De Standaard

Koude pizza als lunch of te lichte winterjas? “Brugfiguur op school creëert kansen voor elk kind” ONDERWIJS

Steeds meer maatschapp­elijke problemen stromen het klaslokaal binnen. Een brugfigure­n kan leraars ontlasten, maar een structurel­e aanpak blijft uit. Het Stedelijk en Gemeenteli­jk onderwijs wil dat veranderen.

- Klaas Maenhout

Er zijn onbetaalde schoolfact­uren, lege of ongezonde brooddozen, problemati­sche afwezighed­en, onverzorgd­e tanden, te lichte winterjass­en, vermoeide kinderen en kleuters die amper naar school komen. Heel wat scholen in Vlaanderen zien een rist maatschapp­elijke uitdaginge­n de klas binnenkome­n. Passief toekijken is dan geen optie, merkt Ruth Melis, directeur van De Krekel, een katholieke basisschoo­l dicht bij de Dampoortwi­jk in Gent. “Je kan en mag als school niet wachten tot alle ouders zelfstandi­g de stap zetten. Want dat is niet evident voor iedereen.”

Haar school heeft al jaren recht op een brugfiguur via Stad Gent. Die dient als schakel tussen ouders, leerlingen en de school. “Als leraar of directeur ontbreekt het gewoon aan tijd en kennis om aan huis te gaan en problemen op te lossen”, zegt Melis.

De taken zijn enorm divers, zegt Stéphanie Cortvriend­t, brugfiguur in De Krekel en verbonden aan het Onderwijsc­entrum Gent. “Ik zet van in de peuterklas in op aanwezighe­id. Dat maakt een enorm verschil in de loopbaan van een leerling. Ik volg ook afwezighed­en op, verwijs door op het vlak van gezondheid­szorg en vragen rond rechten en statuten, help zesdejaars met online aanmelden voor het secundair, kom tussen bij onbetaalde facturen, help bij vrijetijds­besteding en ga zo maar door. We streven naar zelfredzaa­mheid van ouders en zijn de supporters aan de zijlijn.” Melis: “Voor die uitdaginge­n hebben scholen niet voldoende tools.”

Het Stedelijk en Gemeenteli­jk Onderwijs (OVSG) pleit daarom voor een duurzame verankerin­g van de brugfigure­n. “We stellen vast dat twee op de drie scholen nog niet over een brugfiguur beschikken”, zegt Walentina Cools, topvrouw van het OVSG. “Nochtans zorgen ze ervoor dat de leraar kan focussen op lesgeven, dat ouders betrokken worden en leerlingen niet afhaken. We willen dat die middelen niet langer uitsluiten­d van de gemeente komen, maar dat ook Vlaanderen daarin investeert. Zodat iedere school een beroep kan doen op een brugfiguur.”

Bob Beuckels, directeur van de stedelijke secundaire school Resonant in Antwerpen, droomt alvast van zo’n figuur. “Heel veel taken komen nu impliciet terecht bij de leerlingen­begeleider of zorgcoördi­nator”, merkt hij. “Ze nemen die taken op vanuit een engagement, maar komen vaak terecht in domeinen waarin ze geen expertise hebben”, zegt hij.

Geen Nederlands

Een brugfiguur, die in het schoolteam geïntegree­rd is, kan volgens hem veel betekenen. “We hebben zeventig nationalit­eiten op onze school. Zestig procent spreekt thuis geen Nederlands als eerste taal. Dat is geen drama: we omarmen die situatie. Maar je voelt dat er sociale ongelijkhe­id heerst. En dat kan je de ouders niet verwijten. Zo’n figuur kan helpen om dat structuree­l te doorbreken.”

In een bevraging van OVSG blijkt dat scholen direct resultaat zien van de brugfigure­n. Zo zijn er meer ouders bereikbaar voor de school en komen ze vaker naar het ouderconta­ct, worden schoolfac

“Veel ouders vinden de weg niet naar hulp- en dienstverl­ening. Ze hebben daar hulp bij nodig” Grietkin Nowé

Brugfiguur bij vier scholen in Koksijde

turen vaker (op tijd) betaald en zijn er minder leerlingen onwettig afwezig.

Een brugfiguur kan ook op andere vlakken het verschil maken, merkt Grietkin Nowé. Ze werkt vanuit het Sociaal Huis in Koksijde als brugfiguur in vier scholen. “Soms leg ik met handen en voeten uit dat kinderen te licht gekleed naar school gaan. Of dat koude pizza niet oké is voor ’s middags op school. Heel veel ouders, zeker via Fedasil, willen graag bijleren.”

Nowé ziet het aantal vragen van scholen en ouders steeds toenemen. Geen verrassing: meer ouders lopen verloren in de samenlevin­g, merkt ze. “Veel ouders zijn niet op de hoogte van wat er allemaal bestaat. Ze vinden de weg niet naar de hulp- en dienstverl­ening. Ze weten niet dat ze een tussenkoms­t voor de sportclub of jeugdveren­iging kunnen krijgen, dat ze recht hebben op een verminderd tarief voor de buitenscho­olse opvang, dat er onderwijsc­heques zijn of dat ze goedkopere maaltijden kunnen krijgen via het OCMW. Ze hebben daar hulp bij nodig. En om die hulp te bieden zijn wij beter geplaatst dan de school zelf.”

Ook in Gent is men rotsvast overtuigd van de meerwaarde. “De kracht van een brugfiguur is écht samen school maken”, zegt Melis. “Door de extra motivatie van de brugfiguur kwam een vader vorige week helpen op de klusjesdag van de school. Deze week heeft hij zijn kind drie keer zelf tot in de klas gebracht. We hadden die het hele schooljaar nog niet gezien. Door samen te werken, creëren we kansen voor kinderen.”

 ?? © Christophe De Muynck ?? Brugfiguur Stéphanie Cortvriend­t en directeur Ruth Melis (rechts): “Als leraar ontbreekt het je aan tijd om aan huis te gaan om problemen op te lossen.”
© Christophe De Muynck Brugfiguur Stéphanie Cortvriend­t en directeur Ruth Melis (rechts): “Als leraar ontbreekt het je aan tijd om aan huis te gaan om problemen op te lossen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium