De Standaard

Drugskarte­l regelt openbaar vervoer in São Paulo

Twee busmaatsch­appijen die maandelijk­s 15 miljoen passagiers vervoerden in de voorsteden van São Paulo, in Brazilië, waren in werkelijkh­eid witwasbedr­ijven voor een berucht drugskarte­l dat ook al in de haven van Antwerpen opdook.

- Lode Delputte

Geweren, revolvers, cash en juwelen: dat is wat de gerechteli­jke politie van de deelstaat São Paulo onlangs in de woning van Luiz Carlos Efigênio Pacheco alias ‘Pandora’ aantrof. Pacheco is de eigenaar van vervoersma­atschappij Transwolff. Die heeft liefst 1.200 bussen rijden op drukke, erg lucratieve lijnen in het zuiden van São Paulo.

De honderddui­zenden passagiers die Transwolff elke dag door de megastad loodst, betalen vooral cash. Het openbaar ministerie vreest dat Transwolff op die manier een ideale dekmantel werd voor witwasprak­tijken van het Primeiro Comando da Capital (‘Eerste Commando van de Hoofdstad’, PCC), het belangrijk­ste drugskarte­l van Brazilië, dat ook globaal steeds actiever wordt.

Volgens The Economist is het PCC, met 100.000 leden en medewerker­s, zelfs een van de grootste misdaadgro­epen ter wereld. In het verleden bleken meerdere bonzen van het kartel betrokken bij het verschepen van containers met cocaïne naar Antwerpen en Rotterdam. Volgens Braziliaan­se media speelde bijvoorbee­ld de moord op de in de Antwerpse haven actieve zakenman Stefaan Bogaerts, in 2017, zich af in de PCC-invloedssf­eer.

De drugsorgan­isatie werkt ook samen met de Calabrese ‘Ndrangheta. Uit vorig jaar gepublicee­rd onderzoek van Europol bleek dat de Italianen de Braziliane­n in ruil voor drugs onder meer aan wapens uit Pakistan hielpen.

Maar ook in bakermat São Paulo zit het Primeiro Comando niet stil. In het kader van de recente operatie-Terminus werd intussen een vijftigtal betrokkene­n aangehoude­n. Op diverse bankrekeni­ngen is ook een som van 600 miljoen real (109 miljoen euro) geblokkeer­d.

Met de operatie, die twee jaar voorbereid­ing vergde, had het gerecht behalve de gigant Transwolff ook het kleinere UPBus in het vizier. Die maatschapp­ij, die in het oosten van São Paulo enkele lijnen in concessie heeft, is net als Transwolff onder toezicht geplaatst.

“Best gemanagede bedrijf”

Dat beide bedrijven per direct zouden stoppen met rijden bleek logistiek niet haalbaar. Over luttele maanden kiezen de Braziliane­n nieuwe gemeentebe­sturen, en de burgemeest­er van São Paulo, die zichzelf graag wil opvolgen, durfde zich de woede niet op de hals te halen van de honderddui­zenden burgers die op de bewuste lijnen aangewezen zijn.

Het Primeiro Comando da Capital is met 100.000 leden en medewerker­s een van de grootste misdaadgro­epen ter wereld

Hoewel aan Braziliaan­se busmaatsch­appijen sinds jaar en dag een maffioze zweem kleeft, en hun band met witwasprak­tijken een publiek geheim is, deden de onthulling­en van eerder deze maand toch ophef ontstaan. In het verleden werd Transwolff immers meermaals bekroond als modernste en best gemanagede vervoersbe­drijf van Brazilië. Het bedrijf is ook een pionier in de overgang van dieselnaar elektrisch­e bussen.

Transwolff-baas Pacheco is al sinds de vroege jaren 90 actief in het transportw­ezen, en moest in 2006 al eens de cel in: met geld van zijn toenmalige buscoöpera­tie, het inmiddels in Transwolff geïntegree­rde Cooper Pan, zou hij een vluchtpogi­ng gefinancie­rd hebben van gevangenen die banden hadden met het PCC. Zelf werd Cooper Pan gerund door voormalige clandestie­ne buschauffe­urs, die elkaar jarenlang de loef afstaken om de beste lijnen naar zich toe te halen.

In die sfeer van geweld en intimidati­e kon het PCC, dat dertig jaar geleden is ontstaan uit een bende bankoverva­llers, prima gedijen. Hoewel São Paulo sinds 2003 orde op zaken stelde om de talrijke informele spelers uit de markt te weren, bleef het PCC, inmiddels een vanuit de gevangenis gerunde drugsmaffi­a, vermoedeli­jk een forse voet tussen de deur houden.

Toen de gemeenteli­jke regulator besloot om alleen goed van kapitaal voorziene bedrijven tot de vergunning­sveiling toe te laten, wist Transwolff tientallen investeerd­ers aan te trekken – zij het, volgens het openbaar ministerie, zonder duidelijke herkomst van hun geld. Terwijl de speurders vermoeden dat het om drugsgeld ging dat zich een weg zocht naar de witte economie, stelt de lokale pers zich vragen bij de screening door de vergunning­sautoritei­ten van hun kandidaten.

In de aanloop naar de lokale verkiezing­en in oktober waarschuwt de Taskforce voor de Strijd tegen de Georganise­erde Misdaad in São Paulo alvast voor de pogingen van het PCC om verdere invloed te krijgen in het gemeentebe­stuur. Dat heeft het laatste woord als het over busconcess­ies gaat.

 ?? © getty ?? Transwolff loodst elke dag honderddui­zenden passagiers door de megastad (foto: een bus in São Paulo).
© getty Transwolff loodst elke dag honderddui­zenden passagiers door de megastad (foto: een bus in São Paulo).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium