De Standaard

De herstructu­reringen volgen elkaar nu wel heel snel op, of lijkt dat maar zo?

De aankondigi­ngen van herstructu­reringen lijken elkaar steeds sneller op te volgen. Tijd om de cijfers wat nauwkeurig­er onder de loep te nemen.

- Ruben Mooijman

1 Vindt er momenteel een golf van herstructu­reringen plaats?

Dat lijkt het geval te zijn, als we naar de snelle opeenvolgi­ng van aankondigi­ngen kijken. Haast elke dag meldt wel een bedrijf dat het van plan is jobs te schrappen. Woensdag maakte Decathlon bekend dat er in het verdeelcen­trum in Willebroek 132 mensen overbodig worden. De dag ervoor zette zuivelbedr­ijf Milcobel 130 jobs op de helling. Vorige week waren er aankondigi­ngen van Beaulieu (95 banen) en staalbedri­jf Icopal (51 banen). Verder staan er nog 600 arbeidspla­atsen op de helling bij dienstench­equebedrij­f ACC. Daarnaast is er natuurlijk nog het faillissem­ent van busbouwer Van Hool, waar 2.500 mensen werkten. Eerder dit jaar waren er herstructu­reringen en de sluitingen bij chocoladef­abrikant Barry Callebaut, papierprod­ucent Sappi, tapijtenfa­brikanten Balta en McThree, chemiebedr­ijf 3M, verpakking­sondernemi­ng Avery Dennison en supermarkt­keten MatchProfi. En dan waren er ook nog de sluitingen van de Fun-, Body Shop- en Esprit-winkelkete­ns. Alles bij elkaar gaat het over duizenden bedreigde arbeidspla­atsen.

2 Zijn dat uitzonderl­ijke aantallen?

Uit statistiek­en die de federale overheid bijhoudt, blijkt dat in het eerste kwartaal 2.551 arbeidspla­atsen bedreigd werden doordat een collectief ontslag is aangevraag­d. Dat cijfer lag hoger dan het kwartaalge­middelde van vorig jaar, toen het om 1.835 arbeidspla­atsen ging. In 2022 was dat maar de helft. Het aantal jobs die door collectiev­e ontslagen in gevaar komen, zit dus in stijgende lijn. Uit statistiek­en van het financiële informatie­bureau Graydon blijkt bovendien dat in het eerste kwartaal van dit jaar maandelijk­s zo’n tweeduizen­d arbeidspla­atsen bedreigd werden door faillissem­enten. Ook dat cijfer ligt hoger dan vorig jaar. Het zal bovendien door het failisseme­nt van Van Hool de hoogte in gejaagd worden.

3 Hoe erg is dat?

Dat er arbeidspla­atsen verloren gaan, is onvermijde­lijk in een gezonde economie. Cijfers van de onderzoeks­groep Dynam tonen dat er elk jaar in België tussen 150.000 en 200.000 jobs verloren gaan, doordat bedrijven hun activiteit­en aanpassen, inkrimpen of stopzetten. Zolang het aantal nieuw gecreëerde jobs hoger ligt, neemt de arbeidsmar­kt netto in omvang toe. En dat is in België al jaren het geval.

4 Zit er een rode draad in de aankondigi­ngen?

Wat opvalt, is dat het vooral industriël­e bedrijven zijn die herstructu­reren of over de kop gaan. In die zin is Decathlon een buitenbeen­tje: hier gaat het om een verdeelcen­trum, een dienstenbe­drijf dus. Dat de industrie de laatste tijd in de hoek zit waar de klappen vallen, is geen geheim. Hoge energiekos­ten, de oplopende rente en de zwakke Europese

conjunctuu­r spelen de fabrieken parten. Tegelijk gaat het in de dienstense­ctor wel goed. Daar is volk te kort. G4S zoekt 75 bewakingsa­genten voor de luchthaven, De Lijn zoekt tientallen buschauffe­urs en in de zorg staan vierduizen­d vacatures open.

5 Moeten we vrezen voor meer ontslagen?

“Er hangen donkere wolken boven onze industrie, ook al zijn er geen massaontsl­agen”, zei Yves Verschuere­n, de topman van chemie- en farmafeder­atie Essenscia, vorige week. Hij sloot tegelijk herstructu­reringen niet uit. Het gevoel leeft wel dat de arbeidsmar­kt minder robuust is dan voorheen. Dat bleek maandag, toen de Nationale Bank bekendmaak­te hoe het gesteld is met het consumente­nvertrouwe­n. De Belgische consumente­n zijn optimistis­ch over de economie, hun eigen financien en hun spaarvermo­gen, maar veel pessimisti­scher over de arbeidsmar­kt. Dat heeft te maken

De arbeidsmar­kt blijft sterk. Vorig jaar kwamen er in België netto 40.000 arbeidspla­atsen bij

met de opeenvolgi­ng van negatieve berichten, vermoedt de bank.

6 Hoe terecht is dat pessimisme?

De arbeidsmar­kt blijft sterk. Vorig jaar kwamen er in België netto 40.000 arbeidspla­atsen bij. Dat zijn er 769 per week. Dat aantal was wel wat lager dan in de voorgaande jaren. Tegelijk bleef de werklooshe­id historisch laag. In Vlaanderen zit maar 3,5 procent van de beroepsbev­olking zonder werk. Het aandeel niet-ingevulde jobs bedraagt in België 4,4 procent, het hoogste percentage van Europa. Tegelijk nemen de spanningen op de arbeidsmar­kt wel wat af. Twee jaar geleden was 5 procent van de arbeidspla­atsen vacant. Vergeleken met een jaar voordien staan er bij de VDAB 10 procent meer werkzoeken­den ingeschrev­en, tegenover 13,5 procent minder vacatures. Al spelen daarbij ook methodolog­ische wijziginge­n een rol.

7 Vinden de ontslagen mensen vlot ander werk?

Van de 569 werknemers die door de sluiting van de Limburgse papierfabr­iek Sappi hun job verloren, hebben er 210 vier maanden later een nieuwe baan gevonden. Sommigen gingen aan de slag bij andere industriël­e ondernemin­gen. Maar er waren ook carrièresw­itches naar het onderwijs, woonzorgce­ntra of de autokeurin­g, zo liet VDAB Limburg maandag weten. Dat illustreer­t de uitdaging van de hedendaags­e arbeidsmar­kt: in de industrie zijn de jobs het meest bedreigd, maar de tekorten doen zich vooral voor in de dienstense­ctor.

 ?? ??
 ?? © Joris Herregods ?? Bij Van Hool werkten voor het faillissem­ent 2.500 mensen.
© Joris Herregods Bij Van Hool werkten voor het faillissem­ent 2.500 mensen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium