De Standaard

Al 23 kinderen in ziekenhuis met kinkhoest

De besmetteli­jke bacteriële infectiezi­ekte is bezig aan een stevige opmars in Vlaanderen. “Laat u vaccineren”, klinkt het bij het Departemen­t Zorg.

- Christoph Meeussen

De voorbije jaren werden in Vlaanderen telkens minder dan 1.000 gevallen van kinkhoest vastgestel­d, maar dit jaar (tot 12 april) staat de teller al op 672. De meeste gevallen komen voor in Vlaams-Brabant (237) en Antwerpen (207).

Bij de helft van die gevallen gaat het om kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud. Bij hen is kinkhoest meestal ongevaarli­jk. Maar ze kunnen wel jongere broertjes of zusjes besmetten, bij wie de ziekte veel kwaad kan aanrichten. Zeker bij pasgeboren­en is dat het geval. Van de 50 kinderen jonger dan een jaar met kinkhoest moesten er 23 naar het ziekenhuis. 21 van hen waren jonger dan zes maanden.

Honderd dagen

“Pasgeboren baby’s kunnen door de hevige hoestbuien in ademnood raken en verzwakken. Het is daarom belangrijk de baby tijdig een vaccin te geven en ook de moeder tijdens elke zwangersch­ap te vaccineren”, zegt Joris Moonens van het Departemen­t Zorg.

In Vlaanderen zou 15 procent van de moeders zich niet laten vaccineren. En bij baby’s zit de vaccinatie­graad in een neerwaarts­e lijn, tonen cijfers van het Agentschap Opgroeien tot en met 2021. Van baby’s die zijn geboren in 2017, kreeg 95,6 procent nog een eerste prik tegen kinkhoest. Bij baby’s geboren in 2021 lag dat aantal met 93,2 procent aanzienlij­k lager. Vaccinatie is nochtans gratis. Een volledig schema bevat prikken bij acht, twaalf en zestien weken, bij 15 maanden en als het kind 6 jaar en 14 jaar is. Volwassene­n laten zich daarna best om de tien jaar vaccineren.

Iemand met kinkhoest kan wekenlang hoesten, en besmetteli­jk zijn. Vandaar de bijnaam ‘honderddag­enhoest’. Ook wie milde of geen symptomen heeft, kan de ziekte verspreide­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium