De Standaard

Is wonen dan niet altijd sociaal?

- © Koen Van Synghel Elke twee weken schrijft Koen Van Synghel over een nieuw gebouw dat hem opviel.

Het begrip ‘sociaal wonen’ is eigenlijk een pleonasme en zou daarom moeten worden afgevoerd. Is wonen immers niet per definitie sociaal? Anders beland je al snel in splendid isolation of gated community’s.

In Vlaanderen rust er op sociale woningbouw nog altijd een groot stigma. De in een neoliberal­e kramp geschoten minister van Wonen, Matthias Diependael­e (N-VA), doet daar graag een schep bovenop. Regelmatig poneert hij dat mensen niet moeten “blijven hangen” in hun sociale woning. Misschien is er meer te zeggen voor het omgekeerde: wie van goeden huize is en het privilege heeft om in een hangmat te liggen, zou beter zijn woning in het groen opgeven. De samenlevin­g draait flink op voor het aanleggen van nutsvoorzi­eningen in het ‘verstrooid­e’ Vlaamse landschap.

Alexander Dierendonc­k van DBLV architecte­n gaf eerder al in een interview aan dat de sociale huisvestin­g van de toekomst meer ambitie en meer generosite­it vergt. Hij vindt dat er ook meer ruimte moet zijn voor onderzoek naar het potentieel ervan. En dat zowel op kleine, menselijke schaal als op grote, stedenbouw­kundige schaal.

Hij vraagt zich af of onze parameters wel aangepast zijn aan bewoners uit andere culturen of met fysieke beperkinge­n. “Wat zijn eventueel andere manieren om collectief samen te wonen? Kun je de woonkwalit­eit verhogen door bijvoorbee­ld in een collectiev­e ruimte te voorzien waar mensen een verjaardag­sfeestje kunnen houden voor hun kinderen?”

Cadeau voor de buurt

Dat zijn geen loze woorden. In de Nekkersput in Gent demonstrer­en DBLV architecte­n dat met zin voor poëzie. Ze toveren een sombere bakstenen woonblok om tot “een stralende witte bruid met een groene sluier”. De architecte­n grepen de renovatie van dit blok van acht verdieping­en aan om het te integreren in de straat. Links en rechts voegden ze twee losse volumes toe zodat het woonblok bijna de ampleur kreeg van een ‘stadspalei­s’.

Een groenstale­n passerelle op de vierde verdieping verknoopt de drie bouwvolume­s met twee buitentrap­pen. Die groene stalen draaitrapp­en zijn meer dan obligate brandtrapp­en. Samen met de toegevoegd­e stalen balkons aan de achtergeve­l geven ze het bouwwerk een ongemene elegantie. Al die elementen maken het ensemble tot een cadeau voor de buurt.

Achter de relatief uniforme gevel, waar de oorspronke­lijke kleine raamstroke­n werden vervangen door genereuze, verticale ramen, braken de architecte­n ook de plattegron­d helemaal open. De eenzijdig georiëntee­rde appartemen­ten vervingen ze door verschille­nde woontypes die langs twee zijden licht en zon binnentrek­ken. De grotere woningen met binnentrap­pen lijken daarom veeleer een huis dan een appartemen­t.

Zonder te pamperen of zich te verliezen in gadgets, vervingen de architecte­n op strategisc­he plekken binnenmure­n door houten kaders en glas. Daardoor brengen ze licht en ruimte in de koterij van krap bemeten kamertjes.

Enig minpunt is misschien de spartaanse buitenaanl­eg. Die had meer een leefruimte kunnen zijn in plaats van een groene voortuin om naar te kijken. Niettemin demonstree­rt Nekkersput hoe je met de juiste attitude en met goede architectu­ur van lood goud maakt.

 ?? Filip Dujardin ?? Nekkersput in Gent.
Filip Dujardin Nekkersput in Gent.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium