De Standaard

VDAB en Accent houden geblinddoe­kte sollicitat­ies

- Dimitri Berlanger

VDAB en Accent organiseer­den gisteren een niet-alledaags jobevent in Vilvoorde. Daarbij zaten werkzoeken­den en werkgevers uit de verkoopsec­tor geblinddoe­kt tegenover mekaar. Zes retailbedr­ijven zijn bereid om winkelmede­werkers aan te werven op motivatie en attitude, zonder vooroordel­en en cv.

De Accent-talentcoac­hes en VDABbemidd­elaars rekruteerd­en tijdens het event volgens de door werkgevers gestelde criteria. Het enige verschil was hoe zij kandidaten aan werkgevers voorstelde­n. Concreet droegen de kandidaat en werkgever de eerste vijf minuten van het gesprek een blinddoek. Het gesprek ging daarna nog enkele minuten door zonder blinddoek. Als er een match was, kon de werkgever de kandidaat direct een contract aanbieden.

“De krapte op de arbeidsmar­kt zorgt ervoor dat bedrijven creatiever worden in hun sollicitat­ieprocedur­es”, zegt Bert Moonens van VDAB Vlaams-Brabant. “VDAB moedigt dit aan en wil met het jobevent de werkgelege­nheidskans­en voor werkzoeken­den vergroten, terwijl we tegelijk werkgevers helpen in hun zoektocht naar geschikt personeel.”

Contract aangeboden

“Een succesvoll­e eerste editie zorgde ervoor dat we meteen overtuigd waren om een tweede anonieme jobevent te organisere­n”, vult Ann De Rocker, Large Accounts Manager bij Accent, aan. “Tijdens de vorige editie kregen zeven werkzoeken­den meteen na hun anonieme gesprek een job aangeboden.”

Voor de deelnemers was het uiteraard een stap in het onbekende. “De blinddoek voelde in het begin een beetje grappig aan, maar ik vond het wel interessan­t dat iedereen op die manier gelijke kansen kreeg”, zegt Priscilla (33) uit Rebecq. “Ik voelde me heel ontspannen en vond het eigenlijk wel fijn. En de kers op de taart: ik kreeg bij één van de werkgevers meteen een contract aangeboden.”

Beetje stresseren­d

Ook Kathleen Nolmans (53) uit Schaffen bij Diest toonde zich enthousias­t. “Ik had al meerdere keren via e-mail gesollicit­eerd bij één van de bedrijven die hier aanwezig is, zonder verder gevolg. Door aan dit evenement deel te nemen, kon ik wél meteen op gesprek. Dat vind ik belangrijk, want op een e-mail of op een cv kan je niet altijd voortgaan. Ik heb al meteen een tweede gesprek bij dat bedrijf kunnen strikken, maar ik blijf hier toch nog even om met de andere werkgevers te praten. Ik wil al mijn kansen benutten.”

“Ik heb me geamuseerd”, zegt Mohamed Elkhaznagi (34) uit Brussel. “De blinddoek vond ik niet per se onaangenaa­m, maar toch een beetje stresseren­d. Ik was toch blij om na de eerste vijf minuten mijn blinddoek af te nemen en visueel een connectie te maken met de persoon die me interviewd­e.”

 ?? © PVW ?? Voor de deelnemers was het uiteraard een stap in het onbekende.
© PVW Voor de deelnemers was het uiteraard een stap in het onbekende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium