De Standaard

PSG knikkert flaterend Barcelona uit kampioenen­bal

- CHAMPIONS LEAGUE Koen Van Uytvange

PSG versloeg Barcelona in eigen huis en verzekerde zich zo van een plek in de halve finales. Niet dankzij Mbappé, wel door zijn collegaaan­vallers. En Barcelona zelf.

Hoe schiet je jezelf in de voet? Vraag het aan Ronald Araujo, verdediger bij Barcelona. Tot de Uruguayaan besloot rood te pakken, leek PSG vroegtijdi­g de Champions League te moeten verlaten. Na de 2-3 in het Parc des Princes flirtte het weer met een nederlaag. De Franse kampioen monopolise­erde de bal, maar het centrum zat potdicht. Mbappé was nergens, verstrikt in een Catalaans web. Bij de eerste deftige tegenstoot – eentje waarin Mbappé ostentatie­f niet meeverdedi­gde – kwam Barça al op voorsprong. Yamal zette zich door op rechts, liet Nuno Mendes ter plekke en bracht voor. Raphinha duwde binnen met zijn steunbeen.

PSG keek na minder dan een kwartier aan tegen een kloof van twee goals. Werd dit het Europese afscheid van Mbappé in het shirt van PSG? Maar vlak voor het halfuur legde Araujo zijn hand op de schouders van Bradley Barcola, net buiten de zestien. Rood, zonder discussie. Waarna Xavi zich genoodzaak­t zag om Yamal naar de kant te halen, voor een verdediger, Iñigo Martinez.

De wedstrijd kantelde compleet. Niet door Mbappé, die alleen even had gedreigd met een kopbal. Wel onder impuls van Barcola, de 21-jarige vleugelaan­valler die vorige zomer voor 45 miljoen werd weggeplukt bij Lyon. Na een heerlijke voorzet van hem scoorde Dembélé de 1-1. PSG rook bloed. Barcelona beperkte zich nog louter tot verdedigen. Het was nergens meer en hoopte een helft te overleven tegen PSG. Wat niet lukte. Op de flanken werd Barcelona voortduren­d gepijnigd. Nadat Ter Stegen zich net niet miskeek op een knal van Hakimi en ook Fabian Ruiz rakelings voorlangs mikte, scoorde Vitinha dan toch de 1-2.

Pas dan kwam er een reactie van Barcelona, met een pegel van Gündogan die de paal likte. Even later volgde de doodsteek. Cancelo, ook al in de fout bij de 1-1, bracht Dembélé ten val. Strafschop, omgezet door Mbappé: 1-3. De toekomstig­e

Real-ster liep richting supporters om zijn rol als Barça-beul te claimen. Zijn aandeel bleef nochtans tot het absolute minimum beperkt. Verlenging­en leken veraf. Op een snelle tegenstoot van Hakimi nam Mbappé in het slot alle twijfels weg met de 1-4, die gelukkig in zijn voeten viel nadat hij al op Ter Stegen mikte. Exit Barça, PSG gaat naar de halve finale.

Na de uitsluitin­g van verdediger Ronald Araujo kantelde de wedstrijd volledig

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium