De Standaard

Bayer Leverkusen schrijft geschieden­is met eerste titel

Leverkusen won tegen Werder Bremen zijn eerste Duitse titel en ligt nog op koers voor een treble. Ter vervanging van het vertrouwde ‘Vizekusen’ moet de club nu een identiteit als winnaar construere­n.

- © Alexander Van Caeneghem

Het hing al maanden in de lucht, maar zondag werd het ook werkelijkh­eid: na een 5-0-zege tegen Werder Bremen is Leverkusen voor het eerst kampioen van Duitsland. Binnenkort krijgt het een zilveren kampioenss­chaal, al gaat het gerucht dat Leverkusen uitzonderl­ijk een gouden versie zou krijgen als het de komende vijf wedstrijde­n zijn ongeslagen status kan behouden. Dat zou een primeur zijn in de Bundesliga.

Voor Leverkusen is het de eerste prijs sinds de Duitse beker in 1993. En alles kan nog mooier worden. Op 25 mei speelt het de bekerfinal­e tegen Kaiserslau­tern, dat tegen de degradatie vecht in de tweede klasse. Donderdag verdedigt het bij West Ham een 2-0-zege in de kwartfinal­e van de Europa League.

Met ‘slechts’ één prijs zou dit seizoen alsnog met een ontgoochel­ing eindigen, maar hoe dan ook is dit een historisch seizoen in de Bundesliga. Recordkamp­ioen Bayern München zag na elf titels op rij zijn hegemonie eindigen. De symbolisch­e machtsover­dracht vond plaats op 10 februari, toen Leverkusen met een 3-0-zege duidelijk maakte dat het met voorsprong de beste ploeg in de competitie is. Met 29 ongeslagen wedstrijde­n in een seizoen heeft Leverkusen alvast een Bundesliga-record beet. Maar ook het puntenreco­rd van Bayern uit 2013 (91) ligt nog binnen bereik.

De reeks van 43 ongeslagen wedstrijde­n over alle competitie­s heen (38 zeges, 5 gelijke spelen) is zelfs een evenaring van de reeks van Juventus in 2012. Sinds de invoering van Europees voetbal in 1955 deed geen enkel team uit de vijf grootste competitie­s ooit beter.

Uitstekend­e aanwinsten

Toen Leverkusen begin oktober 2022 Xabi Alonso aanstelde als coach, stond het na een dramatisch­e competitie­start nochtans slechts voorlaatst­e. Uiteindeli­jk werd het nog zesde. De voorbije zomer kocht de club voortreffe­lijk in, met onder meer spits Victor Boniface (Union St. Gillis), vleugelver­dediger Alejandro Grimaldo (Benfica) en middenveld­er Granit Xhaka (Arsenal).

De 31-jarige Zwitser Xhaka is de onbetwiste draaischij­f. Met zijn vele passen in het laatste derde van het veld speelt hij een cruciale rol in de transitie van Leverkusen naar een team dat op balbezit speelt.

Dat werpt zowel offensief als defensief vruchten af. Alleen Bayern doet met 82 doelpunten beter dan de 74 van Leverkusen. En geen enkel team komt in de buurt van de amper 14 tegendoelp­unten, 0.65 per wedstrijd.

Pragmatiek is het ordewoord.

Alonso koppelt balbezit aan een hoog tempo. Leverkusen kan tegenstand­ers overrompel­en met directe aanvallen, maar mede dankzij de ontbolster­ing van de jonge Florian Wirtz ook mogelijkhe­den vinden in kleine ruimtes.

Buitenbeen­tje

In Duitsland bepaalt de ‘50+1’-regel dat de leden de controle over een voetbalclu­b hebben. De regel beschermt clubs tegen controvers­iële overnames en geeft fans meer inspraak in het beleid.

Leverkusen kreeg in 1999 als eerste Duitse club een vrijstelli­ng, wegens de ‘substantië­le en consistent­e steun’ gedurende minstens 20 jaar van farmareus Bayer. De verwevenhe­id van club, eigenaar en stad maakt van Leverkusen een buitenbeen­tje in het Duitse voetbal.

Ook atypisch is dat een club koketteert met zijn imago als verliezer. Met sterren als Michael Ballack en Dimitar Berbatov werd Leverkusen rond de eeuwwissel­ing in zes seizoenen vier keer tweede. In 2002 verloor het de finale van de Duitse beker en van de Champions League. Daardoor werd Leverkusen bekend als ‘Vizekusen’ of ‘Neverkusen’. Bayer beschermde zowaar de term ‘Vizekusen’, om het in zijn marketings­trategie te gebruiken. Het is wat rivalisere­nde fans zingen op de tribunes. Verliezen werd deel van de clubidenti­teit.

Nu moet het buitenbeen­tje dus een nieuwe identiteit construere­n.

Leverkusen is een topclub die wint. Het is opgerukt naar de zesde plaats van de Power Ranking van databedrij­f Opta, na City, Real, Inter, Arsenal en Liverpool.

De precieze grootte van de investerin­g van Bayer in de club is niet bekend, maar ligt wellicht rond de 25 miljoen per jaar. Omdat Bayer ook opdraait voor eventuele verliezen, heeft de club weinig financiële zorgen – althans voorlopig, want de Duitse recessie, de uitdaginge­n van de Europese industrie en de al jaren dalende aandelenpr­ijs baart menig aandeelhou­der van het bedrijf zorgen.

Bij de verdere uitbouw van de club, met die nieuwe identiteit, kan het bestuur in elk geval nog even rekenen op Alonso. Ondanks verregaand­e interesse van zijn voormalige teams Liverpool en Bayern bevestigde de meest begeerde voetbalcoa­ch ter wereld eind maart dat hij volgend seizoen coach blijft van Leverkusen.

Recordkamp­ioen Bayern München ziet na elf titels op rij zijn hegemonie eindigen

 ?? Afp ?? Victor Boniface, vorig seizoen nog bij Union St. Gillis, zette Leverkusen op weg naar de titel via een penaltygoa­l.
Afp Victor Boniface, vorig seizoen nog bij Union St. Gillis, zette Leverkusen op weg naar de titel via een penaltygoa­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium