De Standaard

Rwanda-deal duwt migranten naar Ierland, tot Sunaks stiekeme genoegen

Ierland werkt aan een noodwet om illegale asielzoeke­rs meteen te kunnen terugsture­n naar het Verenigd Koninkrijk. Door de Rwanda-deal steken meer ‘Britse’ migranten de grens naar Ierland over.

- Dominique Minten

De geconteste­erde beslissing van de Britse regering om vanaf juni illegale migranten naar Rwanda te deporteren – koning Charles heeft de wet vorige week onderteken­d – blijft niet zonder gevolgen. De Ierse regering maakt zich zorgen over een toename van migranten die vanuit Noord-Ierland naar de Ierse Republiek trekken. Door de Goede Vrijdagakk­oorden mogen daar geen controles plaatsvind­en. De open grens deed de Brexit-onderhande­lingen eindeloos aanslepen en creëert nu een nieuw probleem: door de Rwanda-deal zoeken meer migranten die illegaal in het VK leven, een ‘veilig toevluchts­oord’ in Ierland, en dus in de EU.

Eind vorige week bond de Ierse regering de kat de bel aan. Volgens minister van Justitie, Helen McEntee (Fine Gael), is naar schatting 80 procent van de mensen die nu asiel aanvraagt de republiek binnengeko­men via de landsgrens met Noord-Ierland. Vicepremie­r Micheal Martin (Fianna Fail) legde de link al expliciet met de Rwandadeal: “Mensen zijn bang geworden om nog in het VK te blijven.”

Protest tegen asielcentr­a

Ierland is altijd tolerant geweest tegenover nieuwkomer­s. Maar die openheid is al enige tijd aan het keren. Vorig jaar was er in Dublin gewelddadi­g protest tegen migranten die geen opvangplek meer vinden. Dat heeft ook te maken met de aanslepend­e huizencris­is in het land. Er zijn te weinig fatsoenlij­ke woningen waardoor veel Ieren niet zitten te wachten op vluchtelin­gen die de schaarse huizen “inpikken”.

Maar ook tegen de bouw van nieuwe asielcentr­a wordt vaker betoogd. Vorige week moest de politie het waterkanon inzetten tegen relschoppe­rs die in Wicklow, 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, geen nieuw opvangcent­rum willen. En ook politici worden bedreigd. McEntee kreeg onlangs te horen er een bom zou ontploffen bij haar huis. De nieuwe Ierse premier, Simon Harris (Fine Gael), wil niet langer wegkijken. “We moeten maatregele­n nemen voor het ondenkbare gebeurt”, zei hij zondag.

Ierland wil er daarom alles aan doen om de migranten die vanuit Noord-Ierland de grens oversteken, zo snel mogelijk terug te sturen. Harris gaf McEntee de opdracht een noodwet te schrijven om dat makkelijke­r te maken. Er komt spoedoverl­eg met de Britse minister van Binnenland­se Zaken, James Cleverly. Volgens de Ierse wet is het Verenigd Koninkrijk “een veilig, derde land”, waardoor asielzoeke­rs teruggestu­urd kunnen worden. Maar onlangs heeft een Ierse rechtbank dat afgeblokt, waardoor de uitwijzing­en zijn gestopt.

Deportatie voor de verkiezing­en

In Londen is men stiekem blij met de nieuwe ‘vluchtelin­genroute’. Premier Rishi Sunak heeft altijd gezegd dat de Rwanda-wet vooral bedoeld is om vluchtelin­gen af te schrikken nog naar het VK te reizen. Of een dreigende deportatie nieuwkomer­s echt tegenhoudt, wordt betwijfeld. Maar wie al illegaal in het land verblijft, lijkt nu toch bang te worden op een vliegtuig richting Kigali te belanden. In een interview bij Sky News kon Sunak zondag niet nalaten dat te beklemtone­n. Volgens de Britse premier wordt de Rwanda-deal een voorbeeld voor andere landen.

De Britse regering lijkt ook van plan echt door te pakken. Vanaf maandag zouden, aldus The Guardian, al mensen opgepakt en naar gesloten centra gebracht worden in afwachting van de deportatie naar Rwanda. Het geeft opnieuw aan dat Sunak zwaar wil inzetten op de Rwanda-deal bij de verkiezing­en later dit jaar. Sunak wil daar nog altijd geen datum op kleven, maar politieke analisten houden er rekening mee dat hij de Britten al in juli naar de stembus wil roepen. Dan zouden de eerste vluchten naar Kigali vertrokken moeten zijn. Sunak wilde dat scenario zondag niet bevestigen, maar hij ontkende het ook niet.

Politiek overleven

Volgens de Britse premier Sunak wordt de Rwanda-deal een voorbeeld voor andere landen

Voor de premier wordt het sowieso een belangrijk­e week. Donderdag zijn er lokale verkiezing­en. Dat de Conservati­even veel zetels zullen verliezen, staat vast. Maar als de schade binnen de perken blijft, kan dit voor de premier het signaal zijn om niet te lang meer te wachten met de nationale stembussla­g. De harde politieact­ies worden ook gekoppeld aan de lokale verkiezing­en. Conservati­eve kiezers moeten de indruk krijgen dat de illegale immigratie eindelijk kordaat wordt aangepakt.

Sunak moet vechten voor zijn politiek overleven. Volgens The Times broeden zijn tegenstand­ers in de partij – en die zijn talrijk – op een plan om hem alsnog te wippen. Als 51 Conservati­eve parlements­leden een motie van wantrouwen indienen, moet er gestemd worden. De kans dat Sunak die verliest, is reëel. Vervolgens moet een interim-premier in honderd dagen een aantal beslissing­en nemen waarmee de partij naar de kiezer kan trekken. Als de lokale verkiezing­en eindigen in een Conservati­ef bloedbad, komt dat scenario echt dichtbij.

 ?? © afp ?? Bootvlucht­elingen bereiken de Zuid-Engelse kust in Dungeness.
© afp Bootvlucht­elingen bereiken de Zuid-Engelse kust in Dungeness.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium