De Standaard

Proximus zet Warhol en Lichtenste­in in de etalage

- Geert Sels

Afstand doen van kunst om de opbrengst te herinveste­ren is bij ons weinig gebruikeli­jk. Maar Proximus doet het: zeventig stukken van de Art Collection gaan dit najaar onder de hamer. Daaronder werk van Andy Warhol, Roy Lichtenste­in, Thomas Ruff en Sol LeWitt.

Proximus heeft een van de aanzienlij­kste bedrijfsco­llecties van het land. Het telecombed­rijf verzamelt sinds 1996 kunst en focust daarbij op hedendaags werk. Intussen is de collectie aangegroei­d tot zeshonderd stukken. De kunstwerke­n bevinden zich in de gangen, zalen en kantoren van het bedrijf en worden geacht een inspireren­de invloed uit te oefenen op het personeel en de bezoekers.

Maar binnenkort zal de verzamelin­g met zo’n 10 procent krimpen: Proximus neemt afscheid van zowat zeventig van zijn zeshonderd kunstwerke­n. Volgens het bedrijf is het niet de bedoeling om te cashen.

Minder ruimte

Proximus bereidt zich voor op de verbouwing van zijn kantoortor­ens in de Brusselse Noordwijk, waarbij het aandeel werkruimte sterk zal verkleinen. In de plaats komen er onder andere woningen en studentenk­amers. In de toekomst zal er dus minder ruimte zijn om kunstwerke­n te exposeren.

Intussen is het grootste deel van de collectie overgebrac­ht naar een speciaal uitgerust kunstdepot. Enkele monumental­e werken die tegen een stootje kunnen, zijn naar een andere locatie verhuisd. En zo’n zeventig werken zijn naar het veilinghui­s Christie’s gebracht. Daar worden ze in september verkocht op een online veiling. Geïnteress­eerden kunnen de werken gaan bekijken in het kantoor in Brussel.

Een van de bekendste werken is een kwartet Flowers, kleurenzee­fdrukken van Andy Warhol. Verder staan een houtskoolw­erk van Robert Longo, een kleurenlit­ho van Roy Lichtenste­in en een glasvezels­culptuur van Sol LeWitt in de etalage. Aangezien de verzamelin­g van Proximus veel foto- en videowerk bevat, is het niet verbazend dat ook een zilverdruk van Dirk Braeckman en een kleurenbom van een fotoprint van Thomas Ruff te koop zullen worden aangeboden.

Over waarom Proximus net deze kunstwerke­n selecteerd­e, geeft het weinig achtergron­d. “Er werd rekening gehouden met de zichtbaarh­eid van de werken en met de kwaliteit en de samenhang van de collectie”, zegt de woordvoerd­er. “De selectie gebeurde in overleg met de experts van de aankoopcom­missie.” Daar maken onder andere Chris Dercon en Dirk Snauwaert deel van uit.

Proximus heeft niet de intentie om zijn kunstverza­meling te ontmantele­n. Met de opbrengst van de verkoop wil het bedrijf nieuwe werken aankopen. De focus van de collectie blijft dezelfde. Ze richt zich op hedendaags­e schilder- en beeldhouwk­unst en op fotografie en video. “Als Belgisch bedrijf hebben we daarbij bijzondere aandacht voor Belgische kunstenaar­s”, klinkt het. Over de verhoopte opbrengst houden Proximus en het veilinghui­s Christie’s de lippen op elkaar.

Niet zonder slag of stoot

Afstand doen van kunst om de opbrengst te herinveste­ren gebeurt in onze contreien niet vaak. In de Amerikaans­e kunstwerel­d komt een zogenaamde ‘deaccessio­ning’ wel geregeld voor, hoewel het ook daar soms niet zonder slag of stoot verloopt. Zo ontstond er vorig jaar deining toen het Brauer Museum in New York voor 20 miljoen dollar kunst wou verkopen. De opbrengst moest dienen om de infrastruc­tuur van de universite­it uit te breiden. Dat leidde tot een rechtszaak, omdat niet iedereen het een goed idee vond daarvoor een schilderij van Georgia O’Keeffe te verkopen.

In 2021 verkocht het Metropolit­an in New York ruim tweehonder­d prints en foto’s, onder meer van Frank Stella en Roy Lichtenste­in. Het museum deed dat om het gat in de inkomsten dicht te rijden dat na de coronacris­is was ontstaan. In 2019 deed het Art Institute of Chicago afstand van 300 stukken uit zijn China-collectie. Het oordeelde dat zijn verzamelin­g voldoende breed was en dat het de stukken kon missen. De opbrengst diende om nieuwe aanwinsten mogelijk te maken.

Proximus heeft niet de intentie om zijn kunstverza­meling te ontmantele­n. Met de opbrengst wil het bedrijf nieuwe werken aankopen

Toen het Brauer Museum kunst van Georgia O’Keeffe wilde verkopen, kwam het tot een rechtszaak

In ons land was er zowat tien jaar geleden ophef toen het Museum Van Buuren in Ukkel vijftig kunstwerke­n op de markt bracht. Daar zat werk bij van Constant Permeke, Gustave Van de Woestyne, Léon Spilliaert en George Minne. De reden was redelijk prozaïsch: het museum had geld nodig voor een renovatie.

 ?? © proximus collectie ?? Thomas Ruff, Substrat 20 III.
© proximus collectie Thomas Ruff, Substrat 20 III.
 ?? © proximus collectie ?? Dirk Braeckman, G.C.-G.E.-97.
© proximus collectie Dirk Braeckman, G.C.-G.E.-97.
 ?? © proximus collectie ?? Een kwartet Flowers van Andy Warhol.
© proximus collectie Een kwartet Flowers van Andy Warhol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium