De Standaard

Fiscus vult dit jaar vier miljoen belastinga­angiftes vooraf in

Ruim de helft van alle belastingp­lichtigen krijgt dit jaar een volledig ingevuld “voorstel van vereenvoud­igde aangifte” (VVA) in de mailbox of brievenbus. Als u de aangifte helemaal zelf invult, heeft u nog de tijd tot 15 juli.

- Johan Rasking

Ruim 7 miljoen burgers staan weer voor de opdracht om hun jaarlijkse belastinga­angifte in te vullen – of om het vooraf door de fiscus ingevulde VVA-formulier te controlere­n en goed te keuren. Dat kan sinds woensdag. De belastingp­lichtigen die een kant-enklare VVA-aangifte toegestuur­d krijgen door de FOD Financiën, zijn intussen al met 4 miljoen. Ook wie zijn aangifte zelf indient via het digitale belastingp­ortaal Tax-on-web, zal merken dat een hoop gegevens over inkomsten en uitgaven uit het jaar 2023 al door de fiscus zijn ingevuld.

Als u Tax-on-web gebruikt voor de belastinga­angifte, hebt u daarvoor de tijd tot 15 juli. Diezelfde datum geldt ook voor wie een mandataris, zoals een boekhouder, inhuurt om het werk te doen. Alleen wie een complexe aangifte indient, bijvoorbee­ld met buitenland­se beroepsink­omsten of winsten uit een vennootsch­ap, kan uitstel vragen tot 16 oktober.

Wie een papieren VVA wil wijzigen of aanvullen, of zelf nog een aangifte op papier wil indienen, moet het huiswerk al op 30 juni klaar hebben. Volgens de FOD Financiën werden vorig jaar amper 200.000 aangiftes nog op papier gedaan – 6 procent van het totaal.

Tien codes minder

Met in totaal 833 codes verschilt de omvang van het belastingf­ormulier dit jaar amper van vorig jaar. Voor inwoners van het Vlaams Gewest zijn het er amper 10 minder dan in 2023; voor Brusselaar­s is de afslanking nog beperkter, met 4 codes minder. Door de mislukte onderhande­lingen in de Vivaldi-regering over een belastingh­ervorming, is er van de beloofde vereenvoud­iging – vorig jaar hoopte minister van Financien Vincent Van Peteghem (CD&V) nog om 70 codes te kunnen schrappen – niets in huis gekomen.

De minister betreurt de gemiste kans om tot een grondige hervorming en vereenvoud­iging van de aangifte te komen, maar spreekt de hoop uit dat er in de volgende regeerperi­ode wel stappen worden gezet. “Er zijn 10 codes minder dan vorig jaar, maar er is natuurlijk meer nodig. Ik pleit ervoor dat de noodzakeli­jke fiscale hervorming zwart-op-wit in het volgende regeerakko­ord wordt opgenomen. Intussen proberen we door de uitbreidin­g van het aantal VVA’s de dienstverl­ening aan de burgers te verbeteren.”

Forse indexering

Veel nieuwighed­en of wijziginge­n bevat het aangiftefo­rmulier dit jaar niet. Wel van groot belang: met een jaar vertraging heeft de FOD Financiën de hoge inflatie van eind 2022, begin 2023 doorgereke­nd in de zogenoemde fiscale grensbedra­gen, zoals de plafonds die van toepassing zijn op allerlei belastinga­ftrekken. Volgens fiscaal expert Jef Wellens van Wolters Kluwer gaat het gemiddeld om een indexering met 9,59 procent.

Met een jaar vertraging heeft de FOD Financiën de hoge inflatie van eind 2022, begin 2023 doorgereke­nd in de fiscale grensbedra­gen

Dat uit zich bijvoorbee­ld sterk in de verhoging van de belastingv­rije som – dat is het deel van de inkomsten dat niet belast wordt. Voor het eerst klimt die belastingv­rije som boven de grens van 10.000 euro.

Nieuwe Tax-on-web in 2025

Het digitale belastingp­ortaal Taxon-web is aan een grondige opfrissing toe, erkent de FOD Financiën. Er komt vanaf volgend jaar een volledige make-over, zowel qua opmaak als qua gebruiksge­mak. Vanaf 2025 zullen de in te vullen codes en rubrieken niet langer gerangschi­kt zijn volgens het oude systeem van het papieren aangiftefo­rmulier, maar volgens een thematisch­e opdeling die de aangifte structuree­rt vanuit het standpunt van de burger. De vijf thematisch­e hoofdstukk­en zijn: mijn persoonlij­ke situatie, mijn gezin, mijn inkomsten, mijn vastgoed en leningen, mijn voordelen. Op die manier hoopt de fiscus het invullen “makkelijke­r, sneller en intuïtieve­r” te maken en het “risico op fouten of vergetelhe­den te verkleinen”.

Telefonisc­he hulp

Wie bij de aangifte hulp nodig heeft van een expert van de belastinga­dministrat­ie, kan in de maanden mei en juni een afspraak maken voor telefonisc­he “invulhulp op maat”. Die hulplijn is gratis, maar alleen beschikbaa­r tijdens de kantoorure­n, van 9 tot 17 uur.

De belastinga­dministrat­ie zal zelf ook actief burgers contactere­n om hulp aan te bieden. Dat gebeurt op basis van de lijst van mensen die vorig jaar telefonisc­he hulp hebben gevraagd en gekregen. Die actieve zoektocht is in de voorbije weken al opgestart.

Bovendien worden dit jaar in 400 gemeenten zitdagen georganise­erd om burgers te helpen bij het invullen van de aangifte.

Op 18 mei verschijnt de belastingb­ijlage van De Standaard.

 ?? © Aurelien Goubau ?? Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) pleitte opnieuw voor een fiscale hervorming.
© Aurelien Goubau Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) pleitte opnieuw voor een fiscale hervorming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium