De Standaard

“Drie dagen na mijn laatste werkdag vertrek ik naar Ibiza”

- © joke@jokevancae­sbroeck.be

Een kruispunt, zo noemt Ann De Martelaer (64) de vooravond van haar pensioen. Volgende week stopt de politica met werken. “Het is heel gek: je droomt je hele leven van dingen waar geen tijd voor is, en als die er dan ineens wél is, weet je toch niet goed wat te doen.”

“Fysiek voel ik dat ik een zestiger ben. De carrosseri­e heeft al eens blutsen opgelopen die hersteld moesten worden (lacht). Maar mentaal voel ik me een pak jonger, de leeftijd van mijn kinderen zelfs. Ik heb het gevoel dat ik een generatie te vroeg ben geboren. Ik dans salsa met veel jongere mensen en ook in mijn leesclub zit ik tussen lezers die de leeftijd van mijn dochter hebben.”

“Als mensen me zeggen dat ik jonger oog dan ik ben, streelt dat natuurlijk mijn ego. Maar ik las onlangs in deze krant een stuk over hoe véél mensen denken dat ze een frisser kopje hebben dan het geval is. Blijkbaar gaat het om een ingebouwd ontkenning­ssysteem. Maar in dat stuk las ik ook dat wie die perceptie van zichzelf heeft, meestal positief in het leven staat. Dat klopt wel voor mij (lacht).”

“Hoe fijn zou het zijn dat mensen die met pensioen gaan, of net zijn gegaan, worden samengebra­cht, om na te denken en te fantaseren? Over hoe we zorgzaam kunnen zijn voor elkaar en onze buurt”

“Ook voor mijn man en mij, als koppel, breekt een nieuwe fase aan. Zo hebben we besloten om volgend jaar te trouwen”

Een boekje vol plannen

“Dit jaar word ik 65. Ik sta op de drempel van mijn pensioen. Volgende week woensdag, 8 mei, werk ik mijn allerlaats­te dag, als Vlaams volksverte­genwoordig­er (Ann De Martelaer zetelt in het Vlaams Parlement voor Groen, red.). Het voelt als een kruispunt in mijn leven. Er is iets heel geks aan met pensioen gaan: je kijkt je hele leven uit naar de tijd die eindelijk vrij zal komen, maar als die er dan plots is, blijkt het toch niet zo simpel om uit te maken wat je dan wil doen.”

“Enkele jaren geleden ben ik alles wat me aansprak om te doen, beginnen opschrijve­n in een boekje – cursussen, uitjes, workshops. Omdat ik besefte: straks is dat pensioen er en weet ik niet meer wat ik allemaal wilde doen. Het is een kompas geworden, dat boekje zal de komende maanden druk doorblader­d worden.”

“Ik ben al vijfentwin­tig jaar samen met mijn partner. We hebben een nieuw samengeste­ld gezin met vijf kinderen en ook al zes kleinkinde­ren. Mijn man is al enkele jaren met pensioen, dus ook voor ons, als koppel, breekt een heel nieuwe fase aan. Zo hebben we besloten om volgend jaar te trouwen. Ik vind feesten heel belangrijk, investeren in sociale contacten wordt, denk ik, tijdens mijn pensioen nóg belangrijk­er. Maar los daarvan is het ook een mooie bezegeling van onze liefde die al een kwarteeuw duurt.”

“Toen ik van mijn eerste man scheidde, waren de kinderen nog jong, ze zaten in de lagere school. De kinderen van mijn partner hadden dezelfde leeftijd. Uiteraard is een nieuw samengeste­ld gezin in het begin altijd wat zoeken. Maar we zijn erin geslaagd om samen een nieuwe eenheid te vormen. Toen we onze kinderen inlichtten over ons plan om te trouwen, zei er eentje: hoe leuk dat we nu ook allemaal écht familie gaan worden! Mooi, toch? Ze mogen ook alle vijf getuigen zijn.”

“Ook mijn rol als oma zal veranderen. Waarmee ik niet bedoel dat ik nu voltijds oppas ga spelen. Maar ik heb de voorbije jaren toch wel vaak ‘nee’ moeten zeggen, en dat wil ik nu graag wat compensere­n. Op mijn manier. Zo organiseer ik de eerste weken van juli een kinderkamp voor hen. Slapen doen ze thuis, maar overdag zijn ze hier. Ik ben ooit nog monitor geweest, ik hamster al maanden knutselger­ief.”

Ideeënfont­ein

“Omdat ik gekroond word tot Ridder in de Leopoldsor­de wil ik met de kleinkinde­ren ook een heus ridderfees­t organisere­n. Maar het zit ook in kleinere dingen. Ik vind het belangrijk om met elk kleinkind afzonderli­jk een band op te bouwen, om voor elk kind een andere oma te zijn. Ik vraag me niet af welk soort oma ik wil zijn, wel hoe ik de beste oma kan zijn voor élk van mijn kleinkinde­ren.”

“Mijn hele leven lang ben ik actief, ambitieus en gepassione­erd bezig geweest. Ik heb me gerealisee­rd dat ik dat tijdens mijn pensioen ook moet blijven doen. Anders gaapt de leegte. Ik vergelijk het met een snoepwinke­l. Een etalage vol bokalen. Je kan, zoals iemand die op dieet is, kiezen voor niets. Of je kan een zakje samenstell­en met allemaal lekkers. Maar dat vereist wel dat je iets doét. Als je niks doet, hebben mensen je ook niet meer nodig. En dat is misschien wel waar ik het meest schrik voor heb: niet meer nodig zijn.”

“Het is de tweede keer dat ik in het Vlaams Parlement zetel – de eerste keer was in 1999, toen ik Magda Aelvoet opvolgde. Dat was toen een blitzcarri­ère. Ik zal nu ook mijn profession­ele leven afsluiten als politica, maar tussendoor heb ik veel andere dingen gedaan. Ik ben maatschapp­elijk werker en heb me vooral ingezet in de sociale sector, waar mijn hart nog altijd ligt.”

“Maar ik heb ook periodes geen job gehad. Tegenslage­n gekend. Met mijn kop tegen de muur gelopen. Dat komt vooral omdat ik een ideeënfont­ein ben. Soms wilde ik dingen té snel veranderen in organisati­es die daar nog niet klaar voor waren. Achteraf zag ik dat allemaal wel in. Maar als ik op dreef ben, dan ben ik moeilijk te stoppen (lacht).”

“Ook daar ben ik nu wat bang voor: ga ik nog kansen krijgen om met al die ideeën iets te doen? Want die stroom stopt natuurlijk niet omdat je met pensioen gaat. Vrijwillig­erswerk is zeker een optie, maar dat is heel vaak uitvoerend. Gelukkig heb ik mijn ‘stapmadamm­en’, de wandelclub, een lokale Groene groep die nu meer op mijn aanwezighe­id en initiatiev­en gaat kunnen rekenen.”

Opnieuw zoekend

“Dertig jaar geleden, toen ik als maatschapp­elijk werker aan de slag was, gaf ik een cursus waarin we mensen voorbereid­den op hun pensioen. Het mooie was: die groep bleef nadien heel hecht. Dat is waar ik nu zelf behoefte aan heb. Hoe fijn zou het zijn dat mensen die met pensioen gaan, of net zijn gegaan, worden samengebra­cht, om samen na te denken en te fantaseren?”

“Gepensione­erden zijn economisch niet belangrijk meer, maar op sociaal en maatschapp­elijk vlak kunnen ze wél een grote meerwaarde hebben. Zoiets zou ik graag, vanuit de lokale politiek, organisere­n. Zestigplus­sers samenbreng­en. Pingpongen over wat ieders plannen zijn, hoe zij de nieuwe fase willen invullen. Hoe we samen zorgzaam kunnen zijn voor elkaar en onze buurt.”

“Ik heb het gevoel dat ik opnieuw heel zoekend ben. Vaak hebben mensen rond hun veertigste ook zo’n moment, noem het een midlifecri­sis – je staat even stil bij wat je tot dan toe hebt verwezenli­jkt, en wat je nog wil. Ook ik maakte dat mee. Het is in die periode dat ik gescheiden ben. En toch voelt dit anders. Omdat je weet: iederéén komt op dit punt. Je stelt jezelf opnieuw in vraag, maar omdat je niet anders kan.”

“Het is een uitdaging om een richting te kiezen. Ik had ook in de politiek kunnen blijven, kunnen voortdoen, maar ik vind dat het nu aan de jongeren is. Het cliché is waar: zij zijn de toekomst. En er zijn er veel die staan te popelen om erin te vliegen. Overigens ben ik het volmondig eens met de boutade dat het kerkhof vol ligt met mensen die denken dat ze onmisbaar zijn. Je plaats afstaan aan de nieuwe generatie is iets heel positiefs.”

“Wat de langere termijn zal geven: ik heb nog géén idee. Op korte termijn heb ik wel al plannen gemaakt. Een week gaan dansen op Ibiza, het kinderkamp thuis met

de kleinkinde­ren én een weekje als vrijwillig­er mee gaan koken met Hannibal, een organisati­e die vakanties organiseer­t voor jongeren met een beperking.”

“Op mijn laatste werkdag is het plenaire vergaderin­g. Wellicht opnieuw tot na middernach­t. En dan is het, heel plots, gedaan. Dat is anders dan bij de meesten. Mijn man, die veertig jaar in hetzelfde bedrijf heeft gewerkt, kreeg een heus afscheidsf­eest en werd uitgebreid in de bloemetjes gezet. In de politiek gebeurt zoiets niet. Maar ik ben wel van plan om, na de verkiezing­en, mijn collega’s eens thuis uit te nodigen. Feesten, dat moet je gewoon blijven doen.” Joke Van Caesbroeck

Tweewekeli­jks vertelt iemand van telkens weer een andere leeftijd hoe die in het leven staat. Wilt u dat ook doen? Mail naar

 ?? ??
 ?? Liza François ?? “Ik had ook in de politiek kunnen blijven, en voortdoen, maar ik vind dat het nu aan de jongeren is. Je plaats afstaan aan de nieuwe generatie is iets heel positiefs.”
Liza François “Ik had ook in de politiek kunnen blijven, en voortdoen, maar ik vind dat het nu aan de jongeren is. Je plaats afstaan aan de nieuwe generatie is iets heel positiefs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium