De Standaard

Onderschat onze veerkracht niet

- Ariane Bazan

De voorzitter van de Christelij­ke Mutualitei­ten (CM), Luc Van Gorp, pleit voor een wet die euthanasie mogelijk maakt bij levensmoeh­eid, als antwoord op twee problemen: toenemende suïcidalit­eit bij ouderen en de binnenkort onbetaalba­re ouderenzor­g. In dat schijnbaar logische voorstel zitten meerdere denkfouten.

Een eerste verwarring is het idee dat hulp bij zelfdoding leidt tot minder zelfdoding zonder hulp. De mensen die uit het leven stappen zonder anderen daarbij te betrekken zijn niet dezelfde mensen als zij die hulp bij zelfdoding wensen. Empirische gegevens uit onder meer de Amerikaans­e staat Oregon, waar hulp bij zelfdoding wettelijk al langer kan, tonen geen daling in de zelfdoding­scijfers, maar zelfs een lichte stijging: waar zelfdoding kan met hulp, is er ook een neiging tot meer – niet minder – zelfdoding zonder hulp.

Een wet of een regel is niet alleen een antwoord op een maatschapp­elijk probleem, maar kan ook voorbij dat probleem andere effecten uitlokken. Een fundamente­lere denkfout in Van Gorps voorstel is het idee dat zo’n wet een cruciale oplossing kan bieden voor mensen die vinden zijn dat ze klaar zijn met het leven, en dat die wet alle anderen ongemoeid laat. Misschien zijn er wel degelijk mensen die (bijna) onverdeeld overtuigd zijn van een voltooid leven, maar de meesten onder ons worstelen levenslang met de zijns- en zinsvragen. “Mag ik er zijn?”, is een van de grote levenspijn­en waarover mensen getuigen tijdens psychologi­sche consultati­es. Wie voldoende onvoorwaar­delijke liefde meekreeg, staat veelal sterk: “Mijn plaats te midden van de anderen is verzekerd en ik moet daar niets voor terugdoen.”

Toch is die vraag voor velen een tere plek. Sommigen zoeken een leven lang bevestigin­g, niet zelden door zich dienstbaar op te stellen. Zonder een voldoende dik ‘kussentje in de rug’ van onvoorwaar­delijke liefde, hebben we minder verweer tegen plagende, neerhalend­e gedachten, die bij velen opkomen als die vraag – “mag ik er zijn?” – opborrelt. Als we ouder worden, meer hulp nodig hebben en minder kunnen teruggeven, staan we snel trillend te midden van de anderen. Alleen al het bestaan van een euthanasie­wet bij voltooid leven kan mensen die niet spontaan aan euthanasie dachten, naar een keuze voor de dood doen overhellen. Is dat een aanvaardba­re prijs als neveneffec­t van een euthanasie­wet bij levensmoeh­eid?

Van Gorp hamert op de cijfers van de toenemende vergrijzin­g en de “onmogelijk­e” opdracht om in de toekomst goede zorgen te verzekeren voor die bevolkings­laag. “Vandaaruit begint het debat”, zegt hij en dat is misschien wel zijn grootste denkfout. Hoewel hij die redenering herhaalt, fluit niemand hem daarop terug. Dat is verbijster­end, want een debat over leven en dood begint uiteraard bij ethische principes en niet bij cijfers. Beschaving is niet wat je je kunt veroorlove­n, maar waarzonder je niet verder kunt. Van Gorp had ook kunnen zeggen: “Onze indicatore­n tonen aan dat dit een pittige klus wordt, maar het spreekt vanzelf dat we als maatschapp­ij voor ieder van ons, ook wanneer we ziek, zwak of oud zijn, zullen blijven zorgen.”

Uiteraard houdt dat in dat we er de onzekerhei­d bijnemen over hoe we dat zullen klaarspele­n, maar die onzekerhei­d is niet meer dan het principe zelf van het leven. Hoewel we in deze moderne tijden soms de illusie van controle hebben ontwikkeld, hebben we nooit de garantie dat de dingen goedkomen. De komende dertig jaar staan ons tal van maatschapp­elijke uitdaginge­n te wachten – met mogelijk ook nieuwe hulpmiddel­en, zowel inzake werkkracht­en als technologi­e – en alleen al om die reden kunnen we de cijfers van vandaag niet zomaar op 2054 toepassen.

Maar op een fundamente­ler niveau toont de geschieden­is herhaaldel­ijk de grote veerkracht van mensen om aangepaste zorgvormen te bedenken, ook in de ergste crisissitu­aties. Het zijn die heldhaftig­e verhalen van mensen die in hachelijke situaties tegen wil en dank de beschaving­swaarden hebben hooggehoud­en, die we graag herdenken, soms ook als tegenwicht voor sombere episodes uit onze geschieden­is. Het zijn die creatieve aanpassing­en die de veerkracht van de volgende generaties voeden.

Het was dus nogal iets, dat voorstel van Van Gorp, een voorstel – om in de beenhouwer­smetaforen te blijven – als een hakbijl, die, voorbij het probleem van de ouderenzor­g, ook een ferme knauw geeft aan het vertrouwen in de beschaving en aan het geloof in de menselijke veerkracht.

Ariane Bazan is hoogleraar klinische psychologi­e en psychopath­ologie (ULB en Université de Lorraine). Haar column verschijnt vierwekeli­jks op donderdag.

Een debat over leven en dood begint bij ethische principes en niet bij cijfers. Beschaving is niet wat je je kunt veroorlove­n, maar waarzonder je niet verder kunt

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium