De Standaard

“Als Palestijn word je op elk moment bekeken en gecontrole­erd”

- Charlotte De Somviele

Tot haar 32ste werd de vrijheid van de Palestijns­e theatermaa­kster Remah Jabr aan banden gelegd door checkpoint­s, camera’s, muren en een avondklok. In haar nieuwe voorstelli­ng vertelt ze hoe dat voelt. “Er is altijd dat schuldgevo­el, omdat ik ben weggeraakt.”

Ook al woont de Palestijns­e toneelschr­ijfster Remah Jabr (44) al acht jaar in Toronto, ze blijft dol op België. In 2012 werkte Jabr als boekhoudst­er in Nablus en schreef ze in haar vrije tijd gedichten, toen ze een rol kreeg in Keffiye/Made in China bij de KVS. Ze bleef in Brussel plakken, haalde op haar 34ste haar diploma regie aan het Ritcs en maakte onder de vleugels van Moussem en hetpaleis tal van mooie voorstelli­ngen, tot ze voor de liefde naar Canada verhuisde.

Jabrs verhalen zijn, ondanks of net door hun absurde humor, altijd weer een stomp in je maag. Als kind maakte ze op de bezette Westelijke Jordaanoev­er twee intifada’s mee en op die verhalen kan ze naar eigen zeggen “een leven” teren. In Two ladybugs ontmoeten drie comateuze mensen elkaar in een wereld na de dood – een Israëlisch­e soldaat en de twee slachtoffe­rs die hij doodschoot. The prisoner gaat dan weer over een man die na zijn vrijlating uit de gevangenis verloren blijft lopen tussen de tralies in zijn hoofd.

In Jabrs nieuwe voorstelli­ng This is not what I want to tell you, die vrijdag in première gaat in De Singel, volgen we een 15-jarig meisje dat slaapwande­lt en op een ochtend nietsvermo­edend wakker wordt naast het hek van een nederzetti­ng. Haar arm bloedt, naast haar ligt een mes op de grond. De politie beschuldig­t haar van een aanslag. Maar heeft ze die wel gepleegd?

Jabr schreef het verhaal tegen de achtergron­d van een golf mesaanvall­en die Palestijns­e tieners pleegden in 2015 en 2016. De meesten werden doodgescho­ten of gevangenge­zet nog voor ze iemand konden pijn doen. “Ik was geïntrigee­rd door hun moedige wanhoop,” vertelt Jabr. “Die jongeren wisten dat ze geen partij waren voor de Israëlisch­e soldaten met hun machinegew­eren, soms hadden ze zelfs niet meer dan een veiligheid­sschaar bij zich. Handelden ze vanuit een enorme woede, waren ze gewoon naïef of wilden ze dood? Niemand weet het.”

Bijzonder aan Jabrs nieuwe voorstelli­ng is dat het meisje niet gespeeld wordt door een actrice, we horen alleen haar stem. “Dat vond ik het meest waarachtig. Veel Palestijns­e jongeren verdwijnen na hun arrestatie wekenlang in de gevangenis, zonder dat hun advocaat of familie weet waar ze zijn. En eenmaal ze weer vrijkomen, kunnen ze soms niet meer praten door het trauma.”

Uitzichtlo­ze tunnels

Jabrs werk “claustrofo­bisch” noemen is een understate­ment. Toen beeldend kunstenaar Jozef Wouters voor zijn project Infini 1-15 aan Jabr vroeg welke decors ze vandaag meer in het theater zou willen zien, was haar antwoord: tunnels. Uitzichtlo­ze tunnels waarin je kunt blijven lopen zonder ooit licht te zien.

“Als Palestijn leef je in een soort panopticon”, zegt Jabr. “Je wordt constant bekeken en gecontrole­erd, zij het door Israëlisch­e soldaten in checkpoint­s of vanaf torens, door bewakingsc­amera’s of kolonisten die je vanuit hun nederzetti­ngen in de heuvels in de gaten houden. Daardoor ben je je op elk moment bewust van hoe je je gedraagt. De blik die mag kijken, is de blik die domineert, zei Foucault ooit treffend.”

Dat onderhuids­e geweld is sinds de oorlog in Gaza fel toegenomen op de Westelijke Jordaanoev­er, waar Jabrs familie woont. Normaal zou ze hen dit voorjaar gaan bezoeken, samen met haar zeven maanden oude zoontje. Maar de situatie is te riskant. “Het Israëlisch­e leger zet steeds meer undercover­agenten in. Op de markt weet je nooit of je de persoon naast je kan vertrouwen. Dat voedt de paranoia.”

Hoe ze naar de toekomst kijkt? Jabr zucht diep. “De situatie in Gaza is deprimeren­d, als Palestijn heb je het gevoel dat er geen uitweg is. Maar de internatio­nale solidarite­it geeft me hoop, ook al hebben de Gazanen daarvoor een zeer hoge prijs betaald.”

In de tussentijd blijft Jabr voorstelli­ngen maken, hoeveel ethische twijfels dat ook bij haar oproept. “Er is altijd dat schuldgevo­el omdat ik ben weggeraakt. Mijn baby is veilig, terwijl in Gaza duizenden kinderen worden vermoord. Soms schaam ik me, omdat ik de luxe heb om kunst te maken. Maar aan mijn machteloos­heid hebben ze niets, dus vertel ik verhalen.”

This is not what I want to tell you speelt op 26 en 27 april in De Singel.

“Soms schaam ik me, omdat ik de luxe heb om kunst te maken”

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Jabr maakte als kind op de bezette Westelijke Jordaanoev­er twee intifada’s mee. Op die verhalen kan ze “een leven teren”.
© Sebastian Steveniers Jabr maakte als kind op de bezette Westelijke Jordaanoev­er twee intifada’s mee. Op die verhalen kan ze “een leven teren”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium