De Standaard

Vooral advertenti­es van linkse partijen te zien op Youtube

Twee maanden voor de verkiezing­en besteedt Vooruit het hoogste bedrag aan advertenti­es op Google. De partij spendeerde er liefst 50.400 euro in maart en april. Runner-up is de PVDA, brons gaat naar Groen.

- Valerie Droeven

Vooruit, de PVDA, Groen en Vlaams Belang zien twee maanden voor de verkiezing­en duidelijk brood in advertenti­es op Google. Die vier partijen besteedden in maart en april elk meer dan 40.000 euro bij het Amerikaans­e bedrijf. Voor de PVDA wel een nuance: ook wat haar Franstalig­e tegenhange­r PTB heeft besteed, is verrekend in dat bedrag.

Wie naar de cijfers kijkt, kan alleen maar vaststelle­n dat linkse en centrumlin­kse partijen op dit moment veel meer bij Google uitgeven dan centrumrec­htse. Open VLD spendeerde amper 700 euro bij Google, CD&V 5.800 euro. Het is opvallend dat Vooruit op één staat, vermits voorzitter Melissa Depraetere van de socialiste­n in januari nog pleitte voor een totaalverb­od op politieke advertenti­es op sociale media. Al gaf Depraetere toen ook al toe dat haar partij er zelf fors in investeert. “We worden opgejaagd, omdat iedereen het doet”, zei ze toen.

De advertenti­es van de partijen bij Google vallen uiteen in twee categorieë­n. Zo zijn er de zogenaamde search- advertenti­es. Dat zijn links die oppoppen als mensen bepaalde termen op de zoekmachin­e van Google ingeven. “Maar veruit de grootste brok van de advertenti­ebudgetten bij Google gaat naar reclamefil­mpjes op Youtube”, zegt politiek marketeer Reinout Van Zandycke (Exposure). Een voorbeeld: biggest spender Vooruit besteedde iets meer dan 50.000 euro bij Google, 39.000 daarvan ging naar videofilmp­jes op Youtube. Die worden dan getoond voor, tijdens of na Youtubefil­mpjes van zogenaamde content creators – wij zagen de voorbije weken, bijvoorbee­ld, één campagnefi­lmpje van Vlaams Belang voortduren­d opduiken voor video’s van de bekende Youtuber Acid. In totaal betaalde Vooruit de voorbije twee maanden voor 264 advertenti­es, 98 daarvan waren filmpjes op Youtube. De PVDA/PTB besteedde zelfs haar volledige Google-budget (47.950 euro) aan zulke Youtube-reclamevid­eo’s.

Minder toegankeli­jk dan Facebook en Instagram

Dat Vooruit en de PVDA zo fors investeren in onder meer Youtube verbaast Van Zandycke niet. “We zagen de voorbije weken al dat Vooruit qua advertenti­ebudgetten sneller in gang geschoten is dan andere partijen. En hoewel de PVDA nog altijd vrij klein is, heeft ze al veel ervaring met onlineadve­rtenties.” Toch verwacht hij dat de andere partijen de komende weken nog zullen bijbenen. “Het is een kwestie van hoe je je budgetten verdeelt.”

Begin februari is de zogenaamde sperperiod­e voor de verkiezing­en begonnen – exact vier maanden voor de verkiezing­en. In die periode moeten partijen hun campagne-uitgaven beperken. Het maximumbed­rag dat ze in die periode mogen uitgeven aan verkiezing­spropagand­a is een miljoen euro.

De bedragen die de biggest spenders de voorbije twee maanden bij Google uitgaven, lijken hoog. “Toch blijft het een fractie van wat politieke partijen bij Meta (op Facebook en Instagram) besteden”, zegt Van Zandycke. Dat heeft volgens de marketeer te maken met het feit dat Youtube minder toegankeli­jk is voor politieke partijen. “Technisch zijn advertenti­es er veel moeilijker te maken”, zegt hij. “Voor Youtube moet je zelf een filmpje maken, je moet aan storytelli­ng doen. Je scrolt niet even op de trein door Youtube, je kijkt bewust.”

In die zin lijkt het medium dus het meest op klassieke televisie, beaamt Van Zandycke. “Op Instagram kun je een post (een foto of een story) boosten door ervoor te betalen. Zo verspreid je die bij een breder publiek dan enkel je volgers. Tegelijker­tijd kennen de meeste politici die sociale media ook beter dan Youtube. Er is ook een meer zichtbare return on investemen­t. Je ziet meteen de likes op je post toenemen. Een advertenti­e op Instagram kan je aantal volgers fors doen toenemen.”

“Dat politieke partijen nu toch ook inzetten op Youtube komt doordat er een hele groep jongere kiezers bijkomt. Verschille­nde partijen deden het ook al voor de verkiezing­en in 2019. Bovendien zijn het heus niet alleen jongeren die naar filmpjes op Youtube kijken.”

“Technisch zijn advertenti­es op Youtube veel moeilijker te maken. Je moet zelf een filmpje maken, je moet aan storytelli­ng doen ...” Reinout Van Zandycke

Politiek marketeer

 ?? © rr ?? Vooruit, de partij van Melissa Depraetere, spendeert het meest aan advertenti­es op Youtube.
© rr Vooruit, de partij van Melissa Depraetere, spendeert het meest aan advertenti­es op Youtube.
 ?? ??
 ?? © rr ?? Peter Mertens van de PVDA.
© rr Peter Mertens van de PVDA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium