De Standaard

Raiffeisen Bank verslikt zich in Russische jobcampagn­e

- SANCTIES Nico Tanghe

Raiffeisen, de grootste Europese bank in Rusland, gaat door het stof na een “gênante fout”. De bank zou langzaam vertrekken uit Rusland, maar tientallen jobadverte­nties spreken over “nieuwe klanten” en “tweecijfer­ige groei” in dat land.

Meer dan twee jaar na de inval van Russische troepen in Oekraïne verdient een handvol Europese banken nog steeds volop geld in Rusland. Vooral de aanwezighe­id van twee van Europa’s grootste banken, de Oostenrijk­se Raiffeisen Bank en het Italiaanse UniCredit, stootte vorig jaar al op kritiek en trok toen ook de aandacht van toezichtho­uders bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Onder druk van de ECB en de Verenigde Staten beloofde Raiffeisen Bank plechtig om haar activiteit­en in Rusland zo snel mogelijk te verkopen. Maar van die belofte lijkt voorlopig weinig terecht te komen. Integendee­l, tientallen jobadverte­nties voor lokale kantoordir­ecteuren en verkoopman­agers die recent werden gepublicee­rd, suggereren dat Raiffeisen Bank net bezig is met een uitbreidin­g van haar commerciël­e activiteit­en in Rusland.

Agressieve aanwerving

Uit verschille­nde online vacatures die de Financial Times in handen kreeg, blijkt duidelijk dat de Oostenrijk­se bankreus nog altijd een groeistrat­egie volgt in Rusland. Lokale slogans als “meervoudig­e uitbreidin­g van het actieve klantenbes­tand” of “een stabiele inkomensgr­oei met dubbele cijfers” staan in schril contrast met de herhaalde verklaring­en van Raiffeisen dat de bank haar activiteit­en in Rusland zou inkrimpen en verkopen.

Sterker nog, rivalisere­nde bankmanage­rs in Rusland klagen anoniem over het agressieve aanwerving­sbeleid van de Russische bankdochte­r van Raiffeisen en uit publieke data blijkt dat de bank haar personeels­bestand in Rusland sinds de start van de oorlog met ruim 600 medewerker­s heeft uitgebreid tot bijna 10.000 personeels­leden. Ter vergelijki­ng: bij de Europese nummer twee in Rusland, het Italiaanse UniCredit, zijn sinds de start van de oorlog ruim 1.200 Russische bankmedewe­rkers verdwenen.

Geconfront­eerd met de inhoud van de Russische jobadverte­nties, ging de Oostenrijk­se bank dinsdag publiek door het stof. Een Raiffeisen-directeur in Oostenrijk gaf toe aan de Financial Times dat de advertenti­es “zeer gênant” waren en bij de top van de bank een paniekreac­tie hadden veroorzaak­t. Het Russische personeel is onmiddelli­jk gevraagd om ze te laten verwijdere­n en te herschrijv­en.

Na een intern onderzoek, opgedragen door Raiffeisen-ceo Johann Strobl, bleek dat de jobadverte­nties waren gemaakt met behulp van verouderde standaardi­nformatie over de Oostenrijk­se bank en haar ambities in Rusland. Het zou gaan om zinnen die nog in een oude databank zaten van de Russische bankdochte­r van Raiffeisen, die “ten onrechte niet was bijgewerkt na de invasie in Oekraïne”.

Evenwichts­oefening

In een verklaring benadrukt de Oostenrijk­se bankreus uitdrukkel­ijk dat hij zijn exitplanne­n uit Rusland voortzet. “Raiffeisen blijft werken aan een mogelijke transactie, een verkoop of een spin-off, die zal resulteren in de deconsolid­atie van Raiffeisen Bank Russia uit de groep”, klinkt het formeel. Raiffeisen heeft sinds de start van de oorlog de kredietver­lening in Rusland met ruim de helft teruggesch­roefd en heeft naar eigen zeggen alle relaties met andere Russische correspond­entbanken beëindigd.

Een Raiffeisen­directeur in Oostenrijk gaf toe aan de Financial Times dat de advertenti­es “zeer gênant” waren en bij de top van de bank een paniekreac­tie hadden veroorzaak­t

Een exit uit Rusland is volgens de top van de bank een delicate evenwichts­oefening. De in Rusland gemaakte winsten kunnen niet worden gerepatrie­erd en voor elke verkoop van een westers bedrijf is de goedkeurin­g van het Kremlin nodig. Tegelijk moet de Oostenrijk­se bank haar activiteit­en in Rusland draaiende houden om een koper aan te trekken, zonder openlijk de Russische oorlogseco­nomie te steunen.

 ?? © Tatyana Makeyeva/reuters ?? Een kantoor van Raiffeisen Bank in Moskou.
© Tatyana Makeyeva/reuters Een kantoor van Raiffeisen Bank in Moskou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium