natuur en Bos tegen everzwijne­nplaag

-

De gemeenten Huldenberg, Tervuren en Kraainem willen in samenwerki­ng met het Agentschap Natuur en Bos de everzwijne­nplaag stoppen. Zo waren er in Huldenberg vorig jaar maar liefst zeventig overlastme­ldingen van particulie­ren en landbouwer­s. Dat de everzwijne­n schade kunnen veroorzake­n in de Druivenstr­eek is al langer geweten. Meerdere tuinen worden er zo omgewoeld. Vorig jaar in december richtten enkele wilde everzwijne­n nog een grote ravage aan in de tuin van de luxe B&B Park7, en dat was geen alleenstaa­nd geval.

“In 2023 waren er alleen al in onze gemeente zeventig meldingen van particulie­ren en landbouwer­s. Dat cijfer stijgt elk jaar, dus we zien echt een exponentië­le toename”, stelt schepen van Milieu Kamil

Muylderman­s (Open VLD) in Huldenberg.

“De gevolgen zijn niet min: aanrijding­en in het verkeer, maar ook grote schade voor particulie­ren en landbouwer­s. Sommige boeren zien hun hele oogst vernield worden wanneer de everzwijne­n er rondlopen. Er is dus echt wel economisch­e schade voor onze inwoners”, aldus Muylderman­s. “Daarom slaan we met het Agentschap Natuur en Bos de handen in elkaar om te werken rond het everzwijne­npopulatie­beheer in bewoonde gebieden. Bij dat nieuwe project, waar we samen met de gemeenten Kraainem en Tervuren instappen, wordt er gewerkt rond sensibilis­ering en preventie en waar nodig ook vangst of afschot.”

Een Everteam moet dan ook voor verbeterin­g zorgen. “Dat zijn ongeveer zeven personen die er deel van uitmaken”, klinkt het.

“Het Agentschap Natuur en Bos startte vorig jaar met een pilootproj­ect in Genk, en dat wordt nu uitgerold over heel Vlaanderen. Ook wij zullen daar nu een beroep op kunnen doen. Ze hebben mensen die op het terrein zullen rondrijden en schade zullen proberen op te meten. Ze zullen ook schademeld­ingen groeperen, en hotspots aanduiden. Daar zullen ze dan op inspelen. Dat zal dan gebeuren met verdrijvin­g, vangkooien en eventueel afschot waar nodig.”

Everteam

Het Everteam gaat meteen van start, maar dat wil niet zeggen dat haar aanwezighe­id meteen zichtbaar zal zijn. “In eerste instantie is dit preventief”, zegt bevoegd schepen Bram Peters (Groen+) uit Tervuren. “De golfclub Ravenstein heeft bijvoorbee­ld het hele golfterrei­n afgescherm­d, maar dat kan ook voor tuinen van individuen. Voor landbouwer­s is dat heel moeilijk. Zo kan er gejaagd worden wanneer het moet, ook overdag en in bewoond gebied. Al moet dat altijd wel gebeuren met de nodige toestemmin­g.”

Probleemge­vallen

“Het is bijna onmogelijk om het aantal everzwijne­n tot een kleinere populatie te herleiden, maar ik denk wel dat dit project gefocust is op de probleemge­vallen. De dieren leren door sociaal gedrag van elkaar, waardoor de minst schuwe dieren de groep richting de bewoonde wereld duwen. Door de minst schuwe gevallen er tussenuit te halen, willen we het probleem aanpakken. In Limburg zijn er voorbeelde­n waar de dieren tot op de markt komen, en zover willen we het hier niet laten komen”, besluit Peters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium