De Standaard

De catch 22 van een rector

De Republikei­nen willen dat ze hard optreedt tegen studenten met kritiek op Israël. Gevolg: Columbia-rector Minouche Shafik ligt nu volop onder vuur in haar eigen instelling.

- Minouche Shafik © © Ruud Goossens

Op het eerste gezicht hoeft Minouche Shafik, de 61-jarige rector van de prestigieu­ze Columbia University, zich geen zorgen te maken. De raad van toezicht van haar instelling sprak een paar dagen geleden, in een korte persmedede­ling, zijn “sterke” steun uit in haar leiderscha­p. Niemand moet rekenen op een ontslag. Tegelijk geeft dat publieke signaal van hogerhand natuurlijk aan dat Shafik ondertusse­n in erg moeilijke papieren zit. Minder dan een jaar na haar aantreden is haar stoel aan het wankelen.

Dat heeft alles te maken met de protesten tegen het Israëlisch­e optreden in Gaza. Die leidden de afgelopen maanden ook tot grote onrust op de Columbia-campus, in het centrum van New York. Vooral de Amerikaans­e rechterzij­de maakt zich grote zorgen over enkele gevallen van antisemiti­sme. Tien dagen geleden moest Shafik tijdens een parlementa­ire hoorzittin­g in Washington uitleggen welke initiatiev­en ze precies neemt om de veiligheid van Joodse studenten te vrijwaren.

Dat was een heikele opdracht. Enkele maanden geleden moesten twee andere rectoren, onder meer die van Harvard, opstappen na een gelijkaard­ige hoorzittin­g. Toen zij de vraag kregen, uit Republikei­nse hoek, of een oproep tot genocide tegen Joden inging tegen de regels van hun stelling, pasten ze voor een simpel “ja”. Shafik sloeg een andere, forsere toon aan. Zij had zich grondig voorbereid. Ze sprak over een “golf van antisemiti­sme”. En ze beloofde alles in het werk te stellen om de “regels” te handhaven.

Dat bewees ze ook meteen. Toen Shafik de hoorzittin­g buiten stapte, bleken proPalesti­jnse studenten op de binnenplaa­ts van Columbia een tentenkamp te hebben opgetrokke­n. De rector nam een drastische beslissing: ze vroeg de politie van New York om in te grijpen. Dat leidde tot 108 arrestatie­s en nog veel meer hommeles. Want volgens tal van studenten en professore­n zet Shafik daarmee de free speech aan de universite­it op het spel. In de Financial Times schreef de bekende historicus Mark Mazower, die doceert aan Columbia, dit weekend dat hij “geschokt” is door het optreden van Shafik. Hij is lang niet de enige.

Gevierde econome

Toen vorig jaar bekend raakte dat Shafik rector van Columbia werd, kon ze nochtans rekenen op een erg welwillend­e ontvangst. Ze was de eerste vrouw ooit die aan het hoofd kwam te staan van de universite­it die in de 18de eeuw werd opgericht. Shafik werd geboren in Egypte, maar trok, toen ze vier jaar oud was, met haar ouders naar de Verenigde Staten. Daar bouwde ze een indrukwekk­ende carrière als econome uit. Ze werkte onder meer bij de Wereldbank en het IMF. Net voor ze in New York aan de slag ging, was ze rector van de London School of Economics.

Maar rustige wittebrood­sweken waren haar in New York niet gegund. Enkele weken na haar aantreden voerde Hamas zijn moorddadig­e raid op Israël uit. Vervolgens sloeg Israël keihard terug en werd de Gazastrook met de grond gelijkgema­akt. Toen studenten daartegen begonnen te protestere­n en er ook melding werd gemaakt van antisemiti­sche slogans, startte Shafik een ingewikkel­de evenwichts­oefening. De afgelopen maanden besliste ze om een aantal organisati­es, zoals Students for Justice in Palestine of Jewish Voice for Peace, te schorsen. Tegelijk beloofde ze op te treden tegen online intimidati­e van pro-Palestijns­e activisten.

Maar toen ze tien dagen geleden de hulp van de politie inriep om de campus te ontruimen, zonder eerst grondig met de actievoerd­ers te onderhande­len, zat het spel écht op de wagen. Shafik riep nare herinnerin­gen op aan de jaren 60. Toen trad de politie van New York erg hard op tegen studenten die de oorlog in Vietnam onder vuur namen. Nu vragen de activisten hun universite­it om, via haar investerin­gsfonds, geen geld meer te steken in bedrijven die profiteren van de oorlog in Gaza. Shafik besliste om de deelnemers aan het tentenkamp te schorsen. Sommige studenten werden ook uit de woning gezet die ze van de universite­it huren.

Dat ze de hulp van de politie inriep om de campus te ontruimen, zonder eerst grondig met de actievoerd­ers te onderhande­len, stuit op felle kritiek

Intern onderzoek

Dat heeft de kalmte niet doen terugkeren. De protesten gaan voort, op een intensieve­re manier, ook aan andere Amerikaans­e universite­iten. Wie aan de zijde van Israël staat, vindt dat Shafik nog altijd niet streng genoeg is. Twee belangrijk­e donoren van haar universite­it hebben hun financiële steun tijdelijk opgeschort. En Mike Johnson, de Republikei­nse voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, die vorige week zélf naar Columbia trok, vindt dat Shafik moet opstappen als rector.

Maar Shafik kan, als ze dat zou willen, niet zomaar kiezen voor een nog forsere koers. Ook in eigen huis ligt ze onder vuur. De ‘senaat’ van Columbia, een soort parlement waarin professore­n en studenten vertegenwo­ordigd zijn, besliste eind vorige week dat er een onderzoek moet komen naar de manier waarop Shafik de crisis tot nu toe heeft aangepakt. Volgens Irene Mulvey, die de American Associatio­n of University Professors leidt, heeft ze de academisch­e vrijheid “onder de bus” gegooid.

Het wordt niet eenvoudig voor Minouche Shafik om die twee kampen tevreden te stellen, zonder zelf de aftocht te blazen.

 ?? Tom Williams/getty ?? Wie aan de zijde van Israël staat, vindt dat Shafik (centraal) nog altijd niet streng genoeg optreedt.
Tom Williams/getty Wie aan de zijde van Israël staat, vindt dat Shafik (centraal) nog altijd niet streng genoeg optreedt.
 ?? The new york times ?? De rector besliste om de deelnemers aan het tentenkamp te schorsen.
The new york times De rector besliste om de deelnemers aan het tentenkamp te schorsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium