De Standaard

Stocletpal­eis moet dan toch bezoekers binnenlate­n

-

Het Brussels Gewest heeft een ordonnanti­e goedgekeur­d om uitzonderl­ijke gebouwen minstens vijftien dagen per jaar open te stellen voor publiek. Het gaat daartoe over omdat het Stocletpal­eis al meer dan twintig jaar zijn deuren potdicht houdt. Een doorbraak, of een oorlogsver­klaring?

Begin oktober, vlak voor de tentoonste­lling over Josef Hoffmann, werd het idee voor een ordonnanti­e om gebouwen verplicht te openen als een gemene torpedo afgeschote­n. De timing was ideaal. Met de expo kreeg ontwerper Josef Hoffmann de volle aandacht, maar zijn meesterwer­k, het Stocletpal­eis, was buitengewo­on onderbelic­ht. Andermaal. Het Stocletpal­eis is privé-eigendom en houdt koppig de deuren op slot. Van die standvasti­gheid wijkt de familie zelfs niet af tijdens Open Monumenten­dagen.

Toen de erven zich vorig najaar via een dagvaardin­g verzetten tegen een 3Dreconstr­uctie van het interieur voor in de expo, nam de spanning toe. Ze vonden zo’n virtuele rondgang een inbreuk op het eigendomsr­echt en het privéleven. Daarop lanceerde Brussels staatssecr­etaris voor Onroerend Erfgoed Ans Persoons (Vooruit) de ordonnanti­e. Als het niet met de wortel ging, dan maar met de stok. Het plan om via een juridische demarche bezoekrech­t af te dwingen, was ongezien en kwam vrij agressief over.

1 Stonderdan­zoveelophe­tspel?

Ja, toch wel. Zoals het Stocletpal­eis is er in heel Brussel geen tweede. Adolphe Stoclet woonde begin vorige eeuw in Wenen als directeur van de Generale Maatschapp­ij van België. Daar maakte Josef Hoffmann toen opgang als architect. Voor de hogere burgerij en rijke industriël­en ontwierp hij moderne villa’s en met de Wiener Werkstätte bedacht hij daar ook nog eens tot in de kleinste details een geraffinee­rd interieur bij. Toen Stoclet onverwacht naar België moest terugkeren, nam hij de architect en zijn plannen gewoon mee. Daarom staat het Stocletpal­eis sinds 1911 als enige Wiener Secessions­gebouw te blinken tussen de Brusselse art nouveau. In 2009 is het terecht uitgeroepe­n tot Unesco Werelderfg­oed.

2 Waaromdree­fhetBrusse­lsGewesthe­tzoopdespi­ts?

Het Gewest vindt dat het gebouw van publiek belang is en iedereen ervan moet kunnen genieten. Sinds 2002 is het niet meer publiek toegankeli­jk. Dat is opmerkelij­k. Zowat alle sites die werelderfg­oed zijn, kunnen bezocht worden. Een zeldzame uitzonderi­ng zijn de grotten van Lascaux, die vanwege preservati­e afgescherm­d worden, maar waarvan een replica gemaakt is voor het publiek.

De vorige staatssecr­etaris, Pascal Smet (Vooruit), startte al een beleid om zo veel mogelijk bijzondere gebouwen open te stellen. Sinds 2021 zijn er akkoorden om Hôtel Solvay en Hôtel Van Eetvelde (allebei van Victor Horta) en Maison Cauchie en Maison Hannon open te stellen. Persoons zet dat beleid voort. Ze deed recent nog een beroep op een juridische procedure om de erfgoedzor­g ter harte te nemen. Zo stelde ze de federale overheid in gebreke voor de verloederi­ng van het Chinees Paviljoen.

3 Kondefamil­ieStocletd­iestapappr­eciëren?

Verre van. Ze beroept zich op het testament van Adolphe Stoclet. Die schreef dat hij wou opgebaard worden met een zwart-witte zakdoek van Hoffmann in zijn borstzakje. Dat vond hij een memento van de onvergelij­kbare Wiener Werkstätte, “waarvoor waarschijn­lijk nooit meer een equivalent zou bestaan”. Voorts was het zijn uitdrukkel­ijke wens dat er aan het huis geen veranderin­gen mochten worden aangebrach­t. Dat is voor de familie nog altijd een leidraad om het huis volledig intact te bewaren. Horden bezoekers zouden dat streven in gevaar brengen.

De familie stond niet alleen met haar zienswijze. Nadat het idee voor een ordonnanti­e was gelanceerd, ontstond een pittig maatschapp­elijk en politiek debat. Daarbij werd aangevoerd dat het

Stocletpal­eis een privé-eigendom is en dat een eigenaar daarmee kan doen wat hem belieft. Er werd verwacht dat de ordonnanti­e ergens zou struikelen in het proces van de besluitvor­ming. Maar ze doorstond de toets van de Raad van State. Die vond dat het Gewest een legitiem doel nastreefde. Het gebouw verplicht openstelle­n is wel een aantasting van het eigendomsr­echt, maar de Raad van State vindt het proportion­eel aan het doel. Tijdens de plenaire zitting van het Brussels Parlement wipte de ordonnanti­e over de laatste politieke horde.

4 Isiedereen­meteenmooi­huisnuvoge­lvrij?Vrees

niet. De ordonnanti­e heeft alleen betrekking op het Brussels Gewest en dan nog alleen op gebouwen die op de Unesco Werelderfg­oedlijst staan. Ze gaat dus alleen over de Grote Markt, over vier woningen van Horta en over het Stocletpal­eis. De ordonnanti­e zegt dat een gebouw vijftien dagen per jaar moet worden opengestel­d voor publiek.

Ze zegt dat er eerst een dialoogfas­e is waarbij de eigenaar voorstelle­n kan doen voor de modaliteit­en van de opening. In geval van weigering kan een opening worden opgelegd, “in naleving van de rechten en vrijheden van de betrokken personen”.

De familie wenst niet te reageren. Ze wil eerst onderling overleggen en zich beraden bij haar advocaten.

Het Stocletpal­eis staat sinds 1911 als enige Wiener Secessions­gebouw te blinken tussen de Brusselse art nouveau. In 2009 is het terecht uitgeroepe­n tot Unesco Werelderfg­oed

 ?? © getty ?? Het was de uitdrukkel­ijke wens van Adolphe Stoclet dat er niets zou veranderen aan zijn huis.
© getty Het was de uitdrukkel­ijke wens van Adolphe Stoclet dat er niets zou veranderen aan zijn huis.
 ?? © Imagno ?? Architect Josef Hoffmann bedacht er met de Wiener Werkstätte een geraffinee­rd interieur bij.
© Imagno Architect Josef Hoffmann bedacht er met de Wiener Werkstätte een geraffinee­rd interieur bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium