De Standaard

Nog geen macht, wel veel invloed: de greep van Vlaams Belang op migratie

De overlap tussen de migratiest­andpunten van Vlaams Belang en centrumpar­tijen zoals CD&V en Vooruit is effectief gegroeid, blijkt uit een analyse van De Stemtest. “Groen valt op door zijn uitgesprok­en ‘tolerante’ positie.”

- Jan-Frederik Abbeloos

Moet elke gemeente verplicht een aantal asielzoeke­rs opvangen? Het is een stelling die opduikt in De Stemtest van De Standaard en VRT NWS. Ze viel al op omdat Groen de enige partij is die het eens is met dat voorstel, alle andere Vlaamse partijen zijn ertegen gekant. Maar hoe ziet het bredere plaatje eruit, wanneer we kijken naar alle 22 migratiest­ellingen die de partijen kregen voorgescho­teld? Hoe rechts of links denken ze over het thema? En, altijd de olifant in de kamer, hoezeer bepaalt Vlaams Belang, de onbetwiste eigenaar van het thema, de agenda?

Een analyse door Laura Jacobs en Stefaan Walgrave van de Universite­it Antwerpen bevestigt hoezeer het migratieth­ema polariseer­t. Het is een echte scherprech­ter tussen linkse en rechtse partijen met aan de ene kant Groen en PVDA, van wie de antwoorden acht van de tien keer dezelfde zijn. En die antwoorden staan diametraal tegenover die van de N-VA en Vlaams Belang, wiens antwoorden ook voor meer dan 80 procent overlappen. Tussen Groen en Vlaams Belang is er geen enkele overlap. Van een strenger leefloon, over het toelaten van boerkini’s in openbare zwembaden, tot het strenger bewaken van de Europese buitengren­zen: op alle 22 stellingen verschille­n Groen en Vlaams Belang van mening. Het is ook expliciet het beeld dat Groen wil ophangen in de campagne. “Groen valt op door zijn uitgesprok­en ‘linkse’ of ‘tolerante’ positie inzake migratie”, aldus Jacobs en Walgrave.

“Niet Vlaams Belang wijkt het meest af van de andere partijen, maar eerder Groen”

Laura Jacobs en Stefaan Walgrave Onderzoeke­rs UAntwerpen

Flinkse bocht

Bij de centrumpar­tijen is er dus wel overlap. Zowel Vooruit als Open VLD deelt de helft van de migratiest­andpunten van Vlaams Belang, bij CD&V wordt dat zelfs bijna 70 procent. En, belangrijk­er, die overlap is bij Vooruit en CD&V opvallend groter dan bij de vorige Stemtest uit 2019. Toen deelden de socialiste­n slechts drie op de tien antwoorden met Vlaams Belang, CD&V zat op ongeveer de helft. Hoewel het oppassen geblazen is met het interprete­ren van die evolutie – de stellingen verschille­n tussen de edities van De Stemtest – illustreer­t het de “flinkse” bocht van Vooruit en de “uitgesprok­en centrumrec­htse” koers die CD&V onder Sammy Mahdi zegt te varen. Want de grotere overlap is er niet omdat Vlaams Belang plots linksere antwoorden is gaan geven. Ook dat bekeken de onderzoeke­rs. Vooruit en CD&V zochten bewust rechtsere stellingna­mes op. Zo vinden beide partijen dat de voorwaarde­n om een leefloon te krijgen verstrengd moeten worden, dat wie geen Nederlands spreekt, geen sociale woning kan krijgen of dat boerkini’s niet in openbare zwembaden horen.

Het duwt het hele politieke veld meer naar rechts op het thema. De conclusie van Jacobs en Walgrave is dan ook scherp: “Het is niet Vlaams Belang dat in Vlaanderen het meest afwijkt van de anderen, maar eerder Groen.”

Strakkere migratiepo­litiek

Hoe moeten we dat nu verklaren? De verkiezing­soverwinni­ng van Vlaams Belang in 2019 komt evident op het netvlies. Die verraste veel partijen destijds. Het thema zat niet prominent in de campagne, ondanks de val van de regering-Michel over het VN-migratiepa­ct. Maar sindsdien is de migratieho­uding in heel Europa verstrakt. De gedachte dat migratie moet “beheerst” worden en de Europese buitengren­zen strikter “gecontrole­erd”, is in heel Europa de consensus geworden. Een eerdere bevraging door De Standaard, stelde ook al een verstrakki­ng vast onder Vlaamse partijen, waarbij de N-VA bijvoorbee­ld voor het eerst onomwonden spreekt over een (tijdelijke) migratiest­op.

Datermeera­andehandis­dande electorale dreiging van Vlaams Belang, blijkt mogelijk uit het feit dat we in Franstalig België dezelfde evolutie zien in De Stemtest. Daar zijn vooral de MR en Les Engagés opvallend meer naar rechts gaan opschuiven sinds de vorige verkiezing­en. “We verwachten dat Franstalig­e partijen, gezien ze niet electoraal met Vlaams Belang moeten afrekenen, zo goed als immuun zijn voor het succes van die partij”, aldus de onderzoeke­rs. Dat dit niet zo is, suggereert een dynamiek waarbij Vlaams Belang surft op een bredere maatschapp­elijke tendens, waar vervolgens een grotere turbo op gezet wordt in Vlaanderen, net omdat Vlaams Belang het migratieth­ema er meer onder spanning zet.

 ?? © Kristof Vadino ?? Niet-begeleide minderjari­ge vluchtelin­gen worden opgevangen in het oriëntatie­centrum van Steenokker­zeel.
© Kristof Vadino Niet-begeleide minderjari­ge vluchtelin­gen worden opgevangen in het oriëntatie­centrum van Steenokker­zeel.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium