De Standaard

Lage CO2-prijs ondermijnt klimaatbel­eid

- Wim Winckelman­s

ENERGIE Door de daling van de

CO2-prijs in de afgelopen twaalf maanden lopen de Europese landen 4,1 miljard euro aan potentiële inkomsten voor klimaatbel­eid mis.

Ongeveer een jaar geleden werd een recht om één ton CO2 uit te stoten verhandeld aan 100 euro. Vandaag is dat nog 73 euro, en op het diepste punt is het amper 52 euro geweest. Dat zullen de Europese landen voelen in de financieri­ng van hun klimaatbel­eid.

De CO2-rechten worden namelijk betaald door de industrie en de elektricit­eitsproduc­enten via het Europese Emission Trade System (ETS). De inkomsten daarvan worden weer verdeeld over de landen, die daarmee een klimaatbel­eid voeren. In Vlaanderen vloeit een groot deel opnieuw naar de industrie.

Minder te investeren

Door de aanzienlij­ke daling van de CO2-prijs dalen ook de inkomsten uit de emissiehan­del. Het consultanc­ybureau Veyt berekende dat de lagere prijs zowat 4,1 miljard euro aan potentiële inkomsten doet verdampen.

Er stroomt zo ook minder geld naar het Europese Innovatief­onds, dat bedrijven bijstaat in hun energietra­nsitie. Dat fonds zal dus minder bedrijven kunnen helpen met investerin­gen, waarschuwt analist Yan Qin tegenover Reuters.

Eigenaardi­g genoeg betekenen die lagere prijzen dat het systeem werkt. De hoge prijzen in het voorjaar van 2023 hadden tot gevolg dat kolencentr­ales, die veel CO2-rechten nodig hebben om hun uitstoot te betalen, minder draaiden. Bijgevolg daalde de prijs van CO2-rechten.

De Europese energie-intensieve industrie, die het erg moeilijk heeft om te concurrere­n met andere handelsblo­kken, speelt een zeer belangrijk­e rol in de daling van de prijzen. Die industrie draait op een lager pitje en heeft dus minder rechten nodig.

De verwachtin­g is dat de dip van de CO2-prijs tijdelijk is. Het ETS-systeem is zo ontworpen dat het aantal beschikbar­e rechten jaar na jaar daalt en daardoor de prijs omhooggaat. Of de CO2prijs snel weer het niveau van de 100 euro van een jaar geleden zal halen, is niet zeker.

Eigenaardi­g genoeg betekenen die lagere prijzen dat het systeem van de emissiehan­del werkt

 ?? © getty ?? De dip in de CO2-prijs is vermoedeli­jk tijdelijk.
© getty De dip in de CO2-prijs is vermoedeli­jk tijdelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium