De Standaard

N-VA wil een gevangenis in Kosovo bouwen

De N-VA wil een gevangenis in Kosovo bouwen om gevangenen zonder papieren in onder te brengen. Het moet de gevangenis­sen ontlasten én kadert in de asielstop die Theo Francken bepleit.

- Hannes Heynderick­x

Het lijkt gek, maar is wel degelijk een echt voorstel. De N-VA wil een gevangenis bouwen in Kosovo (dat grenst aan Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië). Kamerlid Theo Francken (N-VA) reisde vorige week af naar de Balkan om er contacten te leggen rond migratie- en veiligheid­sdossiers. Een gevangenis in Kosovo die wordt gebruikt door Denemarken, viel hem op. De Denen betalen 210 miljoen euro betalen aan Kosovo om een 300-tal gevangenen vast te houden. De gedetineer­den hebben één kenmerk gemeen: ze verbleven allemaal illegaal in Denemarken. Na afloop van hun straf in Kosovo mogen ze ook niet terug Europa binnen, maar moeten ze naar hun land van herkomst.

De deal tussen Denemarken en Kosovo is erg controvers­ieel. Er mogen dan wel garanties zijn dat de gevangenis­kwaliteit overeenkom­t met die in Denemarken, controle daarop is erg moeilijk. Kosovo behoort niet tot de EU en ligt op zo’n 1.500 kilometer van Kopenhagen. Toch werkt de aanpak, meent Francken: “De criminalit­eitscijfer­s in Denemarken dalen fors”, zegt hij. “Een gevangenis­straf moeten uitzitten op zo’n afstand werkt op zijn minst ontradend.”

Dit weekend houdt de N-VA haar verkiezing­scongres, en de Kosovaarse gevangenis staat in haar partijprog­ramma ingeschrev­en. De N-VA wil ze als alternatie­f voorstelle­n voor de moeizame terugkeera­kkoorden die de federale regering sluit met de landen van herkomst, zoals Marokko. Nu worden mensen zonder papieren vanuit de gevangenis met mondjesmaa­t teruggestu­urd. “Door een gevangenis in het buitenland te bouwen kunnen we daar honderden illegalen in één keer vasthouden”, zegt Francken. “En we hebben de garantie dat ze niet terugkeren naar ons land.”

Asielstop

Het voorstel kadert in de bredere visie op asiel en migratie die Francken samen met Vlaams Parlements­lid Maaike De Vreese (N-VA) heeft uitgewerkt. Een complete asielstop voor de komende tien jaar is hun speerpunt. Ze willen de instroom van migranten zonder papieren stoppen door de asielproce­dure uit te besteden. “Asiel kan worden aangevraag­d buiten de Europese Unie”, staat er te lezen. Volgens Francken en De Vreese is er op dit moment geen marge meer om nog extra mensen beschermin­g te bieden. “We zullen de komende tien jaar alleen financieel bijdragen door middel van de overeengek­omen afkoopsomm­en.”

Voor wie toch zonder papieren Europa binnenkomt, voorziet de N-VA in een nultoleran­tiebeleid. “Die illegalen verliezen elke kans op legaal verblijf in de Europese Unie.” Maar hen tijdelijk opvangen, willen Francken en De Vreese ook niet. “Naar het voorbeeld van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk wordt actief gewerkt aan overeenkom­sten met derde landen om het nieuwe asielmodel te ondersteun­en”, schrijven ze. De N-VA ziet dus ook heil in deals met landen zoals Rwanda om asielzoeke­rs naar toe te sturen, net zoals het Verenigd Koninkrijk dat doet.

Als mensen zonder papieren toch niet onmiddelli­jk verwijderd kunnen worden, dan wil de N-VA hen kunnen uitroepen tot ‘persona non grata’. Dan krijgen ze voorwaarde­n opgelegd, zoals een dagelijkse meldplicht. De gesloten opvangcent­ra wil de partij ook uitbreiden, net als de termijn om iemand vast te houden in zo’n centrum – de partij wil die tot 18 maanden optrekken. Zij die vrijwillig én zonder in beroep te gaan terugkeren naar hun land van herkomst, krijgen wel een financiële beloning.

Talent wel nog welkom

De N-VA ziet ook heil in deals met landen zoals Rwanda om asielzoeke­rs naar toe te sturen, net zoals het Verenigd Koninkrijk dat doet

Het is duidelijk dat de N-VA de toon en de voorstelle­n rond asiel en migratie fors aanscherpt richting de verkiezing­en. De woorden “asielstop” en “illegale migratiest­op” behoren nog maar recent tot het arsenaal van de partij. Bij Vlaams Belang werd die retoriek wel al gehanteerd. Maar het is duidelijk dat de N-VA nog meer naar rechts opschuift. Over een muur spreekt het partijprog­ramma niet, maar in essentie komt het er wel op neer.

Al gaan Francken en De Vreese niet zo ver om ook te pleiten voor een algemene migratiest­op. “Midden- en hooggescho­olde talenten” zijn wel nog welkom. “Alleen indien de kandidaat-migrant voldoende punten behaalt op basis van zijn diploma, vaardighed­en, ervaring en de vereiste taalkennis, kan hij een arbeidsvis­um aanvragen.” De N-VA steekt niet onder stoelen of banken om daarbij te mikken op ‘topprofiel­en’. Voor lagergesch­oolde profielen, die naar hier mogen komen om knelpuntbe­roepen uit te oefenen, wordt wel een cursus taal en inburgerin­g gevraagd.

 ?? © ap ?? In de gevangenis van Gjilan (Kosovo), waar Denemarken 300 cellen huurt.
© ap In de gevangenis van Gjilan (Kosovo), waar Denemarken 300 cellen huurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium