De Standaard

Sommige gemeenten krijgen tot 40 procent minder budget voor buitenscho­olse opvang

Er is een nieuwe kinderopva­ngcrisis in de maak. Deze keer gaat het over de buitenscho­olse opvang. Veel gemeenten zullen daarop moeten inleveren. Het middenveld dringt aan op uitstel.

- Veerle Beel

Al een kwarteeuw lang wordt er gepalaverd over de buitenscho­olse opvang. U weet wel: vroeger hield een dame uit het dorp voor of na schooltijd toezicht op de speelplaat­s. Ze had meestal een tijdelijk tewerkstel­lingsstatu­ut. Door de jaren heen zijn er her en der aparte initiatiev­en voor buitenscho­olse opvang (ibo’s) ontstaan, die vooral op de jongste schoolgaan­de kinderen mikken en die hen een warme overgang tussen crèche en school aanbieden. Die ibo’s worden al jarenlang gesubsidie­erd door het agentschap Opgroeien. Ze bieden plaats aan een op de zes kinderen in Vlaanderen, wat dus niet gebiedsdek­kend is. Er gaat zo’n 100 miljoen euro naartoe.

De Vlaamse regering wil dat geld ‘eerlijker’ verdelen, ook onder gemeenten waar zulke initiatiev­en nog niet bestaan. Maar het totale budget wordt niet verhoogd, waardoor sommige steden meer zullen krijgen – Antwerpen, Gent, Mechelen – en andere minder. Soms zelfs 40 procent minder, zoals Herselt, Sint-Niklaas, Hasselt, Berlare, Aarschot en Brugge.

“Wij zijn het slachtoffe­r van ons succes”, zegt Jan Vansteelan­dt, directeur van vzw Paideia, die in Brugge Kakelbont onder zijn hoede heeft. Dat is een initiatief voor buitenscho­olse opvang op vijf locaties. In de zomer komt daar zelfs een zesde locatie bij. Alles bijeen goed voor 224 plaatsen, en een bereik van 1.200 kinderen per jaar. Tot nu toe krijgen zij daar jaarlijks 650.000 euro aan subsidies voor. Die vallen weg, en worden herverdeel­d, via de lokale besturen.

De tijd dringt

Vansteelan­dt waarschuwt: “Er is berekend dat de stad voor alle buitenscho­olse opvang op haar grondgebie­d liefst 900.000 euro minder zal krijgen. Zelfs als er een tijdelijke compensati­e komt, is het nog altijd 400.000 euro minder. Als dat wordt doorgezet, zullen wij onze werking moeten aanpassen.”

“Geen sociale tarieven meer,

geen korting voor broers of zussen, minder late openingsti­jden, misschien zelfs hogere tarieven zoals in Nederland. Daar vragen ze 6 tot 8 euro per halfuur opvang. Bij ons is dat nu 1,05 euro. Kwetsbare gezinnen zullen uit de boot vallen. Ouders zullen misschien niet meer kunnen gaan werken als we vroeger stoppen, of als wij onze plaatsen noodgedwon­gen vermindere­n. Is dat wat men wil?”

De tijd dringt, want vanaf 2026 moet de buitenscho­olse opvang voldoen aan het decreet Buitenscho­olse Opvang en Activiteit­en, dat door een meerderhei­d in het parlement is goedgekeur­d. De onderligge­nde gedachte is dat de lat hoger moet. Kinderen die na de schooltijd in de opvang verblijven, moeten kunst-, cultuur- en sportactiv­iteiten kunnen uitoefenen. De buitenscho­olse opvang moet dus actief gaan samenwerke­n met andere organisato­ren.

Het Vlaams Welzijnsve­rbond, werkgevers­federatie in de welzijnsse­ctor, vraagt om de uitvoering­sbesluiten van dit decreet met twee jaar uit te stellen. “Dat geeft de gemeenten en de ibo’s de tijd om

“Geld verschuive­n naar grote steden en elders afpakken is geen goed beleid”

Gwendolyn Rutten

Vlaams minister Binnenland­s Bestuur (Open VLD)

middelen bij elkaar te zoeken en goede afspraken te maken”, zegt voorzitter Hendrik Delaruelle. “Straks komen er misschien andere lokale bestuurder­s aan zet. Moeten de ibo’s nu al medewerker­s in vooropzeg zetten, of niet? Expertise overboord gooien? Dat zou zonde zijn. We mogen absoluut geen mensen verliezen in de kinderopva­ng.”

Meer budget nodig

“Het is goed dat de Vlaamse regering de buitenscho­olse opvang overal wil ondersteun­en. Niemand betwist dat principe”, zegt de Leuvense schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden. “Maar om dat goed te doen, is er drie tot vier keer meer budget nodig dan er tot nu toe naar de buitenscho­olse opvang gaat.” Dat werd eerder al berekend door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Gezinsbond.

De stad Leuven behoort tot de “winnaars”, die aan de herverdeli­ng van het budget iets meer zullen overhouden. “Wij moeten zogezegd blij zijn, omdat we 2,2 miljoen euro zullen krijgen”, zegt Verlinden. “Maar wij hebben als stad al een voorsprong genomen, in de geest van het nieuwe decreet, dat al in 2019 werd goedgekeur­d. Wij hebben fors geïnvestee­rd in het project ‘Kinderkure­n’, dat nu in zo goed als alle scholen is uitgerold. We deden dat in het vooruitzic­ht van de Vlaamse belofte om meer in de buitenscho­olse opvang te investeren. Alles bijeen kost ‘Kinderkure­n’ ons 10 miljoen euro per jaar. Trek daar de ouderbijdr­agen van maximaal 3 miljoen euro van af, en we komen nog altijd schromelij­k tekort.”

Opnieuw onderhande­len

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat ze al meermaals heeft samengezet­en met de sector en lokale besturen, en dat ze de bezorgdhed­en begrijpt. “Mee op hun vraag werd een studie besteld waarvan de eerste resultaten voor de zomer verwacht worden. Die moeten zicht geven op de middelen die vanuit welzijn, maar ook vanuit sport, cultuur, onderwijs, en jeugd al beschikbaa­r zijn om tot een kwalitatie­f aanbod van buitenscho­olse opvang en activiteit­en te komen voor alle kinderen. Die resultaten moeten we afwachten.”

“Het zal sowieso iets voor de nieuwe Vlaamse regering zijn. Als het aan CD&V ligt, worden de nodige budgetten vrijgemaak­t om het kwalitatie­ve aanbod aan buitenscho­olse opvang en activiteit­en voor alle kinderen te realiseren.”

Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) sluit zich daarbij aan, en niet alleen omdat Aarschot, waar ze titelvoere­nd burgemeest­er is, volgens het nieuwe decreet moet inleveren. “We hebben geen winnaars en verliezers nodig in de buitenscho­olse opvang. Geld verschuive­n naar grote steden en elders afpakken is geen goed beleid. Het is vooral fout om bij de berekening alleen te kijken naar de woonplaats van kinderen. De plaats waar kinderen naar school gaan, moet doorslagge­vend zijn. Wat mij betreft: opnieuw te onderhande­len.”

 ?? ??
 ?? © Harold Versteeg/anp ?? De subsidies voor de buitenscho­olse opvang worden herverdeel­d.
© Harold Versteeg/anp De subsidies voor de buitenscho­olse opvang worden herverdeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium