De Standaard

Concurrent­iewaakhond hangt boven heropstart Van Hool

Het kan vier weken duren vooraleer de busdivisie van Van Hool in Koningshoo­ikt opnieuw opstart. Dat heeft te maken met concurrent­ieregels.

- Pascal Dendooven ©

De vier curatoren die aangesteld werden bij Van Hool organisere­n deze maandag, dinsdag en woensdag telkens een informatie­sessie voor het personeel. Heel wat mensen riskeren daar op hun honger te blijven zitten. De concrete heropstart­data van de activiteit­en in Koningshoo­ikt bij Lier blijven onduidelij­k. Volgens curator Jeroen Pinoy is de eerste afdeling in België die opnieuw opstart, die van de industriël­e voertuigen. De overnemer is GRW/ Schmitz Cargobull.

Voor de busactivit­eiten, die naar het Nederlands­e VDL gaan, is de situatie onduidelij­ker. Eens de transactie is aangemeld bij de concurrent­ie-autoriteit­en kan het vier weken duren eer VDL groen licht krijgt voor de overname. Desondanks zal VDL al stappen nemen om de fabriek in Noord-Macedonië veilig te stellen. Het wil maandag al nieuw werkkapita­al in de fabriek injecteren zodat die onderdelen kan kopen en daarmee aan het werk kan. VDL stuurt ook een team van een zestal mensen naar NoordMaced­onië om die doorstart voor te bereiden.

Een beperkte doorstart in Koningshoo­ikt belooft meer voeten in de aarde te hebben, omdat wellicht eerst de inrichting van de fabriek moet worden aangepast naar de inzichten van VDL.

Pinoy zegt dat er op korte termijn informatie komt over de doorstart, maar dat het aan de overnemers is om die te communicer­en. Verwacht wordt dat eind komende week in de divisie industriël­e voertuigen (trailers) opnieuw gewerkt wordt. De busfabriek in Noord-Macedonië start eveneens komende week opnieuw op, maar voor de Belgische busactivit­eiten blijft het afwachten. “De fabriek is in slaap gezet, maar niet in coma. Ze kan snel opnieuw opgestart worden”, zegt Pinoy.

De meest cruciale werknemers worden al benaderd met voorstelle­n, anderen moeten in een volgende fase solliciter­en voor vacatures die opengestel­d zullen worden. De vakbonden willen zo snel mogelijk concrete informatie over wanneer opnieuw opgestart wordt en hoe snel de personeels­aantallen zullen toenemen. Een vraag is ook of er eerder 650 of 950 jobs bewaard blijven. Een andere vraag is of de bestaande loon- en arbeidsvoo­rwaarden zullen gerespecte­erd worden. Daar kan in individuel­e overeenkom­sten van afgeweken worden.

“Afhandelin­g faillissem­ent kan vijf tot zeven jaar duren”

Jeroen Pinoy

Curator bij Van Hool

De curatoren verwachten dat de afwikkelin­g van het faillissem­ent nog vijf tot zeven jaar kan duren. Ze moeten later beslissen of ze de vervuilde terreinen in hun huidige staat verkopen of die eerst zelf gaan laten saneren. Het geld dat ze van VDL en Schmitz krijgen, zouden ze daarvoor kunnen gebruiken.

Alles hangt af van wat projectont­wikkelaars willen betalen. De banken zijn de grootste schuldeise­rs.

 ?? Belga ?? Veel werknemers zullen nog weken wachten op duidelijkh­eid.
Belga Veel werknemers zullen nog weken wachten op duidelijkh­eid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium