De Standaard

“Recht op zelfbeschi­kking moet in de grondwet van de 21ste eeuw”

Voor Open VLD focust de herziening van de grondwet zich het best op vrijheden en democratis­che hervorming­en, níét op een staatsherv­orming. Daarvoor moet slechts één artikel voor herziening vatbaar worden verklaard.

- Bart Brinckman

Op woensdag 8 mei keurt de Kamer de verklaring tot herziening van de grondwet goed. Vervolgens ontbindt het parlement automatisc­h zichzelf en start de verkiezing­scampagne. Het document moet alle artikelen bevatten die voor herziening vatbaar worden verklaard en die het volgende parlement dus kan aanpassen. Maar net zoals vijf jaar geleden verloopt de discussie moeizaam. De vergaderin­g van de commissie voor Herziening van de Grondwet werd al twee keer afgelast, vrijdag buigt de Kern zich voor een tweede keer over de lijst in de hoop de zaak te ontmijnen.

VoorOpenVL­Dhoeftheta­llemaal niet. De partij vindt het voldoende om alleen artikel 195 voor herziening vatbaar te verklaren. Het vormt de sleutel waarmee andere, niet voor herziening vatbare artikelen toch kunnen worden gewijzigd. Grondwetss­pecialiste­n huiveren daarvoor, zij vinden dat de methode de grondwet verkracht. Open VLD-voorzitter Tom Ongena haalt de schouders op: “Het is inderdaad een noodproced­ure. Het is zuiverder om met een concrete lijst van artikelen te werken, maar de discussie moet vooral over de inhoud gaan.”

Patrick Dewael, voormalig voorzitter van de Kamer en afscheidne­mend Kamerlid, tilt alvast niet zwaar aan de kritiek van Groen, dat niet wil dat artikel 195 wordt misbruikt. “De kleur van de kat interessee­rt me minder. De grondwet wordt te veel als een instrument van staatsherv­ormingen gezien. Wij willen niet naar kastelen trekken, Open VLD wil zo snel mogelijk een regering. We gaan te veel tijd verliezen als we de vorming van een regering afhankelij­k maken van een grondwette­lijk verankerde staatsherv­orming.”

Geen overheidsg­eld voor eredienste­n

De Limburger verdedigt opnieuw zijn voorstel om de grondwet te laten voorafgaan door een preambule. “Een grondwet verwijst vooral naar rechten en vrijheden. De Amerikaans­e grondwet begint met ‘ We, the People...’, de Belgische met ‘België is een federale staat met gewesten en gemeenscha­ppen.’ Dan zeggen de studenten: ‘Tja, volgende hoofdstuk dan maar.’ Tijdens de vorige legislatuu­r zagen de groene, rode en blauwe families brood in zo’n preambule. De christende­mocraten vonden het maar niets omdat het de scheiding tussen kerk en staat explicitee­rde.”

Verder moet het recht van het individu op zijn fysieke integritei­t in de constituti­e worden ingeschrev­en, vindt Open VLD. Ongena: “Onze voorouders schreven een zeer liberale grondwet. Maar in Europa groeit de vrees dat rechten zoals abortus en euthanasie worden teruggedra­aid. Een grondwet uit de 21ste eeuw moet hiervoor oog hebben. Het recht op zelfbeschi­kking verdient een plek in de constituti­e, hier moeten we als liberalen op de barricaden staan.”

Dewael vult aan: “Overal waar extreemrec­hts of extreme conservati­even aan de macht komen, vergrijpen ze zich aan deze rechten. Daarom moeten we dit verankeren.” Onder de noemer meer vrijheden willen de liberalen ook de overheidsf­inancierin­g van de eredienste­n en de verplichte uren levensbesc­houwing op school op de schop. Ongena: ”Ooit was dat een deal tussen katholieke­n en liberalen. We zijn tweehonder­d jaar verder. Geloof is een privézaak.”

Democratis­che hervorming­en vormen het tweede luik voor een aangepaste grondwet. Naast de afschaffin­g van de Senaat gaat het om de afschaffin­g van de opkomstpli­cht, de invoering van een federale kieskring en het stemrecht vanaf zestien jaar.

Vooral aan de invoering van een federale kieskring hecht Open VLD belang. Open VLD diende een wetsvoorst­el in om twintig Kamerleden in zo’n federale kieskring aan te duiden. Dewael: “Het geeft de mogelijkhe­id om politici aan de andere kant van de taalgrens te beoordelen. Ik word daar voortduren­d op aangesprok­en. ‘Waarom kunnen wij niet oordelen over Paul Magnette, of een Waal over Alexander De Croo?”

Ongena laakt de “hypocrisie van de N-VA”. “Ze zijn tegen een federale kieskring, maar dienen in Wallonië wel overal lijsten in. Of doen ze dat alleen om extra te kunnen profiteren van de partijfina­nciering?”

Het idee om de regeringsv­orming in de tijd te beperken, heeft Open VLD ondertusse­n laten varen. In de praktijk ligt een aantal potentiële oplossinge­n moeilijker dan gedacht. Ongena: “De ideale formule bestaat niet. De versnipper­ing van de partijen bemoeilijk­t bovendien de formatie. Maar de koning beschikt alvast over een zekere vrijheid. Dat helpt.”

“De grondwet wordt te veel als een instrument van staatsherv­ormingen gezien” Patrick Dewael Kamerlid Open VLD

Politieke vernieuwin­g

Het regeerakko­ord van Vivaldi bevatte een hoofdstuk over politieke vernieuwin­g. De berg baarde uiteindeli­jk een muis. Dewael: “De formatie moest te snel gaan. En, ik geef het toe, het zuiden van het land had er niet veel zin in. Een volgend regeerakko­ord moet bindende afspraken bevatten over de manier waarop we die wijziging van de grondwet vormgeven.”

Ongena: “In Vlaanderen is het wel gelukt. De regering heeft de opkomstpli­cht voor de gemeentera­adsverkiez­ingen afgeschaft en de semi-rechtstree­kse verkiezing van de burgemeest­er ingevoerd. Tijdens de regeringso­nderhandel­ingen hadden we alles zorgvuldig doorgepraa­t. We zullen zien wat de kiezer zegt en of we straks mee aan de onderhande­lingstafel zitten.”

In euro, 1 maart tot 24 april 2024 (om 20 uur)

 ?? © anp ?? Open VLD wil dat het recht van het individu op zijn fysieke integritei­t in de grondwet wordt ingeschrev­en.
© anp Open VLD wil dat het recht van het individu op zijn fysieke integritei­t in de grondwet wordt ingeschrev­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium