De Standaard

Het vernederen­de lot van een regeringsz­ender

- Karel Verhoeven

De VRT is tegenwoord­ig een bron van veel crisisnieu­ws. Zelf het nieuws worden is voor een mediabedri­jf nog vervelende­r dan voor andere bedrijven. In de aanloop naar verkiezing­en en nieuwe regeringso­nderhandel­ingen is het voor een openbare omroep ronduit rottig. Partijen die de omroep geen warm hart toedragen, staan samengetel­d op winst. Wat de zenuwen bij de VRT op scherp zet.

Een interne rel over een programma dat minister-president Jan Jambon wel beviel, is daarom aandacht waard. Makers en programmat­oren in de VRT worden opstandig over hoe programma’s die de politieke machthebbe­rs goed uitkomen, van bovenaf doorgeduwd worden. Knappe koppen moet een van die programma’s heten, een quote die Jambon zopas gebruikte in zijn Flanders Technology & Innovation-campagne. Intern kwam de missive van de VRT-top dat het programma nog voor de verkiezing­en op de antenne moest. Jambon zou meebetalen omdat het programma zijn boodschap versterkt. Dat komt dicht bij programmer­en op politieke bestelling. De zwijgplich­t die de VRT-ceo installeer­de, leidt tot angst om nog kritiek te ventileren. Die angst speelt nu van laag in de rangen tot zeer hoog. Ook omdat er nog ontslagen vallen in het kader van de besparinge­n. De directie heeft zoveel wantrouwen op zich geladen, zoals met het onuitlegba­re schrappen van de Bart De Pauw-docu, dat ze zelf iemand heeft aangesteld om met het personeel te bemiddelen. Dat personeel voelt de zender van aanschijn veranderen door de commerciël­ere koers. Intussen is de nieuwsdien­st in kampen verdeeld na klachten over toxisch leiderscha­p. Er heerst, kortom, onmin en wantrouwen op alle echelons.

Knappe koppen is een volgende stap in wat al jaren ‘institutio­nele financieri­ng’ heet bij de VRT. Het tekent de sterkere politieke greep op de omroep. Opeenvolge­nde Vlaamse regeringen hebben er besparinge­n afgedwonge­n. Dat leidt tot creativite­it bij de financieri­ng, zoals geld zoeken bij administra­ties en kabinetten voor programma’s die aansluiten bij wat die nastreven. Door de politiseri­ng van de Vlaamse administra­ties komt dat neer op programma’s maken in de logica van de regering. Kortom, de openbare omroep als publieke instelling wordt kaalgepluk­t. Zijn deontologi­e, procedures, kwaliteits­eisen en kritische interne discussie worden opzijgeduw­d voor rechtstree­kse bestelling­en.

Straks wordt Vlaams Belang wellicht dominant in de raad van bestuur. Die partij wil de VRT deels privatiser­en en de overgeblev­en nieuwsreda­ctie elk trimester verantwoor­ding laten afleggen. Er staat dus wel wat op het spel. Maar nu al wordt een trotse instelling, die cruciaal is voor het publieke democratis­che debat, geval per geval verder in de vernederen­de positie van regeringsz­ender geduwd.

De openbare omroep als publieke instelling wordt kaalgepluk­t

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium