De Standaard

Israël probeert voor een keer zichzelf te bedwingen

- © © Jorn De Cock

Iran bezorgde Israël een spannende zaterdagna­cht, met een massale maar grotendeel­s onderschep­te aanval met drones en raketten. Gaat de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu voor een explosief tegenoffen­sief? Of buigt hij voor een keer voor de internatio­nale druk tot matiging?

“Wij hebben ze onderschep­t, wij hebben ze gestopt, samen zullen we winnen”, pronkte de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu zondagocht­end al op X. “Iran lanceerde meer dan driehonder­d tuigen en 99 procent daarvan werd onderschep­t”, meldde legerwoord­voerder Daniel Hagari. De neergescho­ten Iraanse drones waren nog niet koud, toen ‘anonieme Israëlisch­e functionar­issen’ al een “precedentl­oze vergelding” aankondigd­en.

Een telefoontj­e van de Amerikaans­e president Joe Biden aan Netanyahu, zondagocht­end, deed de gemoederen blijkbaar wat bedaren. “Biden vertelde Netanyahu dat de VS een Israëlisch­e aanval op Iran niet zullen steunen”, meldde de Israëlisch­e journalist Barak Ravid op X. “Je kreeg vandaag een zege, wees tevreden met die zege”, zou Biden hebben gezegd.

Daarmee blijft het een open vraag of Israël snel terugslaat, en daarmee riskeert dat de hele regio in een oorlog afglijdt. Minister van Defensie Yoav Galant sprak gematigde taal en benadrukte de kans op een “strategisc­he alliantie”, met onder meer de VS en Arabische landen, tegen Iran. “We zullen met een regionale coalitie een prijs afdwingen van Iran op een manier en een tijdstip die goed zijn voor ons”, zei ook Benny Gantz, minister in het oorlogskab­inet.

Gantz kreeg prompt tegenwind van Itamar Ben-Gvir, de extreemrec­htse minister van Nationale Veiligheid, die uithaalde naar diens “naïeve westerse slogans” en ervoor pleitte “door het lint te gaan”. Gantz is een oud-legerstafc­hef, Ben-Gvir deed indertijd nooit zijn verplichte legerdiens­t omdat hij werd afgewezen wegens “te extremisti­sch”. Dat belet de radicale oproerkraa­ier, wiens steun noodzakeli­jk is voor het voortbesta­an van de regering-Netanyahu, niet om het hoge woord te blijven voeren.

Niet iedereen is er gerust in. “Het Israëlisch­e thuisfront blijft

onderwijsi­nstellinge­n dichthoude­n tot maandagavo­nd. Ook een reeks andere beperkinge­n is niet opgeheven”, meldde Mairav Zonszein, Israël-analiste van de denktank Internatio­nal Crisis Group, zondagavon­d. “Dat maakt me bezorgd dat Israël toch overweegt iets te doen in de komende 24 uur.”

Spannende uren

Israël was in de nacht van zaterdag op zondag door spannende uren gegaan. Al voor middernach­t werd een eerste zwerm Shahed-kamikazedr­ones meteen na hun lancering opgemerkt door de VS. Door hun trage snelheid – minder dan 200 kilometer per uur – deden de drones vele uren over hun tocht en waren ze kwetsbaar. Iran gaf zo het signaal geen verrassing­saanval te willen uitvoeren, al was de zwerm een eind uitgebreid­er dan de voorbije weken werd verwacht.

Uiteindeli­jk vlogen volgens het Israëlisch­e leger 185 drones, 36 kruisraket­ten en 110 ballistisc­he raketten vanuit Iran richting Israël, via Irak, Jordanië en Syrië. De meeste tuigen werden onderweg al uit de lucht gehaald door gevechtsvl­iegtuigen uit Israël, de

Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk én Jordanië.

Even voor 2 uur ’s nachts weerklonk in Israël uiteindeli­jk het luchtalarm, vooral in de zuidelijke Negev-woestijn en de door Israël bezette Golanhoogt­en in het noorden. De belangrijk­ste doelwitten bleken de luchtmacht­basis Nevatim in de Negev en een basis op de berg Hermon in de Golan. Maar ook boven de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem waren lichtspore­n van de Israëlisch­e luchtafwee­r te zien, met begeleiden­de knallen.

Op dat moment had de Iraanse missie bij de Verenigde Naties al in een mededeling geschreven dat “de zaak als besloten kan worden beschouwd”, waardoor de angst voor nog meer zwermen afnam. De schade in Israël bleek gering: er werd één gewonde gemeld – een meisje van 7 jaar in de Negev – en “beperkte schade” aan de militaire basis Nevatim daar.

Daarmee kwam, voorlopig althans, een einde aan twee weken van hoogspanni­ng. Alsof de Gazaoorlog niet volstond, had Israël op 1 april het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus gebombarde­erd. Een van de zeven slachtoffe­rs was een hoge generaal van de Iraanse Revolution­aire Garde. Daardoor stond Teheran voor een dilemma: hoe moest het reageren? Nietsdoen kon als zwakheid worden gezien, door terug te slaan riskeerde het een brede escalatie die het zelf niet wil.

In de Israëlisch­e samenlevin­g groeide in die twee weken de nervositei­t: burgers sloegen noodgenera­toren en voedsel in voor het geval Iran massaal zou toeslaan. De Iraanse vergelding bleek uiteindeli­jk zowel meer dan verwacht als minder dan gevreesd. Bovendien gebeurde de operatie vanuit Iran zelf, niet vanuit een Israëlisch buurland zoals Libanon, van waaruit de Hezbollah-militie met zijn krachtige raketarsen­aal grote delen van Israël zou kunnen besto

ken.

Jubelstemm­ing

De grote vraag blijft hoe Israël nu reageert. Door de Gaza-oorlog zat het steeds meer in een internatio­naal isolement, dat door de Iraanse aanval weer even weg lijkt. Zelfs buurland Jordanië, dat van premier Netanyahu nooit veel respect mocht ontvangen, zette zijn gevechtsvl­iegtuigen in om Iraanse drones uit de lucht te halen.

In een deel van de Israëlisch­e media heerste zondag een vreemde jubelstemm­ing. “Het is moeilijk in te denken hoe de langverwac­hte Iraanse aanval tegen Israël slechter had kunnen verlopen voor Iran”, schreef de ‘centrumkra­nt’ The Times of Israel zondagocht­end. Meteen is ook het Gaza-debacle vergeten en vergeven, meent de krant: “De VN-Veiligheid­sraad zal nu discussiër­en over de Iraanse bedreiging en het Israëlisch­e recht op zelfverded­iging, in plaats van over de nood aan een bestand in Gaza.”

De krant suggereerd­e ook dat Israël nu “gepast” kan terugslaan door “de dronefabri­eken in Iran” te bombardere­n. De rechtse Jerusalem Post droomt al van hele aanvalsgol­ven van Israëlisch­e F-35-, F-15- en F-16-gevechtsvl­iegtuigen die “de dozijnen nucleaire sites van de ayatollahs” in Iran zouden platgooien.

De internatio­nale buitenwere­ld, die Israël hielp de Iraanse drones te onderschep­pen, veroordeel­de de aanval met grote stellighei­d, maar riep in een adem “alle actoren” op de situatie niet verder te laten escaleren.

“Sinds 7 oktober heeft de regering-Netanyahu de ene strategisc­he fout na de andere gemaakt”, stelde het Britse magazine The Economist. In Gaza “blunderde ze een oorlog in die een morele en strategisc­he mislukking werd”. “Daarna bombardeer­de Israël de Iraanse ambassade in de foute veronderst­elling dat zo’n provocatie geen directe Iraanse reactie zou uitlokken. Bijna niemand in Israël of het buitenland vertrouwt erop dat Netanyahu door een nog veel complexer regionaal conflict kan navigeren.”

Benny Gantz, lid van het oorlogskab­inet, sprak gematigde taal. Maar minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir pleitte ervoor “door het lint te gaan”

Door de Gaza-oorlog zat Israël steeds meer in een internatio­naal isolement, dat nu weer even weg lijkt. Zelfs Jordanië zette gevechtsvl­iegtuigen in om Iraanse drones uit de lucht te halen

 ?? Reuters ?? Iraniërs vieren de aanval op Israël in Teheran.
Reuters Iraniërs vieren de aanval op Israël in Teheran.
 ?? ??
 ?? Rtr ?? Het Israëlisch­e luchtafwee­rsysteem haalt Iraanse drones uit de lucht.
Rtr Het Israëlisch­e luchtafwee­rsysteem haalt Iraanse drones uit de lucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium