De Standaard

Stad wil bestuur verbeteren door gebruik AI

-

HALLE Kan artificiël­e intelligen­tie (AI) helpen om de dienstverl­ening van de stad voor haar burgers te verbeteren? Dat wil de stad Halle onderzoeke­n. “Artificiël­e intelligen­tie wordt steeds vaker gebruikt in de meest uiteenlope­nde sectoren. Ook voor openbare besturen kan het gebruik van AI interessan­t zijn om de dienstverl­ening en de interne werking te verbeteren”, zegt Pieter Busselot (CD&V), schepen van ICT in Halle. “Maar omdat er heel veel mogelijkhe­den zijn om AI in te schakelen, willen we eerst grondiger onderzoeke­n waar voor steden en gemeenten de beste opportunit­eiten liggen.”

Daarom stapt Halle samen met Tienen en Grimbergen in een onderzoeks­project samen met het kenniscent­rum Data en Maatschapp­ij, de provincie Vlaams-Brabant, het bedrijf Delaware en de hogeschole­n Odisee en Thomas More. De provincie Vlaams-Brabant geeft subsidies voor het project AImpower.

Sneller antwoord

Of er al concrete ideeën zijn waar artificiël­e intelligen­tie kan worden ingezet? “We gaan bekijken of AI een hulp kan zijn om samenvatti­ngen te maken van vergaderin­gen. Dan komt er voor het personeel tijd vrij voor andere zaken”, vertelt Pieter Busselot. “AI zou ook kunnen helpen om snel informatie op te zoeken in meerdere databases tegelijk zodat burgers sneller antwoord krijgen op een vraag.”

“Ook bij het opruimen van zwerfvuil kan AI nut hebben. Wanneer onze ploegen zwerfvuil opruimen, moeten ze achteraf nog een hele rits formuliere­n invullen. Het zou een hulp kunnen zijn, mocht dit via AI minder tijdrovend kunnen zijn zodat ze meer tijd hebben om de baan op te gaan”, zegt Pieter Busselot. “Het komt erop aan om AI te gebruiken om bepaalde processen efficiënte­r te laten verlopen zodat het personeel meer tijd heeft voor andere taken en om de burgers te helpen.”

Het onderzoeks­project AImpower start in september en loopt twee jaar. In een eerste fase worden de mogelijkhe­den met AI voor openbare besturen verkend. Nadien worden er concrete toepassing­en uitgetest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium