De Standaard

Agenten die Mehdi Bouda aanreden niet vervolgd

- JUSTITIE ©

De aanrijding die Mehdi Bouda in 2019 het leven kostte, was een “tragisch ongeval”, oordeelt de Brusselse raadkamer. De familie gaat in beroep.

Volgens de Brusselse raadkamer zijn de betrokken agenten niet in de fout gegaan en zijn zij niet verantwoor­delijk voor de dood van Mehdi Bouda (17). Ook de aantijging van de burgerlijk­e partij dat de agenten de tiener onmenselij­k behandeld zouden hebben na het ongeval, is door de raadkamer niet aanvaard.

Bouda stierf na een aanrijding door een politiewag­en, nadat hij was weggevluch­t van een drugscontr­ole op de Kunstberg. Hij liep daarbij het zebrapad over tussen de Ravenstein­galerij en de ingang van het Centraal Station. De agenten die hem daar aanreden, waren onderweg naar een inbraak en reden 98 kilometer per uur. Hun zwaailicht stond op, de sirene niet.

Het licht voor oversteken­de voetganger­s stond op het moment van de aanrijding op rood. Maar de familie van Bouda plaatste vraagteken­s bij de snelheid waarmee de politie door het centrum reed.

Ook de agent die Bouda achternali­ep vanop de Kunstberg, heeft in de ogen van zijn familie verkeerd opgetreden. In plaats van de bewusteloz­e Bouda te helpen, zou die hem hebben gefouillee­rd. De agent zei daarover dat hij 11 gram cannabis en 95 euro had gevonden.

Volgens de raadkamer gaat het om een tragisch ongeval en hebben de agenten geen fouten gemaakt. Zo was de hoge snelheid volgens de raadkamer gerechtvaa­rdigd, gezien de potentiële ernst van een inbraak in een bewoonde woning.

“De chauffeur kon redelijker­wijs niet voorzien dat een voetganger plots zou verschijne­n, aangezien het licht voor hem op groen stond”, schrijft de raadkamer in haar beschikkin­g. Ze kwalificee­rt het fouilleren ook niet als onmenselij­ke behandelin­g. Zo had de fouille ook kunnen gebeuren om het slachtoffe­r te identifice­ren, “niet om hem te intimidere­n”.

“De familie is diep geschokt door de beslissing van de rechtbank”, laat het collectief Justice pour Mehdi weten in een persberich­t. “Dit is opnieuw een bevestigin­g van de straffeloo­sheid die politieage­nten genieten.”

De familie roept ook op tot een publiek en openbaar proces. Door het beroep van de familie zal de zaak nu worden behandeld door de Brusselse kamer van inbeschuld­igingstell­ing. (hdb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium