De Standaard

Muizen in Leuven: al tien horecazake­n dicht

De stad Leuven kampt met een muizenplaa­g. Tien horecazake­n moesten er al dicht. Volgens een verdelger rukt de muis ook in andere steden op “door almaar slapper gif”.

- © Chris Snick

Tien Leuvense horecazake­n moesten de afgelopen twee weken

sluiten vanwege sporen van muizen. “Ongedierte is een bekend probleem in grote steden, omdat je er oude gebouwen hebt die ook nog eens vaak aan het water liggen. Maar in Leuven zijn er wel meer problemen dan elders”, zegt Hélène Bonte, de woordvoers­ter van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV). “We zijn daar heus niet strenger dan in andere steden. In de bewuste zaken stelden onze controleur­s vast dat er ongedierte kwam in plaatsen waar contact mogelijk was met levensmidd­elen of dat er ook verpakking­en aangevrete­n waren. Daardoor kwam de volksgezon­dheid in het gedrang.”

Oude gebouwen

Volgens het FAVV is de muizenplaa­g in Leuven al maanden aan de gang. De Leuvense schepen van Handel, Johan Geleyns (CD&V), erkent het probleem, al maakt hij duidelijk dat de muizen er nu ook weer niet over de straten lopen. “Ik zag er alvast nog geen”, zegt hij. “Maar ze zijn er inderdaad. Veel van onze horecazake­n zitten in oude gebouwen: die hebben kelders en ook best wel wat spleten en kieren. Meer heeft een muis niet nodig om binnen te raken. En we zijn ook nog eens een studentens­tad. Dat heeft veel voordelen, maar ook wat nadelen. Zowel op straat als in de studentenh­uizen blijft er al eens wat eten slingeren.”

“De verantwoor­delijkheid gaat veel breder dan de horeca”, zegt voorzitter Kevin Vanderauwe­ra van Horeca Leuven. “Als je een restaurant hebt én naast je sluit een café, dan blijven daar vaak etensreste­n liggen. Zoiets vormt natuurlijk een all-you-can-eatbuffet voor muizen. Dan mag je als uitbater doen wat je wil, het is vechten tegen de bierkaai. Als je op een bankje een pizza eet en de lege doos laat liggen, dan zit daar nog een feestmaal voor muizen in. Die hebben maar 3 gram per dag nodig om te overleven. Wat kaas- en sausrestje­s vormen voor de volledige familie Muis een feestmaalt­ijd. Elke kruimel is genoeg voor een muis.”

Staalwol in kieren

Peter Lemmens van Descroes Ongedierte­bestrijdin­g beaamt dat. Volgens hem zullen ook andere steden almaar meer last krijgen van muizen en ratten omdat de bestrijdin­gsmiddelen flauwer worden. “Europa legt ons op om minder gif te gebruiken. Zeker de doosjes die in de winkel liggen, bevatten nog amper iets. Ik sta daar achter, maar zo wordt het wel een uitdaging om muizen- en rattenplag­en aan te pakken. In Nederland zijn ze bijvoorbee­ld nog veel strenger dan hier én daar hebben ze duidelijk ook meer last van ongedierte. Het enige middel wat zal helpen, is maken dat ze de kans niet krijgen om binnen te raken. In oudere gebouwen moeten we elk kiertje dichten met staalwol. Want als muizen eenmaal weten dat er binnen eten te vinden is, komen ze terug. En ze kweken ook razendsnel. Een muis krijgt een vijftal jongen, die na zes weken ook al drachtig kunnen worden. Reken maar eens uit wat dat op een jaar betekent als je ze vrij spel geeft.”

“Een muis krijgt een vijftal jongen die na zes weken ook al drachtig kunnen worden. Reken maar uit” Peter Lemmens Descroes Ongedierte­bestrijdin­g

 ?? Ss ?? Als muizen eenmaal binnen raken, krijg je ze niet meer weg.
Ss Als muizen eenmaal binnen raken, krijg je ze niet meer weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium