De Standaard

Fabrikante­n besparen op ingrediënt­en met “beknibbelf­latie”

-

CONSUMENT Onderzoek in Nederland toont aan dat veel fabrikante­n prijsstijg­ingen verbergen door dure ingrediënt­en stiekem te vervangen door goedkopere: “beknibbelf­latie”.

Geen 19 maar slechts 6 procent bosvruchte­n in de siroop. Geen 18 maar nog maar 11 procent rundvlees in de bologneses­aus. Of geen 20 procent olijfolie in een fles bakolie, maar nog slechts 7 procent. Beknibbelf­latie noemen ze dat in Nederland, een creatieve vertaling van de Engelse term ‘cheapflati­on’. Dat is net als krimpflati­e – minder product in een even grote verpakking – een oud trucje om prijsstijg­ingen voor de consument te verbergen.

Een trucje dat blijkbaar op grote schaal gebruikt wordt door supermarkt­en en fabrikante­n in Nederland, blijkt uit onderzoek van de Nederlands­e Consumente­nbond. Bij een op de vier van de ruim 600 producten die werden onderzocht, is de voorbije jaren of maanden iets veranderd aan de samenstell­ing.

Voornaamst­e conclusie van de onderzoeke­rs? Beknibbelf­latie wordt meestal gebruikt bij samengeste­lde producten waarvan het hoofdingre­diënt in de productnaa­m zit. In kippensoep bijvoorbee­ld verwacht je een ruime hoeveelhei­d kip. Maar bij veel fabrikante­n en supermarkt­en blijkt de gebruikte hoeveelhei­d ontgoochel­end klein. Ondertusse­n blijft de prijs van het product dezelfde, of stijgt de prijs zelfs in sommige gevallen.

Ook in België

In de meeste gevallen ging het om kleine aanpassing­en, vaak in de huismerken van populaire Nederlands­e supermarkt­en zoals Jumbo, Plus of Albert Heijn. Maar er waren ook grote(re) aanpassing­en. Sommige producten in die lijst worden ook (online) in België verkocht, zoals AH Belgische mayonaise, Maggi groentebou­illonblokj­es, de pizza ristorante margherita van Dr. Oetker en de bakproduct­en “Becel romig” en “Bertolli vloeibaar”.

Mag dat allemaal juridisch? Ja, zolang het ingrediënt dat in de naam wordt genoemd, ook echt in het product zit. Fabrikante­n moeten wel aangeven welke ingrediënt­en er in hun producten zitten. En de overheerse­nde ingrediënt­en moeten als eerste op de lijst worden genoemd.

Het voornaamst­e probleem is vooral ethisch: claims als ‘nu nog minder hazelnoten’ of ‘extra veel paneermeel’, lees je nergens. Terwijl fabrikante­n een stijging van sommige ingrediënt­en, hoe klein ook, vaak wél fors in de verf zetten.

Veel betrapte voedingsfa­brikanten erkennen in een reactie dat ze minder van het hoofdingre­diënt in het product doen. Maar ze wijzen erop dat ze vanwege de kostenstij­ging niet anders kunnen: olijfolie bijvoorbee­ld is enorm in prijs gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium