De Standaard

Losgeslage­n deur kostte Boeing al 4 miljard

- Korneel Delbeke

De eerste omzetdalin­g in bijna twee jaar (-8 procent), een derde minder geleverde vliegtuige­n (83) dan vorig jaar en de cash flow met net geen 4 miljard dollar zien slinken om de schade van een losgeslage­n deur op te vangen. Het moge duidelijk zijn: Boeing heeft een barslecht kwartaal achter de rug, bleek woensdag bij de voorstelli­ng van de resultaten. Maar op Wall Street heerste toch een voorzichti­g optimisme rond de vliegtuigb­ouwer, die al jaren van crisis in crisis strompelt. Analisten hadden grotere verliezen voorspeld.

Die vrees was begrijpeli­jk. Al sinds begin dit jaar staat Boeing onder verstrengd­e controle van de Amerikaans­e toezichtho­uder, nadat een deurpaneel van een Boeing 737 Max 9 van Alaska Airlines in volle vlucht (op 5 kilometer hoogte) was losgekomen. Na de twee dodelijke crashes met een Boeing 737 Max-toestel in 2018 en 2019, waarvan de schaduw nog steeds boven het bedrijf hangt, kon maar op een haar na een nieuwe ramp worden vermeden.

Het onderzoek naar het incident, dat niet alleen door regulatore­n maar ook door Amerikaans­e parlements­leden wordt gevoerd, zette de afgelopen maanden het voetlicht op een gebrekkige veiligheid­scultuur bij het bedrijf. Klokkenlui­ders getuigden hoe waarschuwi­ngen in de wind werden geslagen. Binnen het bedrijf werden in 2022 vergelding­smaatregel­en genomen tegen ingenieurs die hun bezorgdhed­en uitten, zegt de vakbond na een eigen onderzoek.

De Amerikaans­e vliegtuigb­ouwer kon de financiële schade toch meer beperken dan analisten hadden verwacht

Om meer aandacht voor kwaliteit en veiligheid te hebben, heeft Boeing de productie van vliegtuige­n verplicht moeten terugschro­even. “We draaien iedere steen om”, schrijft ceo Dave Calhoun in een brief aan het personeel. Dat maakt dat het bedrijf “moeilijke momenten” beleeft, aldus Calhoun, maar “veiligheid en kwaliteit moeten en zullen boven al de rest komen”, zei de ceo in een poging het vertrouwen bij klanten, hun passagiers en beleggers terug te winnen, nadat het aandeel dit jaar al met meer dan een derde is gezakt.

Door de vertraagde productie (tot minder dan 38 toestellen per maand) moeten leveringen worden uitgesteld en heeft het bedrijf al 443 miljoen dollar aan compensati­es moeten betalen aan luchtvaart­maatschapp­ijen die hun 737 Max 9-toestellen aan de grond moesten houden. Die maatregele­n heeft United Airlines alleen al 200 miljoen dollar gekost, zei het bedrijf eerder. Maar Boeing kon de schade die het bedrijf heeft geleden bij de commerciël­e vliegtuige­n deels compensere­n met de betere resultaten van zijn defensie-afdeling.

Calhoun kondigde eind maart al aan dat hij tegen eind dit jaar het bedrijf zal verlaten, andere topmanager­s zijn al opgestapt. Wie hem zal opvolgen is nog niet bekend, maar velen zien Stephanie Pope – die begin dit jaar aan het hoofd van de afdeling commerciël­e vliegtuige­n kwam – als een grote kanshebber. Pope slaagde er alvast in Ryanair-baas Michael O’Leary te charmeren. De Ier, meestal kariger met compliment­en dan belediging­en, ziet “hoe alle signalen optimistis­ch worden”, zei hij woensdag in Londen, na verschille­nde gesprekken met Pope. “Voor het eerst worden leveringen vroeger verwacht in plaats van steeds opnieuw uitgesteld”, klonk het.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium