De Standaard

Fiscaal voordeel bij gift? Dan is rijksregis­ternummer nodig

Om fiscaal voordeel te halen uit een gift, zult u voortaan uw rijksregis­ternummer aan goede doelen moeten meedelen. Die vrezen daardoor meer werklast én minder giften.

- Amber Janssens

Het Rode Kruis, Child Focus of Vluchtelin­genwerk Vlaanderen: wie een bedrag van minstens 40 euro aan een erkend goed doel schenkt, komt in aanmerking voor een belastingv­erminderin­g van 45 procent. Het goede doel moet de schenker daarna een fiscaal attest bezorgen, dat die kan gebruiken om het bedrag op zijn belastinga­angifte correct in te vullen en als bewijs bij een controle. Tot vorig jaar bevatte dat attest de naam en het adres van de schenker, maar voor giften vanaf 1 januari moet in principe ook zijn nationaal nummer erop staan, beter bekend als het rijksregis­ternummer.

Dankzij de nieuwe regel zou de gift automatisc­h in de vereenvoud­igde belastinga­angifte van de schenker moeten verschijne­n. Dat gebeurt ook nu al in veel gevallen, maar omdat goede doelen tot nu toe alleen de naam en het adres van de schenker moesten doorgeven aan de fiscus, lukte die koppeling niet altijd. Volgens de FOD Financiën moet de toevoeging vergissing­en uitsluiten en de procedure vereenvoud­igen. “Op het eerste gezicht lijkt het een kleine aanpassing”, zegt Bart Verhaeghe van De Federatie, een organisati­e die de belangen van verschille­nde Vlaamse goede doelen behartigt. “Maar we vragen ons af of er goed is nagedacht over de gevolgen.”

Identiteit­sfraude

Zo maken verschille­nde goede doelen zich zorgen over de werklast. “Een grote vereniging ontvangt jaarlijks wel 70.000 giften van schenkers die recht hebben op een attest”, zegt Erik Todts, voorzitter van de vzw Ethische Fondsenwer­ving. “Daarvoor al die rijksregis­ternummers opvragen – via mail, telefoon of briefwisse­ling – en vooral ze administra­tief verwerken, zal veel extra mensen en middelen vragen.” Todts noemt de maatregel dan ook “wereldvree­md”, “zeker omdat het in twee derde van de gevallen nu al goed loopt”.

“Wie op zijn privacy staat, zal niet zomaar zijn nationaal nummer willen geven” Kati Verstrepen Liga voor Mensenrech­ten

Bovendien moeten vereniging­en er zelf op toezien dat de gegevens veilig bewaard worden, conform de GDPR-regels. Dat is een grote verantwoor­delijkheid, vindt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrech­ten. “Wat als er bijvoorbee­ld een datalek is? Onlangs werd Limburg.net ( een web

site van de provincie Limburg, red.) gehackt. Als een overheid, die toch meer middelen heeft dan een kleine vereniging, al geen veilige bewaring van gegevens kan garanderen, hoe moeten wij dat dan doen?” Tegelijk gaat het om erg gevoelige gegevens, benadrukt ze. “Elk nationaal nummer is uniek. Als die informatie in verkeerde handen valt, krijg je het risico op identiteit­sfraude.”

Wie op zijn privacy staat, zal niet zomaar zijn rijksregis­ternummer willen toevertrou­wen aan goede doelen, denkt Verstrepen. Ze vreest dan ook dat sommige schenkers zullen afhaken. “Nu luidt ons argument altijd dat een gift van 40 euro je uiteindeli­jk 22 euro kost. Maar zonder nationaal nummer valt dat voordeel weg.” Voor nieuwe schenkers verhoogt de toevoeging dan weer de drempel, denkt Todts. “Denk aan de jonge mensen die van deur tot deur gaan, of mensen op straat aanspreken om te doneren. Zij zullen nu ook moeten vragen: ‘Kun je je identiteit­skaart eens bovenhalen, mevrouw of meneer?’ Dat kan niet anders dan mensen afschrikke­n.”

Overgangsp­eriode

In een schrifteli­jke reactie laat de FOD Financiën weten dat de nieuwe regel praktisch en organisato­risch “zeker geen sinecure is voor de betrokken instanties”, maar dat hij ervan overtuigd is dat de toevoeging “op termijn iedereen ten goede zal komen”. De overheidsd­ienst benadrukt dat de sector in 2023 al werd geïnformee­rd en aangemoedi­gd “de nodige stappen te ondernemen” om de nummers te verzamelen. Na overleg met de vertegenwo­ordigers van de sector eind februari dit jaar, besliste de FOD evenwel om zich voorlopig nog tolerant op te stellen: voor giften in 2024 is het nationaal nummer nog geen absolute vereiste.

De Liga voor Mensenrech­ten maakt daar alvast gebruik van, en zal voorlopig nog geen nationale nummers opvragen. Als vertegenwo­ordigers van de sector zullen Todts en Verhaeghe de maatregel nauwgezet opvolgen en aan het einde van het jaar opnieuw evalueren. “Hopelijk beseft de FOD tegen dan dat de regel herbekeken moet worden”, zegt Todts. “De schenker zou op zijn minst een keuze moeten krijgen, door bijvoorbee­ld zelf het fiscaal attest te kunnen indienen.”

 ?? © blg ?? De nieuwe regels verhogen de drempel om te doneren, luidt het.
© blg De nieuwe regels verhogen de drempel om te doneren, luidt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium