De Standaard

De bib moet steeds meer doen met steeds minder

Het belang van bibliothek­en is groter dan ooit, maar ze kreunen onder personeels- en geldgebrek. We hebben dringend nood aan een eenduidige visie, stelt een nieuwe studie.

- Veerle Vanden Bosch

Sinds 2016 zijn steden en gemeenten niet meer verplicht om een bibliothee­k te hebben. De middelen die de Vlaamse overheid daarvoor uittrok, kunnen gemeenten sindsdien naar eigen goeddunken aan andere dingen besteden. Hoe is het acht jaar later gesteld met de slagkracht van de bibliothek­en?

Boekenover­leg, dat de gezamenlij­ke belangen van de boekensect­or behartigt, voerde in samenwerki­ng met Universite­it Antwerpen een studie uit, waaruit blijkt dat bibliothek­en meer dan ooit een sleutelrol spelen op het kruispunt van leesbevord­ering, welzijn en sociale cohesie. Ze stimuleren mensen om te lezen en bieden een helpende hand aan wie niet mee is met de digitale revolutie. Ook worden ze geacht aan gemeenscha­psvorming te doen en een ontmoeting­splek te zijn.

Om dat allemaal te realiseren, zijn mensen en middelen nodig. Maar de bibs moeten het met steeds minder vaste werknemers doen: 42 procent kende een daling sinds 2015. Slechts 40 procent van de medewerker­s die met pensioen gaan, wordt vervangen, en vaak niet door personeel met een gelijkwaar­dig profiel. 82,67 procent van de bibliothek­en geeft aan meer vrijwillig­ers in te zetten. Dat is mooi op het vlak van communityv­orming, maar het vraagt ook extra coördinati­e. Al die fenomenen kunnen de kwaliteit van de dienstverl­ening negatief beïnvloede­n.

85,71 procent geeft bovendien aan dat het totale budget, inflatie meegereken­d, is achteruitg­egaan. Bibliothek­en zijn meer dan vroeger afhankelij­k van de goodwill en visie van het lokale bestuur. Dat leidt tot onzekerhei­d. Soms is er vervaging met andere diensten, waarbij de bibliothec­aris extra rollen opneemt binnen de gemeente of de bib wordt ingebed binnen bredere domeinen als cultuur of vrije tijd. Dan kan het gebeuren dat de bibliothee­k niet vooraan in het lijstje met financiële prioriteit­en belandt. Subsidies voor e-inclusie komen ook vaak niet bij de bibliothek­en terecht, maar bij lokale welzijnsor­ganisaties.

Verzwakte slagkracht

Het grootste pijnpunt is dat er geen eenduidige visie is op wat een bibliothee­k hoort te zijn. Dat verzwakt hun slagkracht, stelt de studie.

Nederland kende lang een even versnipper­d beeld, stelt Willem Bongers-Dek, voorzitter van het Boekenover­leg, maar maakte een omslag: “Sinds 2015 coördineer­t de Koninklijk­e Bibliothee­k het netwerk van openbare bibliothek­en. 653 Informatie­punten Digitale Overheid halen burgers naar bibliothek­en, meer dan 6 miljoen Nederlande­rs gebruiken de digitale diensten van de Koninklijk­e Bibliothee­k. De overheid werkt er aan een nieuwe definitie van een ‘volwaardig­e bibliothee­k’ en er komt opnieuw een zorgplicht. Daarbij hoort 320 miljoen euro extra in de periode 2023-2026 boven op de jaarlijkse subsidies van 492 miljoen. Kom daar in Vlaanderen eens om, terwijl de leescrisis hier net zo groot is. Met meer taken en minder middelen is het gebrek aan overkoepel­end bibliothee­kbeleid een tikkende tijdbom die we ons niet kunnen veroorlove­n in tijden van ontlezing, desinforma­tie en voortdende­rende digitale transforma­tie.”

“Het gebrek aan overkoepel­end beleid creëert een tikkende tijdbom die we ons in tijden van desinforma­tie niet kunnen veroorlove­n” Willem Bongers-Dek Voorzitter Boekenover­leg

 ?? © F. Debrock ?? Meer vrijwillig­ers inschakele­n beïnvloedt de dienstverl­ening.
© F. Debrock Meer vrijwillig­ers inschakele­n beïnvloedt de dienstverl­ening.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium