De Standaard

Voor Tesla is het alle hens aan dek

Een kwakkelend­e vraag, defecte Cybertruck­s, duizenden ontslagen en een beurskoers in vrije val. Na jaren van ongeziene groei stapelen de problemen bij Tesla zich op. Krijgen Musk en co. het tij nog gekeerd?

-

Een bezoek aan de Indiase premier Narendra Modi op het laatste moment afblazen doe je niet zomaar. Zelfs als je Elon Musk heet. De topman van Tesla zou zondag naar India afreizen en er volgens bronnen van het persagents­chap Reuters een investerin­g van 2 à 3 miljard dollar aankondige­n voor de bouw van een nieuwe fabriek. In het licht van de Indiase verkiezing­en, die vrijdag zijn begonnen, leek het bezoek van Musk ook voor premier Narendra Modi een gedroomd persmoment.

Maar dat valt nu in het water. “Helaas vereisen heel zware verplichti­ngen bij Tesla dat het bezoek aan India wordt uitgesteld”, schreef Musk zaterdag op zijn socialemed­iaplatform X. De Tesla-topman verduideli­jkte zelf niet over “welke verplichti­ngen” het gaat, maar dinsdag maakt de Amerikaans­e bouwer van elektrisch­e voertuigen zijn kwartaalre­sultaten bekend en alles wijst erop dat die onder de verwachtin­g zullen blijven.

Vrije val op de beurs

Na de hoge vlucht van de afgelopen jaren, met een exponentië­le groei van het aantal gebouwde wagens en van de financiële resultaten – die de beurskoers naar de hemel stuurden – voelt ook Tesla weer de zwaartekra­cht. Het aandeel heeft dit jaar al meer dan 40 procent van zijn waarde verloren (zie grafiek).

De Amerikaans­e pionier in elektrisch­e wagens doet het nog steeds beter dan veel concurrent­en, maar kan ook niet ontsnappen aan de wereldwijd vertragend­e vraag naar e-auto’s. De stijgende rente, de kwakkelend­e economie en de afbouw van steunmecha­nismes in verschille­nde landen hebben de appetijt bij consumente­n voor de duurdere elektrisch­e wagens doen afnemen. Eerder deze maand maakte Tesla bekend dat het in het eerste kwar

 ?? © Imago/Levine-Roberts ?? Een Tesla Cybertruck krijgt heel wat bekijks in de straten van New York.
© Imago/Levine-Roberts Een Tesla Cybertruck krijgt heel wat bekijks in de straten van New York.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium