De Standaard

Stemmen op CD&V? “Als ik centrum stem, voel ik me achteraf niet schuldig”

Overdag volgt ze les aan de unief, ’s avonds zit ze liefst in de zetel bij haar ouders. Meer hoeft het niet te zijn voor Jilske Lanssens (18). Ook op politiek vlak blijft ze het liefst in haar comfortzon­e: niet links, niet rechts, maar “veilig in het midd

- Lamiae Ben Ayad

Op kot gaan? Dat is niets voor Jilske Lanssens (18). Geef haar maar haar “comfortzon­e”: thuis in Beveren, in de zetel voor de televisie bij haar ouders na het avondeten. Af en toe gaat ze naar de fitness, en elke zondag werkt ze in Den Brigand, een bruin café een paar straten verder. “Ik ken hier alles en iedereen. Zonder die sociale contacten zou ik depressief worden.”

Meer moet het niet zijn, en veel hoeft er niet te veranderen. Al zeker niet op lokaal niveau. Ze is tevreden over het huidige gemeentebe­stuur dat grotendeel­s bestaat uit leden van CD&V en de N-VA. Bij de lokale verkiezing­en in oktober is ze dan ook van plan om op de christende­mocratisch­e partij te stemmen. Al mag er op de andere niveaus wel wat veranderin­g komen. Zeker qua mobiliteit. “De treinen zijn vaak te laat, vuil, en de abonnement­en veel te duur.” Lanssens pendelt elke weekdag naar de UGent, waar ze pedagogisc­he wetenschap­pen studeert. “Ik heb het geluk dat mijn ouders mijn treinabonn­ement betalen. Dat is anders niet betaalbaar.”

Streng, maar humaan

Na haar studie wil ze het onderwijs in als leerkracht of leerlingen­begeleider. “Als ik een positieve impact kan hebben op het leven van jongeren, is mijn levensdoel bereikt.” Daarom is, behalve mobiliteit, onderwijs een thema dat haar na aan het hart ligt. Ze vindt het dan ook belangrijk dat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weet waarmee hij bezig is. Als het neerkomt op de afschaffin­g van aso, bso en tso, weet hij dat duidelijk niet, volgens Lanssens. “Je mag die termen niet meer gebruiken: belachelij­k en nutteloos, want als je wil uitleggen wat een richting inhoudt, kan je niet anders.”

Ondanks haar teleurstel­ling in minister Weyts, denkt ze er toch soms aan om op federaal en Vlaams niveau voor de N-VA te stemmen, omdat ze zich wel kan vinden in haar migratiest­andpunt. “Ik ben ook voor een streng, maar humaan beleid.” Veranderin­g op het vlak van migratie is volgens haar noodzakeli­jk. “Ik weet niet goed wat er moet gebeuren, maar zoals het nu gaat kunnen we niet verder. Migranten worden niet openhartig ontvangen – niet door het beleid en ook niet door het volk. Ze komen naar hier voor een beter leven of nieuwe kansen en worden afgeschild­erd als opportunis­ten of gelukszoek­ers.”

De toestroom van migranten leidt tot een toename van racisme en discrimina­tie, zegt ze. “Wij kunnen niet meer mensen opvangen dan er plaats is. We moeten ons bovendien bezighoude­n met wat er gebeurt in ons land. Dat klinkt als ‘eigen volk eerst’ ( lacht), maar stemmen voor Vlaams Belang zou ik nooit doen. Al ben ik wel benieuwd of ze echt zo radicaal zouden regeren als ze zeggen.”

Abortus op 18 weken? “Dat is te lang”

“Veranderin­gen moeten in stapjes gebeuren, en duidelijk gecommunic­eerd worden, zodat iedereen kan volgen.” Partijen moeten vooral ook niet “overdrijve­n”, vindt Lanssens. Zo is ze niet voor een verlenging van de abortuster­mijn van 12 naar 18 weken. Dat standpunt neemt zowel de N-VA als CD&V in. “De helft van de zwangersch­ap vind ik te lang. Je weet toch meteen of je het kind wil houden of niet?”

Hoewel ze op federaal en Vlaams niveau soms nog twijfelt tussen de twee partijen, denkt ze in het stemhokje toch ook in haar comfortzon­e te blijven: niet links, niet rechts, maar “veilig in het midden”. Daarom is de kans groot dat ze op alle niveaus voor CD&V stemt. “Bij linkse en rechtse partijen zullen er altijd thema’s onderbelic­ht blijven, waardoor sommige mensen uit de boot vallen. Als ik centrum stem, hoef ik me achteraf niet schuldig te voelen.”

“Op Vlaams Belang zou ik nooit stemmen. Al ben ik wel benieuwd of ze echt zo radicaal zouden regeren als ze zeggen”

 ?? © Alexander Meeus ?? “Je mag de termen ‘aso’ en ‘bso’ niet meer gebruiken: dat vind ik belachelij­k en nutteloos.”
© Alexander Meeus “Je mag de termen ‘aso’ en ‘bso’ niet meer gebruiken: dat vind ik belachelij­k en nutteloos.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium