De Standaard

Hier en toen en daar en nog elders

- Marc Reynebeau Journalist

Hier en toen

Elke woensdagav­ond op VRT Canvas en op VRT Max ★★★☆☆

Om een oorlogsver­haal te zijn, hanteert Comète een opvallend lichte toon. De documentai­re is de tweede in de nieuwe historisch­e Canvas-serie Hier en toen. Ze vertelt hoe de verzetsorg­anisatie Comète in de Tweede Wereldoorl­og bemanninge­n van in bezet België neergestor­te vliegtuige­n het land uit smokkelde, via Frankrijk naar het neutrale Spanje.

Dat verhaal is niet onbekend. Het inspireerd­e de BBC-dramareeks Secret army, die een nog succesrijk­ere parodie kreeg in de burleske serie ’Allo ’allo!. Het bijzondere van Comète is de rol erin van veel jonge vrouwen, zelfs tieners. Zij konden 800 geallieerd­e piloten evacueren.

De historisch­e duiding blijft echter minimaal, zowel over de tijd als over de organisati­e, functie of werking van Comète, dat toch 2.000 leden telde. De focus ligt op het persoonlij­ke verhaal van Andrée De Jongh. Zij stichtte Comète al vroeg in de bezetting. De makers konden gebruikmak­en van veertig jaar oude interviews met De Jongh, enkele van haar collega’s en met door haar geredde piloten, die de VRT om een onbekende reden nooit uitzond.

Beelden uit de oorlog ontbreken, de daar gewoonlijk bijbehoren­de dreigende soundtrack evenzeer. Die radicale keuze brengt het verhaal dicht bij de kijker. De reconstruc­tie van de ontsnappin­gen weert de flauwe enscenerin­gen en is gefilmd op zonnige, hedendaags­e locaties. Dat, en de montere, bijna jolige interviews met De Jongh en de haren geven de aflevering een heldere kleur en een lichte toets, in een passend eerbetoon aan die te snel vergeten dappere meisjes, trotse vrouwen en onverstoor­bare dames.

Op televisie is het persoonlij­ke verhaal een modieuze insteek om over het verleden te vertellen. Daar is dit verhaal ook sterk genoeg voor. Al plaatst de avontuurli­jke suggestie wel de keerzijde van die geschieden­is in de schaduw. 800 arrestatie­s, deportatie­s naar concentrat­iekampen, 216 doden, dat is toch wat anders dan een eliminatie in De mol.

Ook de eerste aflevering van Hier en toen, over Belgische blauwhelme­n in Somalië in de vroege jaren 1980, steunde vooral op individuel­e getuigenis­sen. Over de historisch­e context viel weinig te leren, zeker met die appendix erbij over de blauwhelme­n in Rwanda net voor de genocide. Dat was wel tien jaar later en kende een heel andere, veel tragischer­e afloop. Die aflevering belichtte niet zozeer een historisch feit, maar bracht wel een sterk beeld van de posttrauma­tische stressstoo­rnis waaraan die jonge, slecht voorbereid­e para’s leden.

Het verschil in aanpak zet zich door in de rest van de serie. Na een klassiek opgebouwde, vandaag nog relevante aflevering over aids, kiest ze Russische spionage in België als laatste thema. Die (dubbele) aflevering heeft één bizar levensverh­aal als centrale lijn, maar is uitvoerig historisch omkaderd met veel beelden van toen. Al doet die breedte de focus van de vertelling versplinte­ren en in incoherent­ie verzanden.

De serie geeft blijk van een grote diversitei­t, in methode, aanpak, toon, narratieve keuzen of thematiek. Maar door de korte duur getuigt de diversitei­t in Hier en toen evenwel minder van wendbaarhe­id dan van disparitei­t en inconsiste­ntie. Zo krijgt de serie de aanblik van een collectie restjes van documentai­res, zonder herkenbare formule of eigen karakter.

Als geheel krijgt de serie de aanblik van een collectie restjes van documentai­res, zonder herkenbare formule of eigen karakter

 ?? © vrt ?? De historisch­e duiding over de tijd, de organisati­e of de werking van de verzetsorg­anisatie Comète blijft minimaal.
© vrt De historisch­e duiding over de tijd, de organisati­e of de werking van de verzetsorg­anisatie Comète blijft minimaal.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium