De Standaard

Al drie keer aangemeld, toch geen plek in buitengewo­ne school

- ONDERWIJS Veerle Beel

De wachtlijst voor het buitengewo­on onderwijs in Antwerpen is nog nooit zo lang geweest.

In het gewoon basisonder­wijs heeft 98 procent van de Antwerpse kinderen een plek gekregen in hun voorkeursc­hool. Helemaal anders is het resultaat bij de aanmelding­en voor het buitengewo­on basisonder­wijs.

Van de 1.107 kinderen die daarvoor werden aangemeld in Antwerpen, staan na de aanmelding­speriode maar liefst 693 kinderen op een wachtlijst. Dat is 63 procent van het totaal, een stijging ten opzichte van vorig jaar. “Een verdere capaciteit­suitbreidi­ng is dringend nodig om het recht op onderwijs te waarborgen”, klinkt het.

“We hebben nu al drie keer aan die loterij meegedaan, en weer is het niet gelukt”, zegt Antwerpena­ar Nick Van Boxel, die zoals vele andere ouders een negatief antwoord kreeg. Zijn zoon Simon (5) heeft een zeldzame genetische afwijking, waardoor hij verstandel­ijk matig beperkt is, en een ontwikkeli­ngsachters­tand vertoont. “Hij is gelukkig op de gewone school, maar zonder hulp van persoonlij­ke assistente­n zou hij maar deeltijds onderwijs kunnen volgen. Die assistente­n betalen wij zelf.”

“Simon blijft welkom op zijn huidige school, maar het is steeds onderhande­len voor een plan. Zonder persoonlij­ke assistente­n is het niet haalbaar voor zowel school als Simon.” Het gezin zou hun zoon liefst naar het Katarinaho­f zien gaan, omdat die school centraal gelegen is en ze dan geen busvervoer nodig hebben om Simon daarheen te brengen. “Maar het aanbod aan scholen voor buitengewo­on onderwijs is zo beperkt, dat je geen keuze hebt.”

“Wat ons het meest frustreert is de aanmelding­sprocedure. Elk jaar wordt er opnieuw vanaf nul begonnen. Dat weegt enorm op ouders.”

Vorig jaar werd ook al alarm geslagen over het capaciteit­stekort in het buitengewo­on basisonder­wijs van Antwerpen. Er kwamen toen 599 kinderen op de wachtlijst, of 59 procent van de aanmelding­en.

“Zonder persoonlij­ke assistente­n is het niet haalbaar voor Simon”

Nick Van Boxel

Vader van een zoon met zeldzame genetische afwijking

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium