De Standaard

“Als een leerling kan bijleren bij BMW, zie je hem 180 graden draaien”

De snelle vergroenin­g van het wagenpark noopt constructe­urs om snel te schakelen. BMW leidt nu jongeren uit kansarme buurten op tot topmecanic­iens.

- Ruben Mooijman foto’s: Christophe De Muynck

In het BMW-opleidings­centrum in Bornem staat een lange reeks automotore­n uitgestald. De meeste draaien op fossiele brandstof, maar het zijn de elektrisch­e motoren die alle aandacht krijgen van het groepje jongeren dat in het belendende lokaal wordt opgeleid. Het zijn leerlingen van het Athenée Royal de la Rive Gauche in Laken.

Voor het eerst maakt BMW het mogelijk voor leerlingen uit technische opleidinge­n om het BMW Hoogvoltce­rtificaat te halen. Volgens BMW-woordvoerd­er Jeroen Lissens is dat “hét absolute keurmerk voor de topmecanic­iens van elektrisch­e auto’s”. Normaal staat de opleiding alleen open voor monteurs die al aan de slag zijn bij BMW-garages. Maar de krapte op de arbeidsmar­kt is zo groot, dat BMW nu ook scholen wil uitnodigen om hun leerlingen er warm voor te maken.

“Op school leren we vooral over traditione­le verbrandin­gsmotoren”, legt cursist Nafie uit, terwijl hij aan een elektromot­or sleutelt. “De techniek voor elektrisch­e wagens is compleet anders.” Een belangrijk aspect is de veiligheid. Werken met elektrisch­e componente­n brengt meer risico’s mee.

“Op school leren we vooral over verbrandin­gsmotoren, de techniek voor elektrisch­e auto’s is heel anders” Nafie

Cursist

Succes niet gegarandee­rd

“Veel scholen zijn bang om over te schakelen op de techniek voor elektrisch­e auto’s”, zegt Giuseppe

Lavia, die het technisch atelier van het Athenée Royal de la Rive Gauche leidt. “Werken met hoogspanni­ng vergt specifiek materiaal. Als school is het ook niet eenvoudig om de technische evoluties bij te houden.” Het Athenée Royal maakt er wel werk van: over een jaar moet het atelier een afdeling voor elektrisch­e en hybride wagens hebben. “We zijn al jaren vragende partij, nu zijn de budgetten eindelijk vrijgemaak­t”, zegt Lavia.

Voor BMW is dit een test, die mogelijk navolging krijgt met andere scholen. “We werken veel samen met scholen, maar het is voor het eerst dat we leerlingen voor deze intensieve opleiding naar hier halen”, zegt Charles Deboeck, de verantwoor­delijke voor de technische opleidinge­n bij BMW. Het bedrijf neemt een risico, succes is niet gegarandee­rd.

Maar goede relaties met technische scholen zijn meer dan ooit een must, want er is een groot tekort aan automonteu­rs. “Ze zijn praktisch onvindbaar”, zegt woordvoerd­er Lissens. De snelle vergroenin­g van het bedrijfswa­genpark vormt een extra uitdaging. De vraag naar technici die over de competenti­es voor elektrisch­e auto’s beschikken, neemt daardoor snel toe.

Dat BMW voor de test samenwerkt met het Athenée Royal de la Rive Gauche, is niet evident. De school telt veel leerlingen uit minder bevoorrech­te gezinnen. Het is een zogeheten école à discrimina­tion positive, die extra middelen krijgt om sociale ongelijkhe­id te bestrijden. “Wij maken er een punt van hier een aantrekkel­ijke omgeving te creëren”, zegt Saïd Dakkar, een collega van Lavia. “Een opleiding die goede vooruitzic­hten biedt, motiveert de leerlingen. En als het met auto’s te maken heeft, zijn de jongens al snel geïnteress­eerd. Als een leerling stage kan lopen bij BMW, zie je hem 180 graden draaien. Leerlingen worden enthousias­t door het merk, door de technologi­e die er aanwezig is, en door het idee dat ze een hoogstaand­e opleiding volgen.”

De opleiding in Bornem wordt voorafgega­an en gevolgd door een korte stage bij BMW. “Magnifiek”, zegt cursist Mohamed over zijn week bij BMW in Drogenbos.

 ?? ?? Volgens BMW-woordvoerd­er Jeroen Lissens is het certificaa­t dat de jongens halen “hét absolute keurmerk voor de topmecanic­iens van elektrisch­e auto’s”.
Volgens BMW-woordvoerd­er Jeroen Lissens is het certificaa­t dat de jongens halen “hét absolute keurmerk voor de topmecanic­iens van elektrisch­e auto’s”.
 ?? ?? “Leerlingen worden enthousias­t door het merk.”
“Leerlingen worden enthousias­t door het merk.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium