De Standaard

“Conner Rousseau heeft mijn hart niet gebroken”

Als kind had hij verschille­nde hobby’s, hij veranderde al drie keer van opleiding, en wat hij wil doen als job weet hij nog niet. Aaron Meys laat het liever lopen zoals het loopt. Maar als het op de verkiezing­en aankomt, twijfelt hij geen seconde.

- Lamiae Ben Ayad

Aaron Meys (20) komt uit Haacht, maar zijn thuis is tegenwoord­ig Antwerpen. Hij studeert er, zit er op kot, en al zijn vrienden wonen in de stad. Zijn ‘bestie’ Ilya Leue – ook in Het Jongerenpa­nel – leerde hij zes jaar geleden kennen. Het klikte niet meteen, want “de eerste keer vond hij mij niet leuk. Maar nu noemt zijn vader me zelfs zijn tweede zoon. (lacht)”

Ze zijn als twee handen op één buik, ze studeren zelfs samen grafische media en design op de AP Hogeschool. Het is niet de eerste opleiding van Meys, en of hij grafisch ontwerper wil worden, weet hij nog niet. Maar in het stemhokje zal hij weinig twijfel kennen. “Een partij die geen standpunt durft in te nemen over de genocide in Gaza, krijgt mijn stem niet.”

Net niet goed genoeg

De regering moet het conflict erkennen als genocide, en maatregele­n nemen zoals stoppen met wapens verkopen, vindt Meys. Dat de meeste partijen stil blijven over het geweld in het MiddenOost­en, vindt hij absurd. “Ze negeren de genocide. Alsof er niets aan de hand is.”

Dat Vooruit de oorlog in Oekraine wel veroordeel­t, begrijpt hij niet. “Er zijn zoveel andere conflicten bezig, waarom veroordele­n ze die niet?” Volgens hem komt dat omdat “Oekraïne niet ver weg is en Oekraïners Europeanen zijn.”

Maar ook los daarvan is hij geen fan van Vooruit, en dat heeft niets te maken met de uitschuive­rs van Conner Rousseau toen hij nog voorzitter was. “Hij heeft mijn hart niet gebroken, ik vond hem nooit leuk.” Het zijn eerder de standpunte­n van de partij waarop hij afknapt, zoals dat mensen Nederlands moeten kunnen als ze een sociale woning willen. Toch stond de partij bij Meys in de top drie in De Stemtest van De Standaard. De andere twee, PVDA en Groen, vindt hij wel “goede partijen”, maar Groen net niet goed genoeg. Federaal vicepremie­r Petra De Sutter wilde in januari dat ons land naar het Internatio­naal Gerechtsho­f stapt om onderzoek te doen naar een genocide in Gaza. “Dat was een begin, maar verder wordt er niets gedaan.”

Opgeslorpt

Sinds het conflict in oktober weer oplaaide, groeide Meys’ politieke interesse. “Dagenlang bekeek ik video’s op sociale media, ik las artikels en luisterde naar wat politieke partijen te zeggen hadden. Sommige zwegen, andere blokkeerde­n deals of steunden Israël. Ik dacht: hoe kan dit?” Al die informatie begon hem helemaal op te slorpen. “Onpartijdi­g zijn kon ik niet. En omdat de PVDA de aandacht trok op de genocide in

Gaza, wist ik al snel op wie ik wil stemmen. Maar het is en blijft een extreme partij.”

De haalbaarhe­id van sommige standpunte­n durft hij weleens in vraag te stellen, zoals bij de miljonairs­taks: “Zal dat het probleem met de begroting oplossen? Mensen zullen belastinge­n blijven ontduiken.” Maar over het algemeen kan hij zich erg vinden in de ideeën van de extreemlin­kse partij.

Er was veel verontwaar­diging toen de PVDA in het parlement niet mee stemde voor een veroordeli­ng van Rusland en onderzoek naar oorlogsmis­daden tegen Oekraïne. De partij zegt de oorlog wel te veroordele­n, maar steunt de Navo en de VS niet omdat hun strategie tot meer spanningen zou leiden. “Ik ben ook geen fan van de Navo en de VS”, zegt Meys. “Al van kinds af aan merk ik hoe gruwelijkh­eden en oorlogsmis­daden van het Westen worden genormalis­eerd, vanuit een soort morele superiorit­eit. Dat is niet oké.”

Ondanks zijn uitgesprok­en mening, praat Meys niet veel over politiek met anderen. Ook niet met zijn ‘bestie’, hoewel ze dezelfde mening delen. “We houden het liever luchtig.”

Meys verwacht verdeelde uitslagen na de verkiezing­sdag, maar schrik heeft hij niet, ook niet als het cordon sanitair doorbroken wordt en Vlaams Belang zou mogen regeren. “Ze kunnen toch niet meer doen dan een paar wetten toevoegen. En er zijn genoeg politici die extreme wetten van die zotte mensen zullen tegenhoude­n. Enfin, dat denk ik toch.”

“Een partij die geen standpunt durft in te nemen over de genocide in Gaza, krijgt mijn stem niet”

 ?? © Alexander Meeus ?? Net als de PVDA is Aaron Meys “ook geen fan van de Navo en de VS”.
© Alexander Meeus Net als de PVDA is Aaron Meys “ook geen fan van de Navo en de VS”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium