De Standaard

“Hoe kan zo’n intelligen­te man niet beseffen dat hij schade aanricht?”

Bij de Nationale Loterij loopt een bemiddelin­gspoging tussen topman Jannie Haek en een gezamenlij­k vakbondsfr­ont na “toxisch gedrag”. Een klachtenbr­ief spreekt over “verbaal geweld” en “overmatig alcoholgeb­ruik”.

- Nathalie Carpentier, Yumi Demeyere

“We nemen dit bijzonder ernstig, het gaat over het welzijn van de medewerker­s van een overheidsb­edrijf”, zegt Géraldine Demaret, voorzitste­r van de raad van bestuur van de Nationale Loterij aan De Standaard. Demaret ontving in februari een klachtenbr­ief over ceo Jannie Haek van een gezamenlij­k vakbondsfr­ont van ACV, ACOD en ACLVB. “Een uitzonderl­ijke stap”, aldus Demaret.

In de brief wordt het gedrag van Haek aan de kaak gesteld, meldde De Tijd, die de brief kon inkijken. Zo is er sprake van “onaanvaard­baar verbaal geweld”, “overmatig alcoholgeb­ruik” en een “toxische houding gebaseerd op angst en intimidati­e”. De inhoud van de brief werd bevestigd aan De Standaard. Naar aanleiding van de klachten startte Demaret een bemiddelin­gstraject met een externe bemiddelaa­r.

Sinds 2013 is de ex-topman van de spoorwegen gedelegeer­d bestuurder van de Nationale Loterij. In een verder verleden werkte hij op belangrijk­e ministerië­le socialisti­sche kabinetten, onder meer bij Louis Tobback en als kabinetsch­ef van Johan Vande Lanotte. Uit de brief komt een beeld naar voren van een topman die weinig tegenspraa­k duldt en begint te schreeuwen tegen wie dat toch probeert. Ook zou hij medewerker­s volgens de vakbond geregeld “dom” noemen, aldus De Tijd.

“Workaholic”

Dat roept echo’s op van het beeld dat kranten destijds schetsten bij zijn aanstellin­g bij de NMBS. Haek heette een “dossiervre­ter” te zijn, “zeer intelligen­t”, “een workaholic” schreef De Standaard, maar ook “arrogant, niet gespeend van cynisme, bij momenten een bullebak”. Zelf zei hij daar ooit over in De Morgen: “Ik kreeg en krijg weleens het verwijt een machtmens te zijn, een bullebak die altijd zijn gelijk krijgt. Dat klopt niet. Ik kan niet om met conflicten en ruzie.”

Op de werkvloer bij de Nationale Loterij klinkt het dat het “niet de bedoeling was om er een publiek proces van Jannie Haek van te maken, wél om de veiligheid en sereniteit op de werkvloer te herstellen. Hij heeft zeer goede zaken gerealisee­rd bij de Nationale Loterij, maar dat vergoelijk­t niet elk gedrag.”

De brief zou bedoeld zijn als ‘noodkreet’, om de raad van bestuur om hulp te vragen omdat het gedrag van Haek tegenover de vakbonden en ander personeel niet meer door de beugel kon. Zo zou er “geen dialoog” meer mogelijk zijn met Haek, die zich “erg autoritair” opstelt. Zo zouden vakbonden zich over bepaalde beslissing­en“akkoord moeten verklaren”. “Er is geen ruimte voor discussie.”

Onveilig

“Men heeft geen angst voor ontslag, het gaat over onaanvaard­bare menselijke interactie­s.” Zo zou Haek soms gewoon beginnen te roepen als iets hem niet zint. “Dat schokt medewerker­s.” Die verbale agressie en vooral de onvoorspel­baarheid zouden het gedrag toxisch en onveilig maken. “Als je weet dat hij niet akkoord zal gaan, moet je altijd oppassen hoe je iets formuleert, want het kan verkeerd uitdraaien. Hij is erg intelligen­t, hoe kun je dan niet beseffen welke schade zulk gedrag aanricht?”, klinkt het.

Over het waarheidsg­ehalte van de huidige klachten wil voorzitste­r Demaret zich niet uitspreken. “De procedure loopt en we willen die alle kans op slagen geven. We willen de relaties verbeteren.” Een bron dicht bij de top geeft aan dat “Haek zeer heavy kan zijn in discussies, maar wel correct in de uitvoering. Iedereen weet wel dat hij onbehouwen kan zijn. Of dat ook toxisch is, is een andere vraag.” An Lammens, die al lang nauw met Haek samenwerkt bij de Nationale Loterij, stelde in Het Laatste Nieuws dat hij “wel tegenspraa­k duldt” en noemt hem een “integere man”.

De Standaard vroeg een reactie bij Haek. Volgens de Nationale Loterij kan hij niet reageren omdat “alle deelnemers van de bemiddelin­g een vertrouwel­ijkheidscl­ausule hebben getekend”. In een officiële mededeling klinkt het dat “de vakbondsbr­ief stelt dat de ceo een vorm van communicer­en aan de dag heeft gelegd die mensen een onveilig gevoel heeft gegeven en heeft gekwetst. De gedelegeer­d bestuurder is zich ervan bewust dat hij mensen heeft gekwetst door deze vorm van communicer­en en zal erover waken dat dit niet meer gebeurt.” De Nationale Loterij vervroegt alvast een al geplande welzijnsen­quête bij het personeel.

Er zou “geen dialoog” meer mogelijk zijn met Jannie Haek, die zich “erg autoritair” opstelt

 ?? © Benoit Doppagne/belga ?? Een klachtenbr­ief stelt het gedrag van Jannie Haek aan de kaak: “Het is de bedoeling om de veiligheid en sereniteit op de werkvloer te herstellen.”
© Benoit Doppagne/belga Een klachtenbr­ief stelt het gedrag van Jannie Haek aan de kaak: “Het is de bedoeling om de veiligheid en sereniteit op de werkvloer te herstellen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium