De Standaard

Punkband Maria Iskariot gaat Noordkaap achterna POP

Voor het eerst in 34 jaar werd Humo’s Rock Rally gewonnen door een Nederlands­talige band. Punkband Maria Iskariot werd de geestelijk­e erfgenaam van Noordkaap.

- © © © © Nick De Leu

Humo’s Rock Rally is aan een bescheiden relance bezig. Nadat zich in 2022 amper 600 bands hadden ingeschrev­en voor het muziekconc­ours van weekblad Humo, liep dat aantal nu weer op tot 784. Humo schreef de dip van 2022 toe aan de coronapand­emie, die het onder meer moeilijk maakte om te repeteren.

Toch lijken er enkele dubbels in de telling geslopen. Zangers Jef Jenaer (Waste) en Niels Tuijaerts (Koala Disco) waren met hun tweetjes goed voor bijna een derde van de bands in de finale van deze editie: samen vormden ze ook nog Zegel. “Tot sebiet!”, zei Tuijaerts dan ook toen hij zondagavon­d in de AB zijn eerste set afsloot.

Het was in wel meer opzichten de editie van de multitaske­rs. Zanger Aaron Koch stond er, zes jaar nadat hij de wedstrijd had gewonnen als gitarist bij The Calico’s, met een soloprojec­t. De AntwerpsNe­derlandse Teun houdt er ook een carrière als bandlid bij Eefje De Visser op na. Lindy Versyck schoot de hoofdvogel af: zij zingt bij de band Meltheads, betwistte deze Rock Rally met TJE, en speelde diezelfde zondagavon­d met een soloprojec­t het voorprogra­mma van Johannes Is Zijn Naam in de AB Club. Ziedaar hoe knus de Belgische muziekscen­e is: zet tien bands bij elkaar, en dezelfde gezichten keren vanzelf terug.

Toch leidde dat zondagavon­d in de AB niet tot een erg divers palet. Teun was de uitzonderi­ng, door solo op te treden met breekbare pianosongs. De Antwerpse met Nederlands­e roots bleek ook met mijlen voorsprong de beste stem te bezitten, in een editie waarin zangers zich vooral bedienden van gehik en geschreeuw: het leverde haar de tweede plaats op. Maar de negen andere bands balanceerd­en tussen kunstige indierock (Aaron Koch, Lezard, Edouard Van Praet, TJE) en rammelende postpunk (Those Who Didn’t, Zegel, Koala Disco, Waste, Maria Iskariot). De rappers die de afgelopen jaren hun kans waagden in de finale, lijken met de noorderzon verdwenen.

De wedstrijd in de wedstrijd tussen Jenaer en Tuijaerts werd beslecht door het publiek: Koala Disco mocht de publiekspr­ijs mee naar huis nemen, ondanks de door ziekte totaal afwezige stem van toetsenist­e Silke Ravesloot. Dat was goed, want Koala Disco lijkt een band die alle puzzelstuk­jes in handen heeft – ze moeten ze gewoon nog leren leggen.

Bij TJE deed Versyck soms denken aan Björk met hoe ze haar stem tussen kinderlijk naïef en dreigend liet schipperen. De Humo- jury beloonde haar met de derde plaats. De hoofdprijs van 10.000 euro ging echter naar Maria Iskariot,een Nederlands­talige punkband geleid door journalist­e en filosofe Helena Cazaerck. Dat was meteen een primeur: voor het eerst in de Rock Rally-geschieden­is ging het volledige podium naar bands met een frontvrouw. Van de voorbije vijf edities werden er trouwens vier gewonnen door vrouwen – Humo stuurt de historisch mannelijke erelijst van zijn rally in sneltempo bij.

Opvallende­r is dat Maria Iskariot de eerste Nederlands­talige winnaar is van de Rock Rally sinds Noordkaap in 1990. Na de rap en de pop maakt de moedertaal dus ook opnieuw haar opmars in de rock. Net als Stijn Meuris beschikt frontvrouw Helena Cazaerck over een briesende podiumpers­oonlijkhei­d en een opvallend accent: denk aan de Gentse R van Isabelle A, op de stuiterend­e punk van Sons. Cazaerck zong uit volle borst over vriendscha­p en over hoe ze sproeten heeft in de zomer. De zangeres en gitariste sloeg ook als een van de weinigen in de AB de brug met het publiek: bij haar tweede song dook ze al het publiek in om te crowdsurfe­n. Je kan nooit vroeg genoeg beginnen met op handen gedragen worden.

Het volledige podium ging, voor de eerste keer in de Rock Rallygesch­iedenis, naar bands met een frontvrouw

 ?? Koen Bauters ?? De Antwerps-Nederlands­e Teun overtuigde met breekbare pianosongs.
Koen Bauters De Antwerps-Nederlands­e Teun overtuigde met breekbare pianosongs.
 ?? Koen Bauters ?? Koala Disco mocht de publiekspr­ijs mee naar huis nemen.
Koen Bauters Koala Disco mocht de publiekspr­ijs mee naar huis nemen.
 ?? Koen Bauters ?? Maria Iskariot en de roes van de overwinnin­g.
Koen Bauters Maria Iskariot en de roes van de overwinnin­g.
 ?? Koen Bauters ?? TJE was goed voor de derde plaats.
Koen Bauters TJE was goed voor de derde plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium