De Standaard

Russische uitgever stopt publicatie lgbti-literatuur

- © Remo Verdickt

De inperking van lgbti-rechten in Rusland gaat steeds verder. De recente wetgeving tegen “lgbti-propaganda” leidde er al toe dat distribute­urs het niet aandurfden romans met homoseksue­le thema’s te verkopen. Nu trekt ook een van de voornaamst­e uitgevers verschille­nde titels terug.

Poetins oorlog tegen lgbti-rechten heeft een nieuwe slag thuisgehaa­ld. Er waren al het verbod op het gelijkstel­len van homoseksue­le aan heterorela­ties, een grondwetsw­ijziging die het homohuweli­jk onmogelijk maakt en een arrest van het Grondwette­lijk Hof dat “de internatio­nale holebibewe­ging” brandmerkt­e als extremisti­sch. En nu komt literatuur in het vizier. In februari berichtten journalist­en al dat meer dan 250 boeken in strijd zouden zijn met de nieuwe wet tegen “lgbti-propaganda”. Grote verdelers zoals Megamarket bleken toen al het gros van die titels niet te distribuer­en. Nu zet voor het eerst een uitgeverij per direct de publicatie van verschille­nde romans stop.

Het Kremlin houdt vol dat het niet aan censuur doet en dat uitgevers vrij zijn zelf actie te ondernemen

ACT, een van de grootste uitgeverij­en in Rusland, maakte vorige week bekend dat het stopt met de verkoop van James Baldwins Giovanni’s kamer, Michael Cunningham­s Huis aan het einde van de wereld en Vladimir Sorokins Nalatensch­ap. ACT verwijst naar het advies van het Expertence­ntrum van de Russische Boekenvere­niging. Dat werd recent opgericht door uitgevers en bibliothek­en om na te gaan of hun catalogi in overeenste­mming zijn met de nieuwe wetgeving. Het adviesorga­an bestaat uit religieuze organisati­es, juristen, historici, militairen en Roskomnadz­or, de nationale mediaregul­ator. Hoewel het gaat om niet-bindend advies, staat de invloed van het Kremlin, dat nauwe banden onderhoudt met verschille­nde van de organisati­es, buiten kijf.

Dat net deze titels worden ingetrokke­n is geen toeval. James Baldwins Giovanni’s kamer is een lgbti-klassieker over de romance tussen een Amerikaans­e en Italiaanse man in het Parijs van de jaren 50. De communisti­sche dictatuur verbood het boek, al circuleerd­e het wel decennia in clandestie­ne vertaling. Na het uiteenvall­en van de Sovjet-Unie werden buitenland­se homoseksue­le romans gretig officieel vertaald naar het Russisch. Nu ACT de verkoop en productie stopzet, lijkt het boek weer in het undergroun­dcircuit te belanden: de laatste officiële exemplaren werden in een mum van tijd verkocht.

Doodneuken

Vladimir Sorokin is een van Ruslands meest internatio­naal gevierde hedendaags­e auteurs. Zijn felle kritiek op Poetin en experiment­ele romans vol provocatie­ve plots leiden tot veel controvers­e: religieuze en Kremlingez­inde organisati­es spanden al tevergeefs rechtszake­n tegen hem aan. Toch is dit de eerste keer dat zijn uitgever zelf een publicatie intrekt. Geen toeval, aldus Sorokins vaste Engelse vertaler Max Lawton: “In Nalatensch­ap is er een hoofdstuk waarin een partizanen­groep hun tegenstand­ers, waaronder dus ook mensen van hetzelfde geslacht, letterlijk doodneukt. Tegelijk zit de dystopisch­e roman vol referentie­s aan de oorlog in Oekraïne. Zo voert Sorokin een Trans-Siberische trein op die lichaamsde­len als energiebro­n gebruikt en die wordt bestuurd door het Russische leger.”

Het Kremlin houdt vol dat het niet aan censuur doet, en dat verdelers en uitgevers vrij zijn zelf actie te ondernemen. Toch kondigde ACT al nieuwe maatregele­n aan. De uitgeverij schort de productie en verkoop op van Hanya Yanagihara’s Een klein leven en Madeleine Millers Het lied van Achilles. Aanleiding was een officiële waarschuwi­ng van het Openbaar Ministerie in Moskou: “Op basis van de online-synopsis van deze romans kan worden gesteld dat ze niet-traditione­le seksuele relaties en voorkeuren promoten.”

 ?? Zoe Noble/the new york times ?? Vladimir Sorokin ziet zijn boek Nalatensch­ap ingetrokke­n worden.
Zoe Noble/the new york times Vladimir Sorokin ziet zijn boek Nalatensch­ap ingetrokke­n worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium