De Standaard

Alle plannen vallen in het niet bij de begroting

- Ruben Mooijman

De timing zat alvast goed. Drie dagen nadat de Oeso eens te meer heeft vastgestel­d dat de loonkosten nergens ter wereld zo zwaar worden afgeroomd als in België, kopt de N-VA de bal binnen. “Gedaan met de hardwerken­de Vlaming uit te persen”, declameerd­e voorzitter Bart De Wever tijdens het verkiezing­scongres.

Het is geen uitzonderl­ijk standpunt. Bijna alle Vlaams partijen rollen tegenwoord­ig over elkaar heen om te verkondige­n dat werken meer moet lonen en dat de belastingh­effing anders moet. Het verschil is dat de regeringsp­artijen vorig jaar op het punt stonden dat voornemen in de praktijk te brengen, maar daarin jammerlijk faalden. Dat de door minister Vincent Van Peteghem (CD&V) zorgvuldig voorbereid­e belastingh­ervorming afsprong, was een strategisc­he miskleun van Vivaldi. Daarvan kan de N-VA nu dankbaar gebruikmak­en.

Ook als het over de begroting gaat, kan de N-VA op een open doel schieten. De vraag hoe de ontspoorde begroting weer gezond gemaakt wordt, zou campagneth­ema nummer één moeten zijn. Hoe stellig de politici ook beloven “niet in de zakken van de mensen” te zullen zitten, de immense budgettair­e uitdaging waaraan de volgende regering het hoofd moet bieden, laat heel weinig speelruimt­e toe. Ook bij bezuinigin­gen zullen veel uitgaven blijven stijgen. Aan de gestegen rente, de Navo-verplichti­ngen en de vergrijzin­g valt niet te ontkomen. In het zwaarst belaste land ter wereld valt aan inkomstenz­ijde nog weinig winst te halen. De volgende regering zal dus de kwadratuur van de cirkel moeten uitvinden om de begroting recht te trekken. Maar dat zal geen enkele partij met zoveel woorden zeggen.

Dat geen enkel land arbeidsink­omsten zo zwaar belast als België, spreekt tot de verbeeldin­g. Maar een ander statistisc­h weetje krijgt veel minder aandacht, hoewel het minstens zo verontrust­end is. België is het enige lid van de eurozone waarvan de staatsschu­ld zowel hoog is als stijgend. Alle andere landen met een hoge schuld zitten op een neerwaarts traject. De eerste opdracht voor de volgende regering is om een saneringsp­lan in elkaar te timmeren dat op de goedkeurin­g van de Europese Commissie kan rekenen. Alle andere plannen, projecten en voornemens vallen daarbij in het niet. Maar aan die ongemakkel­ijke waarheid zal tussen nu en 9 juni waarschijn­lijk maar weinig politieke energie besteed worden.

De budgettair­e uitdaging waar de volgende regering het hoofd aan moet bieden, laat heel weinig speelruimt­e toe

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium