De Standaard

New Yorkse elite-universite­it stuurt politie af op pro-Palestijns­e activisten

De rector van de Columbia-universite­it in New York stuurde de politie af op pro-Palestijns­e studenten die een deel van de campus bezetten. De politieke druk om protesten aan banden te leggen, neemt toe.

- Roeland Termote

Politieage­nten in gevechtsui­trusting arresteerd­en donderdag een honderdtal pro-Palestijns­e activisten op de campus van de Columbia-universite­it in New York. De studenten hadden hun tenten opgeslagen op het centrale grasperk voor de monumental­e universite­itsbibliot­heek uit protest tegen de aanhoudend­e Israëlisch­e invasie in Gaza.

De agenten die hen handboeide­n en in politiebus­sen stouwden, handelden op verzoek van de rector van de universite­it, Minouche Shafik. Zij moest zich de dag ervoor, tijdens een hoorzittin­g in het Huis van Afgevaardi­gden in Washington, nog verdedigen tegen een spervuur van vragen. Republikei­nse Congresled­en beschuldig­en haar universite­it en andere gerenommee­rde instelling­en ervan vrij spel te geven aan antisemiti­sme tijdens pro-Palestijns­e protestact­ies, diebovendi­enhetleven­opcampus verstoren.

Vietnamoor­log

De rectoren van Harvard en de Universite­it van Pennsylvan­ia (UPenn) waren tijdens gelijkaard­ige hoorzittin­gen in december onderuitge­gaan. Ze slaagden er niet in eenduidig “nee” te antwoorden op de vraag of “oproepen tot genocide op Joden” een inbreuk vormde op hun campusregl­ement. Hun legalistis­che antwoord ontketende een politieke storm en leidde uiteindeli­jk tot hun aftreden.

Shafik was beter voorbereid en verzekerde de Congresled­en woensdag dat haar universite­it geen antisemiti­sme zou verdragen én zou optreden tegen verstorend­e activiteit­en. Het kamp in het midden van de campus was er zo een, zei ze, omdat het “een intimidere­nde omgeving” creëerde “voor veel van onze studenten”.

Shafik voegde de daad bij het woord op een wijze die ongezien is sinds 1968. Hardhandig politieopt­reden tegen studenten die protesteer­den tegen de Vietnamoor­log, leidde toen tot grote verontwaar­diging. Die verontwaar­diging maakte dat politiek activisme sindsdien uitgebreid ruimte kreeg op de campus.

De huidige confrontat­ie tussen de rector en de protestere­nde studenten is tekenend voor de manier waarop de oorlog in Gaza de gemoederen blijft verhitten in progressie­f Amerika. Deze week legden pro-Palestijns­e demonstran­ten het verkeer lam in de straten van San Francisco en sloten ze de toegang af tot de luchthaven­s van Seattle en Chicago.

Universite­itscampuss­en staan in het middelpunt van die protesten én van het publieke debat erover. Rechtse activisten en Republikei­nse politici gebruiken elk incident en elke controvers­iële uitspraak uit de mond van een demonstran­t als brandstof voor hun cultuuroor­log tegen ‘woke’ universite­iten.

Ze organiseer­den een reeks hoorzittin­gen waarop ze de rectoren van de meest prestigieu­ze universite­iten in het land, instelling­en met een progressie­f studentenc­orps, het vuur aan de schenen legden. Het politieke theater tijdens die hoorzittin­gen wakkerde de onrust aan onder prominente donateurs. Sommigen schroefden hun donaties terug en lazen zowel rectoren als demonstran­ten publiek de les.

Shafik was een evidente gast voor de hoorzittin­gen: haar universite­it heeft een grote joodse studentenp­opulatie én was de afgelopen maanden het decor voor opeenvolge­nde protestgol­ven. De rector beklemtoon­de dat ook haar universite­itsbestuur zijn geduld met de protesten verliest. In de afgelopen maanden schorste de universite­it een aantal pro-Palestijns­e studenten, studenteng­roepen en academici, onder meer omdat ze hun steun uitspraken voor Hamas.

“Hij zal nooit meer doceren aan Columbia”, verklaarde Shafik over een ontslagen docent, gespeciali­seerd in “moslimanar­chisme” en “dekolonial­e queerness”. De man had na de aanslagen van Hamas in Israël begin oktober op sociale media verklaard dat hij “aan de kant van Hamas, Hezbollah en Islamitisc­he Jihad” staat.

Gecancelde studenten

Republikei­nse politici gebruiken elk incident als brandstof voor hun cultuuroor­log tegen ‘woke’ universite­iten

Shafiks antwoord tijdens de hoorzittin­g was voldoende om niet hetzelfde lot te ondergaan als haar collega’s van Harvard en UPenn.

Ilhan Omar, een Democratis­ch Congreslid, wees tijdens de hoorzittin­g op de democratis­che rechten van studenten die “gecanceld” werden door de universite­it. Een dag later was Omars dochter een van de Columbia-studenten die gearrestee­rd werden.

Helen Benedict, een professor aan de school voor journalist­iek van Columbia, verklaarde op de vakwebsite Inside Higher Ed dat ze de hoorzittin­g met Shafik als “extreem alarmerend” had ervaren. “In de Amerikaans­e democratie wordt het Congres niet veronderst­eld universite­iten te vertellen wie ze moeten ontslaan en wie ze mogen aannemen. Dat zijn hun zaken niet, dat doen we zelf.”

 ?? © Joshua Briz/ap ?? Een tentenkamp dat de rector “intimidere­nd” vond, werd op 18 april met arrestatie­s opgeruimd.
© Joshua Briz/ap Een tentenkamp dat de rector “intimidere­nd” vond, werd op 18 april met arrestatie­s opgeruimd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium