De Standaard

Berlijn levert één Patriot-systeem aan Oekraïne

Volgens de Oekraïense stafchef is de situatie aan het oostelijke front “aanzienlij­k” verslechte­rd nu Rusland zijn offensieve operaties opvoert.

- © Bart Beirlant

Kanselier Olaf Scholz maakte zaterdag op X bekend dat Berlijn een extra Patriot-systeem zal leveren aan Oekraïne om het land beschermin­g te bieden tegen de Russische aanvallen op energieins­tallaties. In het pakket zitten ook extra raketten voor andere luchtverde­digingssys­temen. “We staan standvasti­g aan de zijde van Oekraïne”, aldus Scholz.

Al weken dringt Oekraïne aan op de levering van extra Patriotluc­htafweersy­stemen om steden als Charkov te kunnen beschermen tegen Russische raketaanva­llen. President Volodimir Zelenski zei onlangs dat er 26 systemen nodig zijn om zijn land volledig te beschermen. Hij stuurde Dmitro Koeleba op een bedeltocht. Maar de Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken liet weten dat zeven extra Patriots – boven op de drie die vorig jaar al geleverd zijn – ook al een grote hulp zouden.

Tijdens de viering van de 75ste verjaardag van de Navo begin april was Koeleba al duidelijk: “Het spijt me dat ik het verjaardag­sfeest moet verpesten, maar wie kan er geloven dat de machtigste militaire alliantie ter wereld geen zeven Patriot-batterijen kan leveren aan het enige land ter wereld dat elke dag strijd levert tegen ballistisc­he raketten?”

Spanje en Polen

Josep Borrell, de Hoge Vertegenwo­ordiger voor het buitenland­s beleid van de EU, uitte in een toespraak op 9 april ook zijn onbegrip: “Minister Koeleba is wanhopig op zoek naar zeven Patriotbat­terijen om zijn land te beschermen. Het zou ondenkbaar moeten zijn dat we die niet kunnen leveren, aangezien de westerse legers over ongeveer honderd Patriot-batterijen beschikken.”

Zelenski loofde Duitsland voor zijn beslissing en riep “andere leiders van partnerlan­den op dit voorbeeld te volgen”. Door de blokkering van een nieuw hulppakket voor Oekraïne in het Amerikaans­e Congres kijkt Koeleba volgens The Washington Post in de eerste plaats naar vier landen in Europa en Azië. Voor Europa zou het gaan om Spanje en Polen. Zij argumenter­en voorlopig dat ze de Patriots nodig hebben voor hun eigen verdedigin­g. De beslissing van Berlijn verhoogt de druk op die landen om over de brug te komen.

De stafchef van het Oekraïense leger, Oleksandr Syrsky, gaf zaterdag toe dat de situatie aan het oostelijke front de voorbije dagen verslechte­rd is. Hij bezocht het gebied om te bekijken hoe de

Oekraïne smeekt wanhopig om zeven extra Patriots, maar heeft er in totaal 26 nodig om het land volledig te beschermen

frontlijn gestabilis­eerd kan worden nu groepjes Russische militairen profiteren van het droge en warmere weer om met tanks en pantservoe­rtuigen aanvallen uit te voeren. “Na de presidents­verkiezing­en in Rusland zijn de offensieve acties opgevoerd”, zegt Syrsky. Er wordt zwaar slag geleverd ten westen van Bachmoet, waar de Russen proberen Tsjasiv Jar in te nemen. Dat wordt beschouwd als een strategisc­h belangrijk­e plek aan het oostelijke front.

 ?? Dpa ?? Een Patriot-systeem van de Bundeswehr.
Dpa Een Patriot-systeem van de Bundeswehr.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium